Bacalbasa si Daea isi cer pensiile speciale inapoi, au intentat procese. Inca 120 de fosti parlamentari au procedat la fel: „Este un drept castigat”

politica

122 de fosti parlamentari au dat in judecata secretariatele Camerei Deputatilor si Senatului, solicitand instantelor sa le oblige la repunerea in plata a pensiilor speciale pe care le primeau inainte de februarie 2021, anunta G4Media. 

In perioada 13-14 aprilie, 20 de instante din tara au inregistrat procese prin care fosti deputati si senatori cer sa primeasca, din nou, pensii speciale.

Cei mai multi reclamanti se afla in Prahova (16) si Iasi (15), topul fiind completat de Galati (9), Arges si Calarasi (8), Sibiu, Valcea, Bistrita-Nasaud si Gorj (7), Neamt, Braila, Bacau si Teleorman (5), Mehedinti, Buzau si Arad (4), Covasna (3), Bucuresti, Giurgiu, si Constanta (1). Paradoxal, desi abrogarea a fost votata la unison de PSD si PNL, in mare parte, in calitate de reclamanti sunt tot politicieni din cele doua formatiuni politice.

Printre politicienii cu notorietate care au apelat la justitie se numara Petre Daea, Nicolae Bacalbasa, Victor Socaciu, Anghel Stanciu, Ion Solcanu, Doru Ioan Taracila (PSD), Victor Paul Dobre, Puiu Hasotti, Ion Ariton si Ioan Oltean (PDL/PNL), precizeaza G4Media.

Intr-o parte dintre aceste procese, actiunile au fost depuse prin intermediul Casei de Avocatura Zamfirescu Racoti Vasile & Partners, una dintre cele mai renumite de pe piata de profil.

”Erau un drept castigat. Stiu ca trecem printr-o perioada grea si as fi acceptat diminuarea, dar nu desfiintarea”, a declarat fostul senator in doua mandate Ion Ariton.

“Nu sunt jurist, dar e o chestiune de jurisdictie. Eu am luat doar vreo 2 luni, in jur de 10.000 de lei pe luna, pentru trei mandate”, a declarat Victor Paul Dobre.

Referitor la sansele de succes ale procesului, Petre Daea a declarat: “Ma bazez pe respectul fata de institutia parlamentara. Nu este o dovada de oportunism, ci o cerere de respect fata de fostii parlamentari. Sunt de acord sa se faca economii, se pot face in mai multe feluri, dar sa le vad cum se fac.”

Calculate in functie de numarul de luni de mandat/mandate, pensiile speciale ale deputatilor variau intre 2.131 de lei si 12.168 de lei brut, iar cele ale senatorilor intre 2.131 lei si 14.930 lei brut. Acestea se adaugau celor derivate din postul ocupat in afara activitatii politice.

Comentarii: