„Bacsis” pentru profesori. Cum vrea Guvernul sa sparga greva profesorilor: 1.000 de lei in iunie si 1.500 de lei in octombrie

news

Secretarul general al Guvernului, Marian Neacsu, a anuntat, miercuri seara, dupa negocierile cu liderii sindicatelor din invatamant, ca nu vor avea loc cresteri salariale si ca nu pot fi acordate sporuri. El a propus ca profesorii sa primeasca cate 1.000 de lei in iunie si inca 1.500 in octombrie.

”Nu poate fi vorba de niciun fel de crestere salariala. Colegii din invatamant sunt la maximul grilei, iar acest Guvern a facut posibil acest lucru. Nu pot fi acordate sporuri”, a afirmat Marian Neacsu, miercuri seara, in cadrul unor declaratii de presa sustinute alaturi de ministrii Educatiei, Ligia Deca, Finantelor, Adrian Caciu, si Muncii, Marius Budai.

El a adaugat ca in programul de guvernare care va fi prezentat prioritatea numarul 1 va fi educatia, iar incepand cu 15 iulie, prima categorie care va discuta noua grila de salarizare va fi educatia.

”Fata de discutiile anterioare, oferta suplimentara a Guvernului va fi aceea a acordarii unei sume in luna iunie si una in octombrie, legate de cele 2 evenimente importante, care va consta intr-un card pentru cariera profesionala, acordata profesorilor si personalului auxiliar. Suma propusa este 1.000 de lei pentru iunie si 1.500 pentru octombrie. Astfel de sume sa fie acordate si pentru personalul nedidactic, 500 de lei in iunie si octombrie”, a aratat el.

Greva generala din Educatie continua iar mesajele care vin pana acum din partea membrilor de sindicat sunt de respingere a ofertei Guvernului, au anuntat miercuri seara liderii sindicali dupa intalnirea cu reprezentantii Executivului.

„Deja am primit semnale de la colegi din tara, informatia circula, mesajele sunt clare. Greva generala continua, dar oficial, pentru ca trebuie absolut toti membrii sa fie consultati, maine, pana la orele 12:00 vom comunica Guvernului oficial care este politia noastra. Mesajele care vin pana acum sunt de respingere a acestei oferte. Sa fie foarte limpede. Vedem pana maine cand adunam tot ce inseamna consultare”, a declarat presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Simion Hancescu, citat de Agerpres.

La randul sau, presedintele Federatiei Sindicatelor din Educatie „Spiru Haret”, Marius Ovidiu Nistor, a anuntat ca oferta Guvernului va ajunge miercuri noaptea in fiecare unitate scolara din Romania urmand ca in cursul zilei de joi sa fie dat un raspuns foarte clar la aceasta oferta. El a subliniat, in context, ca joi va fi greva generala in invatamant.

„Sa-i lasam pe colegii nostri sa se pronunte cu privire la oferta Guvernului. Ea va ajunge in cursul acestei seri in fiecare unitate scolara din Romania, peste tot unde colegii au fost in actiuni de protest si sunt in actiuni de protest, si pana maine vor da un raspuns foarte clar la aceasta oferta. Maine va exista un raspuns foarte clar din partea organizatiilor sindicale care au membrii intrati in greva generala. Maine va fi greva generala si maine va exista un raspuns foarte clar pentru Executiv”, a precizat Marius Nistor.

Acesta a subliniat ca negocierile au fost intense si a remarcat ca exista intentii bune din partea autoritatilor.

„Au fost negocieri intense. Au trecut cateva ore. Exista intr-adevar bune intentii. Apreciem acest lucru. Aproape un sfert din Guvernul Romaniei s-a deplasat la aceasta intalnire cu liderii din partea celor trei federatii, veniti din intreaga tara si din Bucuresti si asteptam in momentul de fata sa vedem lucruri clare care sa fie multumitoare pentru colegii nostri. E doar un semnal. Atata tot. Ei vor aprecia mai departe daca acest semnal este suficient sau este nevoie de mai mult. Au transmis acest lucru. Fara majorare salariala. Colegii nostri vor decide in functie de declaratiile facute de reprezentantii Guvern”, a subliniat liderul FSE Spiru Haret.

Potrivit sursei citate, liderii sindicali asteapta lucruri concrete din partea Executivului si a aratat ca reprezentantii Guvernului au avansat termenul de 15 iulie pentru inceperea negocierii pe viitorul proiect al legii unitare de salarizare.

„Noi asteptam lucrurile concrete, pentru ca au avansat un termen pentru inceperea negocierii pe viitorul proiect al legii unitare de salarizare. Acel termen este 15 iulie, atunci cand se centralizeaza toate grilele de salarizare din toate domeniile bugetare, astfel incat la 1 septembrie proiectul dezbatut sa poata intra in dezbaterea Parlamentului Romaniei. Actualul Guvern si-a propus sa nu opereze nicio schimbare pana nu se va rezolva conflictul din educatie. Cred ca acest conflict trebuie sa fie principala prioritate pentru toti politicienii nostri”, a punctat Marius Nistor.

Pe de alta parte, acesta a explicat ca nimeni nu poate stabili cat dureaza o greva pentru ca totul depinde de ofertele care vin din partea celor care au putere de decizie.

„Totul depinde de ofertele care vin din partea celor care au putere de decizie si, bineinteles, depinde de cei care au hotarat declansarea grevei general, respectiv membrii de sindicat. Acum vorbim si de nemembri de sindicat. Sunt cei care vor decide daca oferta este multumitoare sau nu. Nimeni altcineva. Deja vreau sa fie un mesaj foarte clar. Nu s-a luat aici vreo decizie privind incetarea unei actiuni de protest. Decizia revine strict membrilor de sindicat din toate unitatile de invatamant si nemembrilor de sindicat. Aceasta este o actiune de protest, mai presus decat o crestere salariala, vorbim de statutul celor care lucreaza in sistem. Numai colegii nostri se pot pronunta”, a aratat sursa citata.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: