Badalau a ajuns dupa gratii. DNA l-a retinut pentru dare de mita in forma continuata si trafic de influenta. Detalii din dosar

news

DNA a anuntat, duminica seara, ca l-a retinut pentru 24 de ore pe fostul senator PSD Niculae Badalau, actual vicepresedinte al Curtii de Conturi.

Badalau este acuzat ca i-ar fi pretins unui primar de comuna sa atribuie un contract unei societati administrata de o ruda a sa. Ruda respectiva este chiar ginerele sau, au precizat surse judiciare pentru aktual24.ro. DNA va cere judecatorilor ca Badalau sa fie pus in arest preventiv.

Citeste si: EXCLUSIV Surse: Badalau a incercat sa il mituiasca pe primarul comunei Bucsani (Giurgiu), fost deputat PNL. A intervenit in favoarea firmei ginerelui sau

Comunicatul DNA:

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a coruptiei au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore, incepand cu data de 27 noiembrie 2022, a inculpatilor:

BADALAU NICULAE, la data faptelor consilier de conturi in cadrul Curtii de Conturi a Romaniei si vicepresedinte al Autoritatii de Audit din cadrul aceleiasi institutii, pentru comiterea infractiunilor de:
– dare de mita, in forma continuata,
– trafic de influenta,

Persoana fizica, reprezentant al unei societati comerciale, pentru comiterea infractiunii de complicitate la dare de mita.

In ordonanta procurorilor se arata ca, in cauza, exista date si probe care contureaza urmatoarea stare de fapt:

In datele de 09.08.2022 si 19.11.2022, inculpatul Badalau Niculae, in calitatea mentionata mai sus, i-ar fi pretins unui primar de comuna sa atribuie un contract privind „Reabilitare sistem de alimentare cu apa potabila…,”, estimat la valoarea de 7.071.925 lei fara TVA, unei societati administrata de o ruda a acestuia, lasand sa se creada ca are influenta asupra unei persoane din conducerea Companiei Nationale de Investitii (C.N.I.), pe care ar fi promis ca o va determina sa asigure finantarea a doua proiecte depuse la aceasta institutie de catre primaria respectiva.

In perioada 2021-2022, in contextul derularii unui contract pe care aceeasi primarie il avea incheiat cu aceeasi societate comerciala, privind „Infiintare retea de alimentare cu apa…”, inculpatul Badalau Niculae, prin intermediul celeilalte persoane cercetate in prezenta cauza, i-ar fi oferit edilului mai multe sume de bani pentru ca in schimb acesta sa efectueze in continuare platile catre firma respectiva, chiar si pentru lucrari neconforme.

In acelasi context, dupa ce, la data de 19 noiembrie 2022, inculpatul Badalau Niculae i-ar fi promis primarului remiterea unui procent de 7% din valoarea contractului mentionat mai sus (4.903.959,97 lei fara TVA) dar si dintr-un viitor contract a carui atribuire urmarea sa o obtina pentru aceeasi firma de la primaria respectiva, in data de 25 noiembrie 2022, prin intermediul aceluiasi om de afaceri, i-ar fi remis edilului 35.000 lei, reprezentand o parte din suma de bani promisa.

In total, inculpatul Badalau Niculae i-ar fi promis primarului suma totala de 170.000 euro, ce reprezinta procentul de 7% din valoarea celor doua contracte.

Inculpatilor li s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala.

La data de 28 noiembrie 2022, cei doi inculpati urmeaza sa fie prezentati Curtii de Apel Bucuresti cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: