Badalau da semnalul ruperii de Dragnea. Fostul presedinte executiv al PSD refuza sa o condamne pe Ecaterina Andronescu

politica

Senatorul PSD Niculae Badalau le-a cerut colegilor sai de partid sa respecte experienta senatoarei PSD Ecaterina Andronescu, dupa ce aceasta a solicitat, intr-o scrisoare deschisa, demisia presedintelui PSD Liviu Dragnea, au declarat, joi, pentru Mediafax, surse din grupul senatorial social-democrat.

Potrivit surselor citate, Badalau le-a trimis senatorilor PSD, printr-un mesaj pe o retea interna a partidului, ca senatoarea Ecaterina Andronescu are o experienta in partid care trebuie respectata si ca fostul ministru al Educatiei se bucura de incredere in sondajele de opinie.

Badalau le-a mai transmis senatorilor PSD, au spus surse social-democrate, ca in partid nu trebuie ingradit dreptul la libertatea de exprimare.

Fostul prim-ministru PSD Mihai Tudose a declarat, joi ca este nevoie de o discutie „civilizata” in conducerea partidului despre problemele ridicate de senatorii Ecaterina Andronescu si Niculae Badalau in scrisorile adresate partidului.

„Eu cred ca este nevoie de o discutie in partid si nu numai pe temele supuse atentiei de dna Andronescu. A fost si scrisoarea dlui Badalau din ianuarie, da? Si aceea a ramas, cumva, nediscutata. Poate gresea, dar hai sa vorbim inauntru si cu un ton civilizat, cu argumente pro sau contra, nimeni nu detine adevarul absolut”, a declarat Mihai Tudose, intrebat joi cum comenteaza scrisoarea deschisa in care senatorul PSD Ecaterina Andronescu cere un Guvern mai performant si demisia liderului formatiunii, Liviu Dragnea.

Mihai Tudose a mai catalogat ca fiind „un nonsens” gestul liderilor judeteni PSD care au criticat-o pe Ecaterina Andronescu.

„Nu inteleg cum se pot exprima public unii colegi de-ai mei infierand exprimarea publica. Pai nu vi se pare ca ceva e cam nonsens aici? Mai multe scrisori care infiereaza public luarea de pozitii in public? Haideti sa ne pastram pentru discutiile din partid. Plus tonul folosit. Putem sa fim sau sa nu fim de acord cu opinia cuiva, dar dna Andronescu nu a folosit un ton jignitor la adresa nimanui, e opinia domniei sale”, a afirmat Mihai Tudose.

Comitetul Executiv National al PSD este asteptat sa se reuneasca la sfarsitul acestei luni sau la inceputul lui septembrie.

Organizatia judeteana PSD Sibiu a transmis, miercuri, ca senatorul social-democrat Ecaterina Andronescu „a raspuns ordinelor din inregistrarea lui Werner Iohannis” atunci cand a cerut intr-o scrisoare deschisa schimbarea Guvernului Dancila si a presedintelui PSD, Liviu Dragnea. Organizatia judeteana a adaugat ca Andronescu „a procedat miseleste”.

Presedintele Klaus Iohannis a transmis luni un mesaj, in urma violentelor de la protestul din 10 august, in care a facut un apel la membrii PSD sa se delimiteze de „gruparea care a confiscat partidul”.

Liderul PSD Sector 5, Daniel Florea, i-a transmis, marti pe Facebook, un mesaj Ecaterinei Andronescu, in care i-a spus acesteia ca il ataca pe liderul PSD Liviu Dragnea in aceeasi maniera in care o face si seful statului, Klaus Iohannis.

Senatorul PSD Liviu Pop a catalogat, marti, ca fiind „ridicol” si „absurd” faptul ca senatorul social-democrat Ecaterina Andronescu cere inlocuirea Cabinetului Dancila in ziua in care Eurostat a anuntat ca Romania are cea mai mare crestere economica semestriala din Europa. Pop a mai spus ca cei care vor inlocuirea Guvernului sunt „sorosistii si exponentii sistemului ocult de putere”.

Senatorul PSD Ecaterina Andronescu a cerut, marti, intr-o scrisoare deschisa adresata membrilor PSD, ca liderul social-democrat Liviu Dragnea sa se retraga din fruntea partidului, altfelformatiunea va pierde guvernarea, precum si pregatirea unui guvern PSD de „super profesionisti”. Andronescu afirma ca PSD trebuie sa salveze atat tara cat si partidul „de la un dezastru major” spre care se indreapta „vertiginos”. In scrisoare, aceasta mai afirma ca Guvernul Dancila nu reprezinta PSD.

Pe 8 ianuarie 2018, fostul presedintele executiv al PSD, Niculae Badalau, a transmis o scrisoare liderilor partidului in care a precizat ca PSD a acceptat suspendarea democratiei interne, lucru pe care il considera o eroare care trebuie asumata de formatiune.

„Va supun atentiei o serie de provocari si posibile solutii la acestea, avand credinta ca doar impreuna putem reusi. 1. Renasterea democratiei interne din PSD: dialog, transparenta, responsabilitate. Pas cu pas, partidul nostru a acceptat suspendarea democratiei interne, iar acest lucru a fost o eroare pe care trebuie sa ne-o asumam: PSD si-a demis propriul guvern prin motiune de cenzura; decizii economice majore, precum impozitul pe gospodarie, au fost anuntate si apoi abandonate; fluiditatea schimbarii in functiile ministeriale este prea mare pentru ca un guvern sa poata cu adevarat performa; nu toti cei care au devenit ministri erau cunoscuti in partid sau recunoscuti profesional in domeniile respective pentru a merita un loc in guvern”, se arata in scrisoarea lui Badalau.

Badalau atrage atentia ca aceste erori subrezesc increderea cetatenilor in PSD. „Primul pas este sa consideram legitime si opiniile cu care nu suntem de acord, sa abandonam iluzia falselor unanimitati. Pasul al doilea este punerea in functiune a mecanismelor statutare pentru conducerea colectiva a partidului.

De asemenea, liderul executiv al PSD precizeaza ca Biroul Permanent National trebuie sa redevina forul de conducere executiva a partidului, dar si ca trebuie refacuta comunicarea dintre conducerea centrala si organizatiile locale prin prezentarea si explicarea proiectelor guvernamentale.

In ceea ce priveste Guvernul, Badalau sustine ca acesta trebuie sa se implice in toate domeniile in care are competente constitutionale. „Atunci cand apar chestiuni care nu se afla in programul de guvernare, ele trebuie discutate si solutionate impreuna cu partidele din majoritatea parlamentara. Primului-ministru trebuie sa-i fie asigurat un cadru institutional pentru discutarea sistematica, regulata si transparenta a politicilor guvernamentale cu conducerea colegiala a PSD”, se arata in documentul citat.

Badalau mai spune ca Biroul Permanent National ar trebui sa se reuneasca saptamanal, unde are trebui sa participe si ministrii cei mai importanti. De asemenea, liderul executiv precizeaza ca premierul ar trebui sa prezinte in cadrul Consiliului National un raport de activitate anual sau pentru o perioada mai lunga.

In ceea ce priveste propunerea PSD pentru alegerile prezidentiale, Badalau spune ca aceasta ar trebui stabilita in prima parte a anului 2018. „Criteriul fundamental trebuie sa fie capacitatea de a atrage voturile nu doar ale militantilor PSD, ci ale tuturor acelora care nu-l vor pe Klaus Werner Iohannis”, arata Badalau.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: