Badalau, ingrijorat de desecretizarea Raportului 10 August, anuntata de noul guvern: „Vor sa distruga PSD cu orice mijloc”

politica

Ministrul demis al Economiei, Niculae Badalau, sustine ca descretizarea Raportului 10 August, anuntata in programul de guvernare al PNL, nu reprezinta decat recunoasterea intentiilor de a „distruge PSD”.

Intr-o postare pe Facebook in care analizeaza programul de guvernare al PNL, Badalau isi manifesta ingrijorarea fata de referirile la 10 August. In programul de guvernare al PNL este anuntata ca masura prioritara desecretizarea Raportului 10 August.

„Mentiunile dese la dosarul 10 August nu fac decat sa cante o melodie pe care talibanilor PNL le face placere sa danseze, o melodie cu o idee cel putin periculoasa: hai sa ducem razboiul cu PSD la un nivel institutional. PNL trebuia sa spuna deschis: Vrem Guvernarea ca sa distrugem PSD cu orice mijloc”, sustine Badalau.

Postarea integrala:

PNL a venit in fata Parlamentului cu un program de guvernare care oglindeste perfect echipa de ministri pe care o propune: o echipa superficiala si incropita la repezeala, pe un colt de masa. Documentul este o cacealma, din toate punctele de vedere. In perioada urmatoare voi incerca sa arat, punct cu punct, sau pas cu pas, cum ar zice unii, care sunt neajunsurile documentului prin care PNL doreste sa conduca tara, fie si pe termen limitat.

Din punct de vedere #politic:

Este pentru prima data in istoria post-decembrista a Romaniei cand un document oficial depus la Parlament in calitate de program de guvernare contine atacuri politice la adresa partidului care a ocupat anterior Executivul. Sunt nu mai putin de 27 de referiri, toate critice, la adresa PSD in textul depus de liberali in Parlament. Avand in vedere ca tot documentul are 65 de pagini (si acelea scrise la un rand jumatate), practic pe fiecare pagina este cate un atac sau o injuratura la adresa PSD. Acest lucru face ca acesta sa nu fie un program de Guvernare, ci o #declaratie politica. Asa cum se stie, o declaratie politica se prezinta, nu se voteaza.

In plus, abandonarea temei votului in doua tururi, pentru care PNL se batea cu pumnul in piept, indica cateva lucruri importante:
– PNL nu are sustinerea aliatilor sai pentru votul in doua tururi, deci orice promisiuni facute in acest sens sunt pur si simplu amagiri sau minciuni adresate cetatenilor. Faptul ca nu au voturile necesare impunerii Guvernului si faptul ca negocierile cu celelalte partide contin puncte foarte diferite, arata ca acest Guvern nu va fi capabil sa faca fata provocarilor politice generate de viata in coalitie.
– Daca PNL vrea sa dea OUG pentru votul in doua tururi, acest lucru excede programul de guvernare, ceea ce tradeaza interesul politic si dubla masura. Intrebarea logica este: Cate alte bombe si capcane mai pregatesc liberalii? Taierile de pensii si salarii se regasesc si ele printre aceste bombe si capcane viitoare?

Dorit a fi scris ca un document corporatist, cu obiective generale si obiective specifice, programul de guvernare i-ar fi facut pe cei care l-au scris sa fie concediati pe loc daca ar fi lucrat intr-o companie, pentru ca tradeaza confuzie si o lipsa de intelegere a misiunii unui Guvern. Obiectivul general principal este legat de pregatirea reformelor, ceea ce inseamna pur si simplu: o noua perioada de instabilitate, noi disponibilizari, noi taieri, noi vanzari de active ale statului roman. Romania a tot trecut prin reforme in ultimii 30 de ani, iar linia principala a PNL era ca vor stabilitate si predictibilitate pentru mediul de afaceri. Cum poate exista predictibilitate daca se pregatesc noi reforme? Si mai important, cine va castiga de pe urma acestor noi reforme? Este sigur ca nu vor castiga romanii de rand, care niciodata nu au avut de castigat de pe urma reformelor.

Iar mentiunile dese la dosarul 10 August nu fac decat sa cante o melodie pe care talibanilor PNL le face placere sa danseze, o melodie cu o idee cel putin periculoasa: hai sa ducem razboiul cu PSD la un nivel institutional. PNL trebuia sa spuna deschis: Vrem Guvernarea ca sa distrugem PSD cu orice mijloc. Macar asa nu ne mai chinuiau cu aceasta butaforie politica.

Mai mult despre: ,

Comentarii: