Badalau plange in fata sectiei de politie: „A fost cumplit de greu in arest, Dumnezeu mi-a dat o palma. Nu mai am ce cauta in politica”

politica

Fostul vicepresedinte PSD, Niculae Badalau, a anuntat cu un glas plangaret, marti dimineata, in fata sectiei de politie unde s-a prezentat in cadrul controlului judiciar, ca nu va ma face niciodata politica. „Probabil am gresit, daca Dumnezeu mi-a dat palma asta”, s-a plans Badalau.

„Am incredere in judecatori, nu in justitie. Nu stiu cum e dosarul, eu ma consider nevinovat. Stiu ca, probabil, si regret anumite vorbe, dar retineti contextul: eram pe o balta, la peste, era weekend si, cateodata, la peste si in weekend poti sa vorbesti anumite lucruri fara sa ai un control strict. Am vazut ca foarte multa lume, foarte multi oameni au fost suparati de context si de modalitatea mea de a spune lucruri. Din pacate, mai si gresim atunci cand suntem extrem de relaxati si probabil in weekend si intr-o stare, intr-o astfel de stare. Eu cred ca cei care vor decide sunt judecatorii.

(Cat de reale sunt acuzatiile procurorilor?) Sunt povesti! Asta e clar ca e o poveste.

(V-a cerut DNA sa faceti denunturi?) DNA s-a uitat la mine si nu poate sa imi ceara asa ceva. Am 63 de ani, am avut o cariera in care onoarea, loialitatea pentru mine au fost repere si niciodata nu poate sa imi ceara cineva asa ceva. Sunt lucruri pe care le-am petrecut in viata mea, s-au intamplat, dar alea raman.

Inregistrarile sunt compilatii. Am facut lucruri bune, niciodata nu am ascuns telefonul, tot timpul l-am avut cu mine. (…) Nu putea Dan Pasat (denuntatorul) sa atribuie contractele, era o comisie de licitatie. Asta e o poveste ca dansul putea, m-a denuntat ca sa scape de alte dosare, probabil si caracterul, obiceiurile lui.

(…) Trebuie sa vin doua zile pe saptamana sa semnez la politie.

(…) Imi doresc liniste acum. A fost cumplit de greu in arest, m-am simtit vinovat pentru familie. Probabil am gresit, daca Dumnezeu mi-a dat palma asta, nu mai am ce cauta in politica sau in functii administrative”, a declarat fostul baron PSD.

Curtea de Apel Bucuresti a decis, vineri, eliberarea fostului baron PSD Niculae Badalau din arestul preventiv si plasarea acestuia sub control judiciar. Decizia este definitiva, au declarat surse judiciare pentru Aktual24.

Decizia instantei:

In baza art. art. 425′ alin. 7 pet. 2 lit. a C.p.p. rap. la art. 205 alin 10 C.p.p. admite contestatiile formulate de inculpatii Badalau Niculae si Matache Elena, impotriva incheierii din data de 28.02.2023, pronuntata de Tribunalul Giurgiu in dosarul nr. 1977/122/2022/a1.4.

Desfiinteaza incheierea din data de 28.02.2023, pronuntata de Tribunalul Giurgiu in dosarul 1977/122/2022/a1.4 si, rejudecand, dispune:

In baza art. 242 alin. 2 C.p.p. si art. 211 si urm. C.p.p., inlocuieste masura arestarii preventive a inculpatului Badalau Niculae cu masura controlului judiciar.

Pe durata masurii preventive a controlului judiciar, inculpatul Badalau Niculae trebuie sa respecte obligatile prevazute de art. 215 alin. 1 C.p.p, si anume:
a) sa se prezinte la organul de urmarire penala, la judecatorul de camera preliminara sau la instanta de judecata, ori de cate ori este chemat;
b) sa informeze de indata organul judiciar care a dispus masura sau in fata caruia se afla cauza cu privire la schimbarea locuintei;
c) sa se prezinte la organul de politie competent – cel in circumscriptia caruia se afla domiciliul inculpatului, conform programului de supraveghere intocmit de organul de politie sau ori de cate ori este chemat.

In temeiul art. 215 alin. 2 lit. a si d C.p.p., impune inculpatului ca, pe durata controlului judiciar, sa nu paraseasca limita teritoriala a Romaniei fara incuviintarea prealabila judecatorului de camera preliminara/instantei de judecata si sa nu comunice, direct sau indirect, cu martorul Pasat Dan si inculpata Matache Elena.

In temeiul art. 215 alin. 3 C.p.p., atrage atentia inculpatului Badalau Niculae ca, in caz de incalcare cu rea-credinta a obligatiilor care ii revin, masura controlului judiciar se poate inlocui cu masura arestului la domiciliu sau masura arestarii preventive.

Dispune punerea in libertate a inculpatului Badalau Niculae, daca nu este arestat in alta cauza.

In baza art. 242 alin. 2 C.p.p. inlocuieste masura arestului la domiciliu dispusa fata de inculpata Matache Elena cu masura controlului judiciar

Pe durata masurii preventive a controlului judiciar, inculpata Matache Elena trebuie sa respecte obligatiile prevazute de art. 215 alin. 1 Cp, si anume:
* sa se prezinte la organul de urmarire penala, la judecatorul de camera preliminara sau la instanta de judecata, ori de cate ori este chemat;
* sa informeze de indata organul judiciar care a dispus masura sau in fata caruia se afla cauza cu privire la schimbarea locuintei;
* sa se prezinte la organul de politie competent – cel in circumscriptia caruia se afla domiciliul inculpatei, conform programului de supraveghere intocmit de organul de politie sau ori de cate ori este chemata.

In temeiul art. 215 alin. 2 lit. a si d Cpp, impune inculpatei ca, pe durata controlului judiciar, sa nu paraseasca limita teritoriala a Romaniei fara incuviintarea prealabila judecatorului de camera preliminara/instantei de judecata si sa nu comunice, direct sau indirect, cu martorul Pasat Dan si inculpatul Badalau Niculae.

In temeiul art. 215 alin. 3 Cpp, atrage atentia inculpatei Matache Elena ca, in caz de incalcare cu rea-credinta a obligatiilor care ii revin, masura controlului judiciar se poate inlocui cu masura arestului la domiciliu sau masura arestarii preventive.

Cheltuielile judiciare raman in sarcina statului.

Definitiva.

Pronuntata in camera de consiliu, astazi, 10.03.2023.

Fostul senator PSD Niculae Badalau, vicepresedinte al Autoritatii de Audit a Curtii de Conturi, a fost arestat preventiv, in 28 noiembrie 2022.

Procurorii DNA il acuza pe Niculae Badalau ca, in zilele de 9 august 2022 si 19 noiembrie 2022, i-ar fi pretins unui primar de comuna sa atribuie un contract de peste 7 milioane de lei unei societati administrate de o ruda a sa. In schimbul acestui „serviciu”, inculpatul ar fi promis ca va determina o persoana din conducerea Companiei Nationale de Investitii, asupra careia a lasat sa se inteleaga ca are influenta, sa asigure finantarea a doua proiecte depuse la aceasta institutie de primaria respectiva.

Pe de alta parte, in perioada 2021-2022, in contextul derularii unui contract pe care aceeasi primarie il avea incheiat cu aceeasi societate comerciala, Badalau, prin intermediul altei persoane cercetate in dosar, i-ar fi oferit primarului mai multe sume de bani pentru ca, in schimb, acesta sa efectueze in continuare platile catre firma respectiva, chiar si pentru lucrari neconforme.

In acelasi context, la data de 19 noiembrie 2022, inculpatul Badalau i-ar fi promis primarului remiterea unui procent de 7% (170.000 euro) din valoarea contractului mentionat mai sus, dar si dintr-un viitor contract a carui atribuire urmarea sa o obtina pentru aceeasi firma, de la primaria respectiva.

Ulterior, in data de 25 noiembrie 2022, prin intermediul aceluiasi om de afaceri, Badalau i-ar fi remis edilului 35.000 lei, reprezentand o parte din suma de bani promisa in legatura cu contractul in derulare.

In prezent, Badalau se afla in continuare in arest preventive si a demisionat din functia de la Curtea de Conturi. Parlamentul l-a revocat pe Niculae Badalau din functia de consilier al Curtii de Conturi si vicepresedinte al Autoritatii de audit.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: