Badalau va verifica modul in care sunt cheltuite miliardele din PNRR. Autoritatea de Audit este condusa de apropiati ai lui Dragnea

politica

Modul in care sunt cheltuite cele peste 29 de miliarde de euro din PNRR va fi supravegheat de Autoritatea de Audit din cadrul Curtii de Conturi, condusa de apropiati ai lui Liviu Dragnea, printre care se numara si fostul senator PSD Niculae Badalau. Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, sustine insa ca institutia performeaza si nu ia decizii politizate.

Autoritatea de Audit e condusa de un presedinte si de doi vicepresedinti numiti politic.
Seful institutiei e Lucian Dan Vladescu, promovat de PSD in 2017, in plina era Dragnea. Intre 2012 si 2013, Vladescu a condus Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP), fiind numit in aceasta functie de premierul de atunci Victor Ponta, la insistentele lui Liviu Dragnea, sustin surse politice pentru News.ro.

In vara lui 2013, Vladescu a demisionat cu scandal din fruntea ANRMAP, dupa ce a sustinut modificarea legii, astfel incat pragul pentru achizitii directe, fara licitatie, sa fie ridicat de la 15.000 de euro la 100.000 de euro.

Florin Tunaru, originar din Teleorman, e vicepresedintele Autoritatii de Audit tot din 2017. Acesta a lucrat cu Liviu Dragnea la CJ Teleorman, ca sef de serviciu si, ulterior, director executiv la Directia de Contabilitate. In perioada 2010-2011, Tunaru l-a consiliat pe seful CJ Teleorman Liviu Dragnea in domeniul financiar-contabil si al finantelor publice. In timpul guvernarii USL, a fost numit vicepresedinte al ANAF, tot cu sustinerea lui Dragnea.

Si fostul senator PSD Niculae Badalau ocupa un post de vicepresedinte al Autoritatii de Audit. In 1988, Badalau a fost condamnat pentru ca a furat patru saci cu grau dintr-un depozit al statului. Badalau a primit la acea vreme o pedeapsa de un an de inchisoare, pe care nu a mai executat-o, pentru ca Nicolae Ceausescu, cu ocazia aniversarii a 70 de ani, a amnistiat toate condamnarile mai mici de 10 ani. Badalau apucase totusi sa stea doua saptamani in arest.

Niculae Badalau nu ar fi putut ajunge vicepresedinte al Curtii de Conturi daca, in urma cu patru ani, nu ar fi modificat legea in interesul sau. Articolul 47 din Legea de functionare a Curtii de Conturi (94/1992) impunea la acel moment trei criterii pentru ocuparea posturilor de presedinte sau vicepresedinte: „studii superioare economice sau juridice, vechime de minimum 10 ani in specialitatea studiilor absolvite si pregatire profesionala temeinica“. Cum Nicolae Badalau e de profesie inginer, n-ar fi putut ajunge sef al Curtii de Conturi. Prin urmare, Badalau a depus personal un amendament la lege, astfel incat a adaugat o profesie la conditiile de studii: „economice, juridice sau ingineresti”. Amendamentul a fost adoptat cu majoritate de voturi, caci PSD detinea controlul in Parlament.

Acesta nu a ajuns la conducerea Curtii de Conturi, insa in vara anului 2020, a devenit vicepresedinte al Autoritatii de Audit din cadrul Curtii de Conturi, exact in baza legii modificate de el cu trei ani inainte.

Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, sustine in emisiunea Insider politic de la Prima TV, ca Autoritatea de Audit din cadrul Curtii de Conturi este o institutie care performeaza.

”Relatia institutionala dintre ministerul pe care-l conduc si aceasta Autoritate de Audit este foarte buna. Chiar zilele trecute m-am intalnit cu seful Autoritatii de Audit si cu mai multi auditori, printre care si domnul Badalau. Avem o relatie institutionala foarte buna si discutia a fost despre care va fi procesul de auditare din PNRR. Sunt optimist. Nu e decizia mea cine este acolo, este decizia statului roman. Autoritatea de Audit este o institutie care performeaza, totusi. Asa cum noi (Ministerul Fondurilor Europene – n.r.) suntem punctul de legatura al Comisiei Europene pe modul in care se face programarea, se cheltuie banii, asa sunt ei punctul de legatura al Curtii de Auditori a Uniunii Europene. Aceasta Autoritate de Audit nu ia decizii politizate, tocmai pentru ca ii controleaza si pe ei cei de acolo (Bruxelles- n.r). Sunt obligat sa am incredere si chiar am”, a spus Cristian Ghinea in emisiunea Insider politic, care va fi difuzata duminica, incepand cu ora 11.00, la Prima TV.

El a refuzat sa faca alt comentariu pe acest subiect.

Ministrul Cristian Ghinea a vorbit in emisiune despre Planul National de Redresare si Rezilienta si despre negocierile cu Comisia Europeana pe acest subiect, despre PSD si modul in care Vasile Dincu si Marcel Ciolacu se raporteaza la Liviu Dragnea, despre sistemul de pensii. si despre relatiile din USR PUS si alegerea conducerii aliantei.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: