externe

BalkanInsight: Macedonia de Nord a trimis in Ucraina patru avioane de atac Su-25. Micuta Macedonie a trimis anterior si 30 de tancuri T-72

BalkanInsight anunta ca Macedonia de Nord ar fi trimis patru avioane de atac Su-25 in Ucraina, bazandu-se pe imagini luate din satelit cu baza in care se aflau avioanele.

Autoritatile din Macedonia de Nord au refuzat sa confirme sau sa infirme informatiile din presa potrivit carora acestea ar fi fost trimise in Ucraina.

Imagini din satelit, realizate in sectiunea militara a aeroportului din capitala Skopje, incarcate pe Google Earth in luna august, arata ca cele patru avioane lipsesc din locul in care au fost pastrate timp de zece ani. Avioanele fusesera scoase din serviciul activ, dar pastrate in stare de conservare pentru o eventuala utilizare viitoare.

Avioanele se aflau acolo cel putin din 2012.

Ministerul Apararii a declarat ca toate datele privind echipamentele militare trimise in Ucraina vor fi dezvaluite „intr-un mod transparent” in timp util, atunci cand se va considera ca este sigur sa se faca acest lucru.

Macedonia de Nord a cumparat cele patru avioane Su-25 de fabricatie sovietica din Ucraina in 2001, pentru a face fata insurectiei de scurta durata a etnicilor albanezi din tara. Acestea au fost putin folosite dupa ce conflictul s-a incheiat, mai tarziu in acel an.

Practic pensionate in 2004, ele au ramas de atunci in baza militara de la aeroportul din Skopje. Planurile militare ale Macedoniei de Nord nu au in vedere noi avioane cu reactie si se concentreaza pe mentinerea si modernizarea unei forte de elicoptere.

Desi sunt departe de a fi de ultima generatie, avioanele sunt considerate inca arme eficiente.

Adesea comparat cu A-10 Thunderbolt, fabricat in SUA, Su-25 este construit pentru a distruge tancurile si infanteria inamice in apropierea liniei frontului si pentru a suporta daune antiaeriene grele in acest proces, sporind sansele de supravietuire ale echipajului.

Avioanele sunt utilizate in prezent pe linia frontului din Ucraina atat de aparatorii ucraineni, cat si de agresorii rusi.

Macedonia de Nord, care a aderat la NATO in 2020, a confirmat la sfarsitul lunii iulie ca a trimis 30 de tancuri T-72 din epoca sovietica in Ucraina, dupa ce au fost difuzate pe retelele de socializare imagini foto si video cu acestea.

Urmareste-ne si pe:
Victor Gheja

Share
Published by
Victor Gheja

Recent Posts

Auzit-ati de-un Vilcean care musca din dusman?

Pentru ca se plictisesc teribil prin Parlament, tot scotand bilute din nas sau accesand de…

O oră ago

Schimbare de pozitie: Germania va sustine planul SUA de a folosi activele rusesti pentru a finanta Ucraina

Oficialii germani sunt pe cale sa sustina planul SUA de a folosi viitoarele venituri din…

43 de minute ago

Budapesta ataca din nou: „Strategia europeana si americana privind Ucraina a esuat complet. Este Rusia in genunchi din punct de vedere economic?”

Strategia elaborata de Europa si SUA cu privire la conflictul ucrainean a esuat complet, a…

O oră ago