Banca Mondiala atentioneaza Romania ca se imprumuta la dobanzi prea mari. Economia globala inregistreaza cea mai slaba performanta din ultimii 30 de ani

analize

In raportul „Global Economic Prospects”, publicat de Banca Mondiala, se arata ca economia mondiala va inregistra in perioada 2020-2024 cea mai slaba performanta din ultimii 30 de ani, chiar daca este evitata recesiunea. Cresterea globala ar urma sa incetineasca pentru al treilea an consecutiv, la 2,4%, inainte de a ajunge la 2,7% in 2025. Aceste rate sunt mult sub media de 3,1% din anii 2010.

Costurile indatorarii ridicate au schimbat „dramatic” necesitatea stimularii cresterii economice lente de catre tarile in curs de dezvoltare, a avertizat Banca Mondiala (BM), transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Cea mai recenta atentionare BM vine intr-un moment in care vanzarile de obligatiuni internationale ale guvernelor din tarile emergente au atins nivelul ridicat record de 47 miliarde de dolari in ianuarie, conduse de economiile emergente mai putin riscante, cum ar fi Arabia Saudita, Mexic sau Romania.

„Este nevoie de o crestere economica mai rapida”

Totusi, unii emitenti mai riscanti au inceput sa acceseze pietele la dobanzi mai ridicate. „Cand vine vorba de imprumuturi, situatia s-a schimbat dramatic. Este nevoie de o crestere economica mai rapida. Daca as avea un credit ipotecar cu o dobanda de 10%, as fi ingrijorat”, a afirmat Ayhan Kose, adjunctul economistului sef al BM, intr-o declaratie pentru Reuters, refuzand sa comenteze asupra situatiei individuale a tarilor.

O crestere economica mai rapida, in special un ritm mai ridicat decat costul indatorarii, s-ar putea dovedi greu de realizat, a adaugat Kose.

O treime din economii nu s-au redresat dupa pandemie

Incetinirea este in special acuta in economiile emergente, aproximativ o treime nu s-au redresat de la pandemie si au un venit per capita sub nivelul din 2019.

O escaladare a conflictului din Orientul Mijlociu reprezinta un risc negativ suplimentar, adaugandu-se temerilor privind inasprirea politicii monetare si a comertului mondial slab.

„Comertul a fost un motor critic al reducerii saraciei, si, evident, pentru economiile emergente, o sursa critica de venituri”, a explicat Kose.

Acesta a avertizat ca, in cazul in care cresterea ramane lenta, unele economii emergente ar putea fi nevoie sa-si restructureze datoria, modificand scadenta sau incheind acorduri cu creditorii pentru reducerea datoriei.

„Mai devreme sau mai tarziu unele state vor fi nevoie sa-si restructureze datoria si va fi nevoie de un cadru legal. Asta nu se va intampla in modul sperat de comunitatea globala”, a apreciat oficialul BM.

Acesta a adaugat: „Daca cresterea ramane slaba si se mentine inasprirea conditiilor de finantare, nu va exista o cale usoara pentru rezolvarea acestei probleme. Dar daca prin magie cresterea accelereaza, va fi ca un medicament”, conform Reuters.

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: