Bancile europene care au ramas in Rusia si-au triplat profiturile. Banca Centrala Europeana intervine si le cere sa plece pentru a evita sanctiunile SUA

externe

Raiffeisen, Rusia, angajari, plecare

Banca Centrala Europeana (BCE) indeamna bancile sa paraseasca piata rusa cat mai repede posibil, avand in vedere sanctiunile americane, relateaza Bloomberg.

La doi ani de la invazia Rusiei in Ucraina, marii creditori europeni continua sa opereze unitati puternice si din ce in ce mai profitabile in Rusia, in ciuda promisiunilor publice de a le inchide.

„Numarul combinat de angajati ai celor cinci banci din Uniunea Europeana cu cele mai mari operatiuni in Rusia a scazut cu doar 3% de la invazie, iar castigurile s-au triplat, datorita dobanzilor mari”, scrie Bloomberg.

In consecinta, acest ritm lent a determinat BCE sa exercite presiuni asupra celor ramase in urma pentru a impulsiona plecarea lor.

Bloomberg a precizat ca unul dintre motivele pentru presiunea sporita a BCE este faptul ca daca continua sa aiba o prezenta in Rusia risca sa expuna bancile la sanctiuni americane si amenzi mari.

„Organismul de supraveghere a cerut tuturor bancilor cu afaceri considerabile in Rusia ‘sa isi accelereze eforturile de reducere a riscurilor prin stabilirea unei foi de parcurs clare pentru reducerea si iesirea'”, a declarat Claudia Buch, cel mai inalt oficial de supraveghere al BCE, in fata ministrilor de finante din zona euro.

De exemplu, Raiffeisen sustine ca depune eforturi pentru a respecta sanctiunile si ca si-a „redus semnificativ activitatile in Rusia” din 2022. Portofoliul de credite al bancii a scazut cu aproape 60%, ajungand la aproximativ 5,8 miliarde de euro. Cu toate acestea, numarul de angajati a crescut cu 7%, ajungand la aproape 10.000.

OTP Bank din Ungaria este unul dintre putinii creditori din UE care isi retrage banii din Rusia. Compania spune ca respecta pe deplin sanctiunile si ca vrea sa paraseasca piata, dar autoritatile de reglementare rusesti fac dificila vanzarea unitatii la un pret corect.

UniCredit SpA din Italia opereaza in Rusia prin intermediul unei subsidiare cu aproximativ 3.100 de angajati si peste 50 de sucursale. Banca cu sediul la Milano spune ca si-a redus portofoliul de credite cu doua treimi.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: