Bancile se inchid in Grecia. Din bancomate pot fi scosi maxim 60 euro pe zi

externe

Premierul Alexis Tsipras a anuntat duminica seara, la televiziune, ca bancile din Grecia nu se vor deschide luni si vor ramane inchise pentru o perioada. Ulterior, in cursul noptii, au aparut precizarile de rigoare publicate direct in Monitorul Oficial: bancile raman inchise o saptamana.

Institutiile financiare bancare vor ramane inchise pana pe 6 iulie, adica pana a doua zi dupa referendumul convocat de premierul Tsipras. Retragerile din bancomate in aceasta perioada vor fi limitate la 60 de euro pe zi, se arata intr-o decizie publicata in noaptea de duminica spre luni in Monitorul Oficial al Greciei.

Intitulat „Vacanta bancara de scurta durata”, acest ordin contine masurile valabile intre 28 iunie si 6 iulie pentru institutiile financiare. Textul este semnat de presedintele Republicii, Prokopis Pavlopoulos, si de premierul Alexis Tsipras si se prevaleaza de „caracterul de extrema urgenta si necesitatea neprevazuta de a proteja sistemul financiar grec si economia elena de lipsa de lichiditati antrenata de refuzul Eurogrupului de a mai extinde acordul de imprumut”.

Incepand de sambata, dupa ce premierul a anuntat ca va convoca un referendum, dar mai ales duminica, dupa ce plebiscitul a fost aprobat si de Parlament, la bancomate deja s-au format cozi, populatia temandu-se de perspectiva intrarii in incapacitate de plata a statului, mentioneaza digi24.ro.

Masura a fost decisa dupa ce Banca Centrala Europeana a anuntat ca va continua sa sprijine bancile grecesti, dar a limitat suma pe care este dispusa sa o ofere.

Cu toate acestea, Alexis Tsipras i-a asigurat pe greci ca economiile, salariile si pensiile lor sunt garantate.

In aceeasi declaratie facuta duminica seara, seful guvernului grec a precizat ca a cerut din nou Uniunii Europene o prelungire a programului de ajutor financiar, care expira pe 30 iunie si din care Grecia ar mai avea de primit 7,2 miliarde de euro.

„Refuzul de a amana pentru scurt timp plata datoriei si incercarea de a anula o procedura democratica este un act profund jignitor si rusinos pentru traditiile democratice ale Europei. Din acest motiv, astazi am facut o noua cerere pentru o scurta extindere a imprumutului, de aceasta data catre presedintele Consiliului European si catre liderii celor 18 state din Zona Euro. (…) Depozitele cetatenilor din bancile grecesti sunt absolut securizate, precum si plata salariilor si pensiilor. Orice dificultate care ar putea aparea trebuie infruntata cu calm si hotarare”, a aratat premierul Greciei.

Declaratiile sefului executivului de la Atena vin la scurt timp dupa ce, intr-un gest cu totul surprinzator, Comisia Europeana a publicat documentul cu propunerile facute de creditori pentru Atena.

Propunerile facute Greciei pentru a evita colapsul

– 23% taxa pe valoare adaugata

– 13% TVA doar pentru alimente de baza, energie si apa

– 6% TVA doar pentru medicamente, carti

– reducere cheltuielilor pentru armata cu 400 de milioane de euro

– eliminarea subventiilor pentru fermieri

– introducerea unei taxe pentru publicitatea TV

– cresterea varstei de pensionare la 67 de ani pana in 2022

– cresterea contributiei pensionarilor la asigurarile de sanatate

– salarii in functie de pregatire, performanta si responsabilitati

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Mai mult despre: , ,

Comentarii: