Banicioiu sustine ca nu a luat spaga deloc si ataca DNA: „Denunturi mincinoase. Nu exista absolut nicio fapta din cele spuse in comunicatul DNA”

politica

Fostul ministru PSD Nicolae Banicioiu, trimis in judecata de DNA pentru ca a luat mita peste 3 milioane de lei, sustine ca este nevinovat. „Acele denunturi sunt mincinoase”, a sustinut Banicioiu.

„Procurorul din acest caz a facut o ancheta bazata doar pe denunturile unor oameni ce vroaiu sa scape de puscarie, fara sa aiba vreo dovada directa sau indirecta la adresa mea! Au facut o incercarea de flagrant care le a esuat categoric despre care procurorul nu zice nimic si vrea sa o ascunda din comunicarea publica! Nu exista absolut nicio fapta din cele spuse in comunicatul DNA iar in instanta o sa demonstram ca acest dosar a fost facut asa ca anunturile cu recolta la hectar din perioada comunista. A luat doar denunturile si atat ! Fara sa faca vreo cercetarea pentru a vedea daca acele denunturi de confirma desi probele arata clar ca denunturile sunt mincinoase!”, a declarat Banicioiu, vineri.

Fostul ministru PSD Nicolae Banicioiu a fost trimis in judecata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie intr-un dosar in care este acuzat de luare de mita si trafic de influenta, a informat, vineri, DNA.

Potrivit unui comunicat de presa, procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a lui Nicolae Banicioiu, la data faptelor ministru al Tineretului si Sporturilor, respectiv ministru al Sanatatii, pentru trafic de influenta si luare de mita, dar si a unei alte persoane, pentru complicitate la trafic de influenta si complicitate la luare de mita.

Procurorii anticoruptie noteaza in rechizitoriu ca Nicolae Banicioiu, in perioada 21 decembrie 2012 – 7 aprilie 2015 (perioada in care ocupa functia de ministru al Tineretului si Sporturilor, respectiv in legatura cu aceasta calitate dupa ce nu a mai ocupat acea functie), ar fi acceptat promisiunea a doi oameni de afaceri (martori in cauza) si ulterior ar fi primit in numerar de la unul din cei doi oameni de afaceri suma totala de 1.292.122 lei reprezentand dividende aferente anului 2013 distribuite de doua societati comerciale care comercializau bunuri catre spitale publice/ institute.

In schimb, spun anchetatorii, ar fi promis ca isi va exercita influenta asupra ministrului Sanatatii de la acea vreme, astfel incat sa il determine sa indeplineasca sau sa nu indeplineasca acte ce intrau in indatoririle acestuia de serviciu, acte reprezentate de mentinerea in functia de manager/ prelungire interimat/ nerevocarea din functia de manager a persoanelor din conducerea unui numar de 5 spitale publice/ institute din municipiul Bucuresti si judetul Ilfov aflate in subordinea Ministerului Sanatatii, cu care firmele controlate de oamenii de afaceri derulau relatii comerciale profitabile, sau numirea pe functia de manager a acelor spitale publice/ institute a unor persoane apropiate oamenilor de afaceri.

Procurorii arata ca Banicioiu ar fi fost ajutat la comiterea acestei infractiuni de trafic de influenta de inculpata persoana fizica prin dobandirea de catre aceasta a calitatii de asociat in cele doua societati comerciale, in conditiile in care titularul in fapt al partilor sociale era Nicolae Banicioiu, semnarea de catre aceasta a unui numar de doua dispozitii de plata prin casierie care atestau in mod nereal ca inculpata ar fi primit suma de 1.292.122 lei, desi suma de bani s-a primit in numerar de Banicioiu de la unul din cei doi martori si asigurarea legaturii fostului ministru cu firmele in care avea interese financiare.

Totodata, precizeaza anchetatorii, Nicolae Banicioiu, in perioada in care ocupa functia de ministru al Sanatatii, respectiv in legatura cu aceasta calitate dupa ce nu a mai ocupat acea functie, ar fi primit indirect, la data de 17 aprilie 2015, fara sa i se cuvina, prin intermediul complicei inculpata persoana fizica, de la cele doua firme, suma totala de 1.805.942 lei reprezentata de dividende aferente anului 2014.

Conform DNA, foloasele materiale ar fi fost primite in legatura cu indeplinirea sau neindeplinirea unor acte ce intrau in indatoririle acestuia de serviciu in calitate de ministru al Sanatatii, acte reprezentate de mentinerea in functia de manager/ prelungire interimat/ nerevocarea din functia de manager a persoanelor din conducerea unui numar de 5 spitale publice/ institute din municipiul Bucuresti si judetul Ilfov aflate in subordinea Ministerului Sanatatii, cu care firmele controlate de oamenii de afaceri derulau relatii comerciale profitabile, sau numirea pe functia de manager la aceste spitale publice/ institute a unor persoane apropiate celor doi, dar si aprobarea alocarii de finantare spitalelor publice/ institutelor aflate in subordinea Ministerului Sanatatii pentru efectuarea de achizitii aferente unor proceduri pe care firmele controlate de oamenii de afaceri le castigasera sau intentionau sa le castige.

„In data de 6 iunie 2016, fata de refuzul unuia din oamenii de afaceri de a-i mai distribui dividende aferente anului 2015, inculpatul, prin intermediul complicei, ar fi transmis solicitarea sa, sub forma pretinderii de a primi dividende din doua firme ale oamenilor de afaceri, complicea mai fiind la acel moment asociata doar in una dintre acestea. In anul 2018 ar fi fost incasata de catre complice, de la una dintre cele doua societati, suma totala de 806.447 lei reprezentata de dividende aferente anului 2015”, mentioneaza procurorii.

Pe parcursul urmaririi penale s-au instituit masuri asiguratorii asupra unui apartament din Spania, un loc de parcare in municipiul Bucuresti, a partilor sociale detinute in societati comerciale si asupra sumelor de bani din conturi apartinand lui Nicolae Banicioiu, respectiv asupra unor sume de bani si actiuni apartinand complicei persoana fizica, informeaza procurorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare Inaltei Curti de Casatie si Justitie cu propunere de a se mentine masurile asiguratorii dispuse in cauza.

Mai mult despre:

Comentarii: