Banii CORUPTILOR nu mai sunt in siguranta nici in Elvetia. Sute de milioane de dolari furati au fost returnati Nigeriei

money

Elvetia si Nigeria au ajuns marti la un acord pentru restituirea catre aceasta tara africana a sumei de 321 de milioane de dolari pe care fostul dictator nigerian Sani Abacha a plasat-o in conturi din banci elvetiene, a anuntat marti Ministerul de Externe de la Berna, citat de agentia EFE.

Problema imenselor sumele de bani pe care Abacha si clanul sau le-au spoliat si le-au depus in banci straine a fost discutata in timpul vizitei pe care o desfasoara in Nigeria ministrul elvetian de externe, Didier Burkhalter. Cu aceasta ocazie, Nigeria si Elvetia au semnat o ‘scrisoare de intentie’ prin care se stabileste procedura restituirii acestor sume care ar trebui ulterior sa fie folosite in proiecte sociale destinate populatiei nigeriene, proces ce se va desfasura sub controlul Bancii Mondiale.

Seful diplomatiei de la Berna a amintit ca, in perioada 1999-2009, Elvetia a restituit Nigeriei inca 700 de milioane de dolari, bani de asemenea depusi de Sani Abacha in conturi din banci elvetiene.

Generalul Sani Abacha a preluat puterea in anul 1993, in urma unei lovituri de stat militare, dupa ce in intreaga sa cariera militara participase la numeroase alte lovituri de stat, evenimente obisnuite in aceasta tara africana. Odata ce a preluat puterea el a instalat practic o dictatura personala si a fost foarte aproape sa fie el insusi inlaturat de la putere printr-o lovitura de stat pe care in final a dejucat-o. A murit in anul 1998, decesul sau starnind controverse. Oficial a murit in urma unui atac de cord, dar exista relatari care sustin ca in clipa mortii se afla in compania a doua prostituate indience, care l-ar fi otravit.

Se estimeaza ca Abacha si apropiatii sai si-au insusit circa 2,2 miliarde de dolari, bani depusi in banci din numeroase tari.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Comentarii: