Banner urias cu Putin decedat pe sediul Ministerului de Interne din Cehia: „Stim cine este dusmanul nostru”

externe

Vineri, pe cladirea Ministerului ceh de Interne din Praga a fost agatat un banner urias cu imaginea presedintelui rus Vladimir Putin intr-un sac mortuar negru. In stanga si in dreapta acestuia se afla steagurile Republicii Cehe si al Ucrainei.

Fotografia cladirii a fost publicata pe Twitter de catre ministrul de Interne, Vit Rakusan. „Stim cine este prietenul nostru care varsa sange pentru libertatea noastra. Si stim, de asemenea, cine este dusmanul nostru si nu-l vom lasa sa ne fure ideea de patriotism si steagul nostru”, a scris ministrul. Rakusan a oferit si un link catre un videoclip in care spune ca nu ar trebui sa se permita ca drapelul national ceh sa fie un simbol al, dupa cum spune el, celei de-a cincea coloane rusesti.

In Republica Ceha, pe 28 octombrie, se sarbatoreste Ziua formarii Cehoslovaciei. Republica Cehoslovaca a fost proclamata la 28 octombrie 1918, pe fondul infrangerii Austro-Ungariei in Primul Razboi Mondial.

Vineri, la Praga are loc un miting antiguvernamental, ai carui organizatori sunt considerati de catre autoritati ca fac jocul Rusiei. Printre revendicarile miscarii „Republica Ceha pe primul loc”, pe langa demisia guvernului, se numara si refuzul de a ajuta Ucraina si negocieri cu Rusia privind aprovizionarea cu gaz ieftin.

Anterior, miscarea, care a reunit politicieni si activisti de extrema dreapta si de extrema stanga, a organizat doua mitinguri de masa la Praga.

Organizatorii mitingului pro-Moscova se autointituleaza patrioti si folosesc in mod activ steaguri cehe la proteste. Sustinatorii coalitiei de dreapta-liberale aflate la putere au declarat recent de multe ori ca steagul trebuie sa revina la sensul sau initial – ca simbol al unui stat democratic si liber, si nu al unui grup politic oarecare.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: