„Barajul mortii”: Supravietuitorii din Libia au avut la dispozitie doar cateva minute pentru a scapa de un torent asemanator unui tsunami

externe

libia, inundatii

Numarul mare de oameni morti sau disparuti in orasul libian Derna ii copleseste pe supravietuitori, care spun ca au avut la dispozitie doar cateva minute pentru a scapa inainte ca orasul de coasta sa fie devastat de un torent asemanator unui tsunami, transmite Sky News.

Echipe ale postului de televiziune Sky News au ajuns in orasul portuar unde oamenii si-au folosit mainile goale pentru a-i cauta pe cei dragi. Relatarile sugereaza ca aproape un sfert din oras a fost maturat de ape, in urma unei inundatii masive alimentate de ruperea a doua baraje in urma unor ploi abundente.

Corespondentul Sky pentru Africa, Yousra Elbagir, care a relatat de la unul dintre barajele care s-au prabusit, a declarat ca acesta este cunoscut acum ca „barajul mortii”.

Ea a spus ca, desi au trecut cateva zile de la dezastru, locuitorii sunt inca in stare de soc, unii supravietuitori venind la fata locului pentru a vedea dimensiunea catastrofala a tragediei pe care barajul a dezlantuit-o asupra lor in doar cateva momente.

„Inundatia le-a schimbat complet viata. O persoana mi-a spus: ‘Acesta nu este un dezastru natural, este o catastrofa'”, relateaza corespondentul.

Un numar incalculabil de oameni ar putea fi ingropati sub valuri de noroi si moloz in tot orasul.

Corespondentul special al Sky News, Alex Crawford, a declarat: „Ne aflam aproape de centrul orasului Derna, destul de aproape de port, si oriunde te uiti aici – este o distrugere la 360 de grade”.

„In spatele meu sunt mult mai multe blocuri de locuinte – toate prabusite. Se pot vedea doar fundatiile ramase aici. Forta apei de la cele doua baraje care s-au prabusit a fost atat de puternica incat localnicii spun ca s-a auzit ca o explozie. Cantitati masive de pietre, blocuri intregi de apartamente, pur si simplu maturate. Sunt trei poduri care au fost maturate. Cladire dupa cladire au fost nivelate sau spulberate. Au avut la dispozitie – potrivit celor care au supravietuit – aproximativ 20 de minute pentru a se feri din calea acestui torent de apa”, transmite corespondentul.

Un oficial al ONU a declarat ca majoritatea victimelor ar fi putut fi evitate.

„Daca ar fi existat un serviciu meteorologic care sa functioneze normal, ar fi putut emite avertismente”, a declarat joi, la Geneva, seful Organizatiei Meteorologice Mondiale (OMM), Petteri Taalas, in fata jurnalistilor.

„Autoritatile de gestionare a situatiilor de urgenta ar fi putut sa efectueze evacuarea”, a mai spus oficialul.

Daniel, o furtuna mediteraneana neobisnuit de puternica, a provocat inundatii mortale in orase din estul Libiei, dar cel mai afectat a fost orasul port Derna.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: