news

„Barbatul cu casca rosie”. Romanul care a salvat un turc dintre daramaturi. Turcul a fost recent in Romania pentru a ajuta copiii vulnerabili

„Barbatul cu casca rosie”. Asa a fost numit de fratele primei victime scoase de sub daramaturi de Lt Bogdan Toma, impreuna cu echipa sa. Este vorba despre prima interventie pe care echipa romaneasca a desfasurat-o in Turcia.

Lt. Bogdan Toma a povestit cu emotie pentru News.ro clipele cand, alaturi de echipa sa, a scos de sub daramaturi un barbat si o femeie, sot si sotie, si, din pacate, si pe copilul lor, fara viata insa. Pe tot parcursul acestei misiuni extrem de dificile le-a stat alaturi un barbat care cunoaste limba engleza si care, asa cum a aflat echipa ulterior, este fratele celui salvat de sub daramaturi. Miscat de efortul salvatorilor romani, barbatul l-a imbratisat si i-a multumit celui pe care l-a numit „barbatul cu casca rosie”, primul om care i-a iesit in cale. Aceasta interventie a scos la lumina si alta poveste impresionanta. Omul scos de sub ruine de echipele noastre fusese recent in Romania si lupta pentru salvarea copiilor vulnerabili.

„Este prima interventie pe care echipa romaneasca a desfasurat-o in Turcia, o interventie destul de dificila pentru colegii mei care timp de sapte ore au lucrat atat cu echipamentele specifice de interventii in astfel de situatii, dar si cu ajutorul unei macarale si al unui excavator pentru a reusi mutarea unei placi din beton, din fericire am reusit extragerea celor doua persoane, este vorba despre sot si sotie, dintre daramaturi, insa, din nefericire, pentru copilul care era intre ei, cel mai probabil din dorinta de a-l proteja, colegii mei nu au mai putut face nimic, fiind deja decedat.

„Fratele barbatului care se afla sub daramaturi si-a aratat recunostinta pentru munca intregii echipe, a postat un mesaj pe pagina DSU”

Am aflat ulterior, gratie faptului ca aceasta persoana vorbea limba engleza, am aflat ca este fratele barbatului care se afla sub daramaturi, din ce am inteles de la colegii mei din tara, si-a aratat recunostinta pentru munca intregii echipe printr-un mesaj pe care l-a postat pe pagina DSU.

Ne bucura ca am putut fi acolo, colegii mei au reusit extragerea persoanelor care sunt in viata si in acest moment. Este o raza de speranta as putea sa-i spun, o raza de speranta ca munca noastra, a intregii echipe, va fi oarecum fructificata, o viata salvata reprezinta o lume intreaga salvata, este una dintre devizele noastre, in momentul in care am vazut ca am putut sa ajutam aceste doua persoane, ne-am simtit impliniti sufleteste cum de altfel ne simtim dupa fiecare interventie in care reusim sa salvam o viata, fie ca este viata de om, fie ca este viata de animal”, a spus lt. Toma.

„Barbatul cu casca rosie” a devenit de fapt un simbol al dedicarii unei echipe intregi. Lt Toma spune ca fratele barbatului salvat in prima sa misiune alaturi de colegii sai a fost extrem de impresionat de reusita interventiei, l-a imbratisat, i-a multumit, iar apoi a postat si un mesaj de multumire de pagina DSU

„As vrea sa multumesc in mod special barbatului cu casca rosie. A fost foarte rabdator cu mine, m-a tinut la curent, a fost profund indurerat si trist pentru pierderea copilului”, este un fragment din postarea sa.

Ceea ce a trait lt Toma a fost insa si o experienta uluitoare, care vorbeste despre ce inseamna sa oferi ajutor pentru ca apoi sa-l poti primi in alte conditii, extrem de grele, in imprejurari pe care nimeni nu si le-a dorit. Asa cum au explicat cei de la DSU, barbatul salvat de echipa Lt Toma este de origine siriana, familia sa este stabilita in Turcia si cu cateva saptamani in urma fusese in Romania. Barbatul scos de sub daramaturi lucreaza pentru o asociatie umanitara care sprijina si salveaza copii vulnerabili, iar acum au primit, atat el cat si sotia sa, sansa la viata de la salvatorii romani.

„Casca rosie este echipa intreaga. As putea sa o definesc ca fiind intreaga echipa. Povestea castii rosii..in prima interventie de extragere a celor doua persoane, sot si sotie, alaturi de noi de echipele de salvare, era un domn care, din fericire pentru noi, cunostea limba engleza. Si din discutiile pe care le-am avut cu el am aflat ca era fratele barbatului pe care noi incercam sa-l salvam. Colegii mei si-au continuat misiunea de salvare si permanent il tineam in contact cu ceea ce se intampla acolo, cum sunt persoanele, iar la final, dupa ce am extras cele doua persoane si le-am predat la ambulante, barbatul, in semn de multumire, eu fiind primul care i-a iesit in cale, m-a imbratisat si mi-a multumit, si noi i-am spus ca ne bucuram ca am putut sa-i salvam rudele.

Intamplarea a facut ca culoarea de pe casca mea sa fie rosie si probabil acea imagine, va dati seama, omul voia sa extragem persoana cat mai repede de acolo, si i-a ramas probabil aceasta imagine in cap, cel mai probail i-a ramas culoarea intiparita in minte, dar a multumit intregii echipe si casca rosie reprezinta de fapt intreaga echipa”, a precizat Bogdan Toma.

Oamenii salvati in zilele urmatoare, dupa ce au fost salvati sotul si sotia de sub daramaturi, in prima misiune. Lt Bogdan Toma a povestit cum au avut loc urmatoarele interventii de salvare. Ultima dintre ele este cea din aceasta dimineata. Dupa 20 de ore un barbat de 35 de de ani a fost scos de sub daramaturi de salvatorii romani. Barbatul statuse acolo 150 de ore.

„In urmatoarea zi, schimbul doi, pentru ca noi suntem prima echipa care a ajuns aici, s-a impartit in doua schimburi ca sa putem acoperi 24 de ore din 24 operatiunile de cautare, in urmatorul schimb, colegii mei lucrau la extragerea unui tanar care era de altfel in viata si au primit informatia ca langa cladirile apropiate de locul in care isi desfasurau activitatile se mai afla o persoana in viata, astfel incat una ramanand sa continue actiunea de extragere a primei persoane, iar cea de-a doua echipa s-a deplasat la imobil unde au reusit sa extraga o alta persoana. Dupa aproximativ 20 de ore de la inceputul acestei misiuni, colegii mei au reusit sa extraga si copilul dintre daramaturi, vorbim de un adolescent de 14-16 ani, si el constient, cooperant, a fost predat echipajelor medicale.

Nu mai devreme de aceasta dimineata, in jurul orei 08.30, colegii mei din cea de-a doua echipa care a ajuns in Turcia au reusit salvarea unui alt barbat in varsta de aproximatiuv 35 de ani, care si acesta se afla sub daramaturi, constient, cooperant si el, care a fost predat echipajelor medicale. Si in acest caz operatiunea a fost de lunga durata, aproximativ 20 de ore de efort sustinut al colegilor mei pentru extragerea barbatului dintre daramaturi.

„Toata situatia nu o sa o putem uita, de altfel si din discutiile pe care le-am avut cu colegii, care au mai participat la astfel de misiuni internationale, ma refer aici la cutremurul din Albania, au spus ca nu se compara sub nicio forma ceea ce au vazut aici cu ce a fost in Albania.

„Pe 1 martie se fac doi ani de cand sunt in echipa DSU, sunt pompier militar din 2007, am activat in echipa Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Bucuresti – Ilfov, iar in urma cu doi ani m-am mutat la DSU. Provin din familie cu bunic pompier, tata politist, am crescut practic intr-un mediu militar si am simtit ca asta este drumul pe care eu trebuie sa-l aleg in viata”, a spus Bogdan Toma.

O misiune ce nu va fi inca abandonata – salvatorii romani raman in zonele afectate de dezastru atat timp cat va fi nevoie.

„Speranta moare ultima, noi nu vom inceta sa executam misiuni de recunoastere, ne dorim din tot sufletul sa putem sa mai ajutam si alte persoane, sa le identificam sau localnicii sa ne sesizeze anumite sunete pe care le-au auzit, ca noi sa putem interveni acolo unde exista posibilitatea sa mai fie cineva blocat. Vom continua, vom merge inainte.

Lucram in ture, suntem doua schimburi astfel incat sa putem acoperi intreaga zi, de oboseala…nu poate fi adusa in discutie pentru ca la momentele in care vezi ce se intampla aici, vezi cum oamenii au nevoie de ajutor, pur si simplu o putere interioara te ajuta sa depasesti starile de oboseala”, a declarat Bogdan Toma.

Legatura cu familia – in ultimele zile semnalul a fost mai bun, asa ca salvatorii romani au reusit sa ia legatura cu familiile lor, de unde au primit foarte multe mesaje de incurajare

„Din fericire, in ultima perioada, reteaua GSM si datele mobile au inceput sa functioneze putin mai bine, astfel incat atat eu, cat si colegii mei, am reusit sa vorbim cu familiile de acasa, primim mesaje de incurajare, tot felul de mesaje de la prieteni, de la rude, ne felicita pentru tot ceea ce facem aici si si asta este un alt aspect care ne da putere sa mergem mai departe”, a explicat pentru News.ro Lt Toma Bogdan, salvator si ofiter de presa al DSU.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Surse: Ciolacu merge la Erdogan cu o propunere halucinanta, romanii sa intre doar cu buletinul in Turcia. Ar insemna ca si turcii sa intre doar cu buletinul intr-o tara UE

Premierul Marcel Ciolacu intentioneaza sa ii propuna presedintelui Turciei, Recep Erdogan, ca romanii sa poata…

5 ore ago

706 de persoane cu numele Kyle s-au reunit in Texas. Nu a fost suficient pentru un record mondial

O incercare a orasului Kyle, Texas, de a dobori recordul mondial pentru cea mai mare…

5 ore ago

SUA spun ca Iranul a cerut ajutor dupa accidentul de elicopter in care a murit presedintele tarii, Ebrahim Raisi. Alegeri pe 28 iunie

Autoritatile iraniene au convenit sa organizeze alegerile prezidentiale pe 28 iunie, dupa moartea presedintelui Ebrahim…

5 ore ago

Campionatul european de surf pentru blanosi si tovarasii lor umani

Zeci de surferi cu blana si tovarasii lor umani au venit pe o plaja din…

5 ore ago

Monetaria Regala a Marii Britanii lanseaza o moneda care aniverseaza 80 de ani de la debarcarea din Normandia

Monetaria Regala a Marii Britanii a lansat o moneda care marcheaza cea de-a 80-a aniversare…

5 ore ago

Incendiu intr-o cladire dezafectata de pe Soseaua Stefan cel Mare. Au ars gunoaie menajere

Un incendiu a izbucnit, luni seara, intr-o cladire dezafectata de pe Soseaua Stefan cel Mare,…

5 ore ago