Barcelona se confrunta cu restrictii de apa, a fost declarata stare de urgenta: „Catalonia sufera cea mai grava seceta din ultimul secol”

externe

seceta, schimbari climatice

Al doilea oras spaniol ca marime, Barcelona, si o mare parte din regiunea catalana inconjuratoare, au intrat joi in stare de urgenta in caz de seceta, deschizand calea unor restrictii de apa mai stricte dupa trei ani fara precipitatii semnificative, relateaza France24.

Seful guvernului regional al Cataloniei, Pere Aragones, a anuntat noi restrictii dupa ce nivelul apei din lacurile de acumulare din regiunea mediteraneana a scazut sub 16% din capacitatea totala.

Acesta este punctul de referinta stabilit de autoritati pentru aplicarea unei noi runde de masuri de economisire a apei care va afecta aproximativ sase milioane de persoane.

„Catalonia sufera cea mai grava seceta din ultimul secol”, a declarat Aragones jurnalistilor. „Nu ne-am confruntat niciodata cu o seceta atat de lunga si de intensa de cand au inceput inregistrarile pluviometrice”.

Masurile de urgenta sunt concepute pentru a reduce cantitatea zilnica de apa pe care gospodariile si consiliile locale au voie sa o foloseasca: de la 210 la 200 de litri pe persoana.

Daca seceta se agraveaza, limita ar putea fi redusa la 180 de litri, apoi la 160 de litri.

Restrictiile privind consumul de apa se vor aplica incepand de vineri in capitala regionala Barcelona si in 201 localitati din jur.

Printre masuri se numara interzicerea apei dulci in piscine. De acum inainte, masinile pot fi spalate numai cu apa reciclata, iar gradinile publice pot fi irigate cu apa subterana.

In cazul in care seceta va persista, ar putea fi introduse restrictii mai stricte, cum ar fi inchiderea dusurilor din salile de sport si interzicerea totala a udarii in parcurile publice.

Fermele si firmele se vor confrunta, de asemenea, cu reduceri mai mari.

Masurile de urgenta vizeaza reducerea cu 80% a cantitatii de apa folosita pentru irigarea culturilor, dubland reducerea de 40% introdusa in noiembrie anul trecut.

Companiile trebuie sa reduca consumul de apa cu 25 la suta, in timp ce anterior era de 15 la suta.

„Vom depasi seceta prin cooperare, efort comun, planificare si investitii bine directionate”, a declarat Aragones.

Precipitatiile au fost mai mici decat media in Catalonia in ultimii trei ani.

Seceta a durat mai mult de doua ori mai mult decat precedenta perioada de seceta din 2008, potrivit guvernului regional.

„Daca va continua inca un an, situatia va fi catastrofala”, a declarat pentru AFP seful departamentului de inginerie civila si de mediu de la Universitatea Politehnica din Catalonia, Xavier Sanchez Vila.

Pe langa Catalonia, in nord-estul Spaniei, regiunea sudica Andaluzia se confrunta, de asemenea, cu o seceta severa.

Autoritatile din aceasta regiune au avertizat ca va fi nevoie de restrictii de utilizare a apei in Sevilla si Malaga in aceasta vara daca nu revin ploile.

Andaluzia si Catalonia sunt cele mai populate doua regiuni din Spania.

„Avem nevoie de 30 de zile de ploaie”, a declarat recent seful guvernului regional din Andaluzia, Juan Manuel Moreno.

„Dar ploaie adevarata, nu doar burnita – cel putin 30 de zile consecutive”, a mai spus el.

Mai multe valuri de caldura inregistrate vara trecuta in Spania si in intreaga Europa au agravat penuria, deoarece mai multa apa s-a evaporat din lacurile de acumulare, iar consumatorii au folosit mai multa pentru a se racori.

Vremea calda neobisnuita a continuat si in 2024.

Temperaturile au crescut pana la aproape 30 de grade Celsius in unele regiuni in ianuarie – ceva ce se intampla de obicei in luna iunie.

Expertii spun ca schimbarile climatice determinate de activitatea umana sporesc intensitatea si frecventa evenimentelor meteorologice extreme, cum ar fi valurile de caldura, secetele si incendiile de padure.

Catalonia a construit uzine de desalinizare si a adoptat alte masuri, dar unii militanti spun ca este esential sa se imbunatateasca utilizarea atat a apelor uzate, cat si a resurselor de apa subterana.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: