Baronul Arsene va avea un nou dosar penal. Afacerea cu spitalul de la Letcani este anchetata de procurori

politica

Purtatorul de cuvant al Parchetului de pe langa Judecatoria Iasi Dragos Bordianu a declarat, marti pentru News.ro, ca felul in care a fost construit Spitalul Modular de la Letcani este anchetat de procurori, intr-un dosar penal deschis in rem. Acesta a adaugat ca au fost cerute documente de la Asociatia de Dezvoltare Intracomunitara Euronest privind contractul de achizitie pentru construirea spitalului modular. Presedintele acesteia este fostul sef al Consiliului Judetean Maricel Popa. El deschide lista candidatilor PSD la Senat in Iasi la alegerile parlamentare din 6 decembrie. Partenerul lui Popa in afacerea spitalului de la Letcani este Ionel Arsene, baronul PSD de Neamt.

„Urmarirea penala se desfasoara in rem, deci cercetarile sunt intr-o faza incipienta. Se solicita inscrisuri in acest moment de catre organele de cercetare penala din cadrul serviciului de Investigare a Criminalitatii Economice, sub supravegherea procurorului de caz. Se urmareste stabilirea unor aspecte care sa conduca la calificarea incadrarii juridice, a criteriilor de competenta, deocamdata, urmand sa facem demersurile necesare”, a afirmat Dragos Bordianu pentru News.ro.

El a precizat ca au fost solicitate documente de la Asociatia de Dezvoltare Intracomunitara (ADI) Euronest si contractul de achizitie privind spitalul modular de la Letcani.

„Dosarul a fost constituit ca urmare a unei sesizari din oficiu a organelor de cercetare penala, in baza unor articole aparute in presa. Din articolele respective au fost extrase anumite situatii care ar putea avea o conotatie ilicita si au fost facute solicitarile acestea catre institutiile implicate si catre Asociatia Euronest pentru obtinerea documentelor care sa contribuie la lamurirea situatiei de fapt”, a completat Bordianu.

Purtatorul de cuvant al Parchetului de pe langa Judecatoria Iasi a adaugat ca dosarul a fost deschis din luna august, iar ancheta este in desfasurare pentru a lamuri aspectele care tin de incadrarea juridica.

„Dosarul a fost deschis in luna august. Ancheta este in desfasurare si intr-o faza in care trebuie sa lamurim aspecte ce tin de incadrarea juridica, de competenta. Abia ulterior putem sa luam alte masuri si sa apreciem, in functie de ceea ce rezulta”, a explicat el.

Potrivit paginii de Facebook a Euronest Intercommunity Development Association. presedinte este Maricel Popa. Asociatia a fost implicata in eforturile de construire a spitalului modular de la Letcani.

„Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara EURONEST a fost infiintata, in 2008, de Consiliile Judetene Iasi, Bacau, Botosani, Neamt, Suceava si Vaslui pentru implementarea de proiecte la nivelul Regiunii de Dezvoltare Nord-Est”, conform descrierii de pe pagina de pe reteaua de socializare.

Pe 21 aprilie, Maricel Popa anunta pe Facebook ca, in urma licitatiei firma castigatoare este SDI Global LLC din Turcia pentru construirea Spitalului Mobil de la Letcani.

„Apreciez consensul la nivelul consilierilor judeteni din Iasi si Neamt, acestia votand pentru achizitia in comun a unitatii sanitare. In ceea ce priveste punerea in functiune a spitalului ma astept sa fim sustinuti de ministerul Sanatatii pentru obtinerea avizelor in regim de urgenta. Majoritatea spitalelor din Iasi au adresabilitate regionala. Am considerat necesar sa avem o astfel de unitate tampon care sa asigure in primul rand un triaj al pacientilor care vin din zona Moldovei, pentru a proteja celelalte spitale, cadrele medicale si pacientii cu alte patologii. Multumesc presedintelui CJ Neamt care a inteles necesitatea si urgenta achizitionarii acestei unitati medicale mobile. Apreciez efortul colegilor de la Euronest, Comisiei de evaluare, formata din specialisti din domeniul medical, de la spitalele subordonate CJ si de la ISU Iasi. Acesti oameni au venit in zilele de Paste si au analizat ofertele primite”, a scris Maricel Popa atunci pe Facebook.

Pe 18 septembrie, a fost inaugurat spitalul modular de la Letcani. Investitia a fost de 13,2 milioane euro, iar unitatea medicala mobila are 10.000 de metri patrati, „250 de paturi, 100 de paturi de terapie intensiva plus trei paturi de terapie pentru blocul operator, sala de operatie, sala de nasteri, farmacie, depozite, policlinica, laboratoare, radiologie (doua computer tomografe- unul fix, celalalt mobil), este o unitate medicala cu presiune negativa”, a scris atunci Maricel Popa pe Facebook.

Mai mult despre: ,

Comentarii: