Baronul Buzatu apara inversunat pensiile speciale pentru alesii locali: „Trebuie sa fim muritori de foame?”

politica

Presedintele Consiliului Judetean Vaslui, Dumitru Buzatu (PSD), se declara indignat ca este amanata din nou plata pensiilor speciale pentru primari, mai ales dupa ce el insusi a pierdut pensia speciala de parlamentar.

Intr-o declaratie pentru Europa Libera, Buzatu a descris indemnizatia pe care ar trebui sa o primeasca alesii locali la final de mandat drept un „beneficiu”. El recunoaste ca indemnizatia nu reprezinta contributia la sistemul de pensii.

„Daca ne asumam functia publica, dupa aia trebuie sa fim muritori de foame?”, a spus Buzatu pentru Europa Libera.

USR a solicitat insistent ca pensiile speciale pentru alesii locali sa fie desfiintate, insa proiectul de lege este blocat in Parlament de coalitia PSD-PNL-UDMR.

Guvernul Ciuca urmeaza sa adopte, vineri, in sedinta, Ordonanta de urgenta prin care va proroga cu un an intrarea in vigoare a pensiilor speciale ale alesilor locali, dar si inghetarea salariilor demnitarilor. Totusi, o parte dintre angajatii sistemului de sanatate, respectiv brancardierii si infirmierele, care nu au beneficiat de ultima majorare salariala, ar putea avea salarii crescute incepand cu anul viitor, au declarat surse guvernamentale pentru News.ro. Executivul discuta si o posibila indexare a pensiilor militare, cu 2,6% daca nu va fi afectat deficitul bugetar.

Ordonanta de Urgenta care va fi adoptata vineri va permite ca pensiile alesilor locali, prevazute prin Codul Administrativ, sa nu intre in vigoare incepand cu anul viitor, dupa ce in coalitie s-a ajuns la un acord potrivit caruia nu pot fi introduse aceste pensii, pentru ca nu exista bani la buget pentru a le plati.

Prin OUG, vor ingheta si salariile demnitarilor, si cele din sistemul public, insa este posibil ca o serie de categorii sa beneficieze totusi de majorari salariale. Este vorba de cei din sistemul de educatie precum si brancardierii si infiermierele, categorii care nu au avut salariile majorate la ultima crestere.

In Executiv a fost o discutie si in privinta pensiilor militare, unde sunt diferente mari intre unele pensii si altele. Sursele au precizat ca este posibila o indexare cu 2,6% a pensiilor din sistemul militar, dar acest lucru se va intampla doar daca majorarea se incadreaza in deficitul negociat cu Comisia Europeana, de 5,8 pe cash si 6,2 pe ESA.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: