Basescu a murit. Iliescu este viu

opinii

Traian Basescu si-a ingropat si ultimele ramasite de capital politic, cu declaratiile de luni pline de „sila” la adresa oamenilor din Justitie. Din acel moment, el a devenit istorie.

Basescu a reusit treptat si cu perseverenta sa-i indeparteze cam pe toti cei care il simpatizau. Si care l-au facut sef de stat. Primii care si-au intors fata de la el au fost intelectualii, care il sustinusera chiar patimas in lupta sa impotriva regimului abuziv al lui Adrian Nastase. Le-a trecut repede, dupa ce l-au vazut pe noul presedinte cum il trimite la plimbare pe Andrei Plesu si pleaca apoi la  chermeze cu Gigi Becali.

In al doilea mandat,  strategia de comunicare dezastruoasa folosita pentru a anunta masurile de austeritate i-a pus in cap lui Traian Basescu tocmai electoratul de baza. Oamenii simpli care se inghesuiau sa-l pupe prin baile de multime il vedeau acum ca pe un lider mult prea rece si nepasator fata de necazurile lor. Propaganda pesedista si televiziunile penalilor au avut astfel teren prielnic pentru a apasa pe acceleratie, astfel ca singurii sustinatori care-i mai ramasesera presedintelui au fost putinii care ii apreciau eforturile de aparare a justitiei.

A scapat Traian Basescu si de acesti ultimi fani. Cu discursul sau plin de „sila” la adresa recentelor actiuni anticoruptie si a oamenilor care sunt simboluri ale luptei anticoruptie n-a facut decat sa-i arunce peste bord si pe ultimii care-i ramasesera alaturi. Acuzele sale erau in flagranta contradictie cu tot ce a spus si sustinut in ultimii ani. Era vocea lui Traian Basescu, insa cuvintele le apartineau lui Crin Antonescu, Victor Ponta, Dan Voiculescu, Gadea&Badea, tuturor celor care in ultimii ani isi facusera un stindard din a denunta „abuzurile” justitiei.

Traian Basescu avea deja un picior in groapa, acum si l-a tras vitejeste si pe celalalt. Cu cine si cu ce discurs sa mai ramana, sa mai conteze de acum incolo in politica?

Traian Basescu a fost cel mai spectaculos, energic, dedicat si mai ales viu om politic al Romaniei din acesti 25 de ani. Avea resurse si putea sa aiba si mesaj pentru a conta in continuare in politica, insa mizele sale se pare sunt altele.

In schimb, in urma lui, ramane sa ne bantuie spiritul lui Iliescu. Spiritul pe care Ion Iliescu l-a imprimat politicii, al discursului alunecos si fara continut, al formelor bombastice menite sa ascunda miezul putregait, al zambetului subtire in spatele caruia ranjeste lacomia de putere, al compromisurilor hade ambalate ca interes national. Acea politica menita sa mascheze cat de prosti, hoti si lipsiti de scrupule ne sunt conducatorii. Va fi din nou liniste.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: