Basescu anunta ca Rusia se va prabusi in urma Chinei: „China ofera dezvoltare, Rusia ofera brutalitate. Isi arata tunurile si tancurile in loc sa-si arate robotii si evolutiile in informatica”

analize

Fostul presedinte Traian Basescu sustine ca in viitor vor exista doua super-puteri mondiale, SUA si China, in timp ce Rusia ca ramane in urma Chinei pentru ca nu stie sa se adapteze.

„Uitati, am avut o dezvoltare a doua evenimente majore ale mapamondului: tensiunile de la frontiera Ucrainei, cu o armata rusa aparent gata de interventie, si Jocurile Olimpice. Sunt doua tari care se pretind a fi mari puteri. Uitati-va ce inseamna puterea unei tari care isi dobandeste puterea si respectul prin dezvoltare – si asta e China, iar Putin cu Federatia Rusa numai atata pot sa arate: tancuri si tunuri.

Asta este ce ofera lumii doi extrem de importanti membri ai Consiliului de Securitate al ONU: Rusia ofera forta si brutalitate, China – dezvoltare. Ce au aratat din punct de vedere al roboticii, al organizarii, al capacitatii de a genera un eveniment de cea mai inalta clasa pe mine m-a impresionat la chinezi. Iar la polul opus a fost agresivitatea Rusiei. China va avansa in credibilitate globala, iar Rusia va ramane ceea ce a fost dupa Al Doilea Razboi Mondial, adica o putere regionala care-si arata tunurile si tancurile in loc sa-si arate robotii si evolutiile in informatica.

Putin vrea sa reintre in jocul global. Or, nu poti sa reintri in jocul global numai cu tancuri si tunuri. Ca sa fii o putere globala, trebuie sa fii o mare putere diplomatica – si Rusia este asta -, trebuie sa fii o mare putere militara – si Rusia este asta – si trebuie sa mai fii o mare putere economica – si Rusia asta NU este. Deci, nu are unul dintre cele trei criterii pentru a fi o mare putere globala. Si atunci, a considerat ca intra in jocul global, ca se asaza la masa cu Statele Unite, cu China, pentru a deveni al treilea pol de putere globala. Nu cred ca i-a reusit. Dimpotriva, Putin o sa iasa sifonat din aceasta aventura”, a explicat Traian Basescu la Digi24.

China se apropie de Produsul Intern Brut al Statelor Unite, deci ca putere economica se apropie de Statele Unite.

„Cred ca va recupera in urmatorul deceniu si va fi cap la cap cu cea mai mare putere economica a lumii. Nu are insa capacitatile militare pe care le are in momentul de fata America si probabil nu le va avea nici peste un deceniu. Din motive simple: China trebuie sa hraneasca 1,4 miliarde de cetateni. Or, puterea economica a Statelor Unite le permite sa aiba in oceanul planetar 11 portavioane nucleare care oricand pot actiona, oriunde, datorita prezentei la bordul lor si a cate 2.000 de puscasi marini si a cate 300 de avioane”, a  mai aratat Traian Basescu.

„In mod clar ne indreptam catre o lume bipolara, cu doua mari superputeri: Statele Unite si China. Rusia incearca sa-si pastreze importanta prezentandu-si arsenalul nuclear, prezentandu-si tancurile si rachetele, si nu cuceririle tehnologice. Este o abordare diferita a expansiunii puterii in lume. Rusii vor s-o faca cu tunul, iar chinezii au inteles ca primul lucru care trebuie facut este sa devii o superputere economica pentru a fi putere globala. Rusia va ramane o putere regionala”, a subliniat  Traian Basescu.

Foto: DepositPhotos

Comentarii: