Basescu anunta ce decizie va lua Tudorel Toader in urma „evaluarii” activitatii lui Kovesi si a lui Augustin Lazar

politica

Fostul presedinte al tarii Traian Basescu a declarat, duminica seara, ca ministrul Justitiei, Tudorel Toader, nu are nicio alta solutie decat sa propuna revocarea din functie a procurorului-sef al DNA si a procurorului general al Romaniei.

‘In ceea ce il priveste pe domnul Toader, cred ca este condamnat sa tina cont de decizia Curtii Constitutionale care, in considerente, spune referitor la Parchet ca: o astfel de conduita echivaleaza cu o incalcare grava a principiului separarii puterilor in stat, garantat de articolului 1, alineatul 4 din Constitutie, deoarece Ministerul Public nu doar ca isi depaseste atributiile prevazute de Constitutie si de lege dar isi aroga atributii ce apartin puterii legislative sau Curtii Constitutionale. Aici, ministrul Toader nu mai are nici o varianta, mai ales ca a fost judecator al CCR. Nu are nici o varianta sa creeze precedentul ca o incalcare grava a Constitutiei poate fi trecuta cu vederea. Avem negru pe alb o incalcare grava a Constitutiei. (…) Nu poti sa faci o incalcare mai grava decat incalcarea articolului 1 din Constitutie, care defineste statul roman’, a spus fostul sef al statului la televiziunea B1.

El a adaugat ca o propunere de revocare trebuie acceptata de presedintele Klaus Iohannis, fiind vorba de o incalcare ‘grava’ a Constitutiei.

‘Mergand mai departe, nici Iohannis nu are nicio varianta daca ministrul ii trimite o solicitare de revocare pentru ca la articolul 80, alineatul 2 se spune asa: presedintele Romaniei vegheaza la respectarea Constitutiei si la buna functionare a autoritatilor publice. La articolul 95 din Constitutie se spune: in cazul savarsirii unor fapte grave prin care incalca prevederile Constitutiei, presedintele Romaniei poate fi suspendat din functie de Camera Deputatilor si de Senat in sedinta comuna. Deci la incalcare grava, insusi presedintele poate fi suspendat, deci ce sa mai vorbim de ce este sub presedinte. Deci presedintele Romaniei, CSM si ministrul Justitiei nu au dreptul sa incalce Constitutia, sa bage sub pres o incalcare grava a Constitutiei pentru ca s-ar crea un precedent teribil’, a declarat Traian Basescu.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

 

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: