Basescu, atacuri dure: „Facem din nou republica procurorilor”. Pe 2 martie se da sentinta in dosarul Udrea

politica

Traian Basescu, fost presedinte al Romaniei, a lansat atacuri dure la Romania TV cu doua zile inainte ca instanta sa se pronunte in procesul Elenei Udrea si Ioanei Basescu. „Facem din nou republica procurorilor”, a acuzat Basescu, referindu-se la legea de desfiintare a Sectiei Speciale.

„Poate nu toate tarile au o asemenea sectie speciala pentru magistrati. Insa la noi e necesara. S-a dovedit ca procurorii fac abuzuri. Au aceasta tendinta. De fapt sunt flamanzi de putere. Vor sa fie mai puternici decat judecatorii in conditiile in care si Constitutia spune ca justitie inseamna judecatorii si nu procurorii. Procurorii sunt si ei magistrati dar nu sunt justitia. Constitutia spune ca justitia se face prin ICCJ si instantele inferioare. (…) Daca se desfiinteaza nu o sa fie bine. Facem din nou republica procurorilor”, a acuzat Traian Basescu.

Peste doua zile, pe 2 martie, se va da sentinta in dosarul in care DNA a cerut 12 ani de inchisoare pentru Elena Udrea.

Un procuror DNA a cerut, pe 26 ianuarie, la Curtea de Apel Bucuresti, condamnarea Elenei Udrea la 12 ani inchisoare pentru savarsirea infractiunilor de instigare la luare de mita (doua fapte) si spalare a banilor (cinci fapte) in dosarul finantarii campaniei electorale de la alegerile prezidentiale din 2009.

De asemenea, procurorul a cerut 15 ani inchisoare pentru Ioana Basescu, fiica lui Traian Basescu, acuzata de instigare la delapidare si instigare la spalarea banilor.

Reprezentantul DNA a solicitat ca Elena Udrea si Ioana Basescu sa fie condamnate la pedepse maxime pentru faptele comise, sustinand ca infractiunile de care sunt acuzate sunt grave.

In sala de judecata, procurorul a aratat ca dozarea pedepselor trebuie sa fie corespunzatoare modului in care Elena Udrea a inteles sa se foloseasca de functia de ministru al Turismului si Dezvoltarii, solicitand ca pedeapsa ce-i va fi aplicata sa fie orientata spre maximul special prevazut de lege.

„Toate faptele sunt in stare de concurs real. Va rugam sa aplicati si un spor de pedeapsa, in virtutea gravitatii faptelor comise prin prisma functiei detinute si a dispretului total fata de lege”, a spus procurorul cu referire la Elena Udrea, citat de Agerpres.

O pedeapsa maxima pentru faptele comise a cerut procurorul si pentru Ioana Basescu, sustinand ca in acest caz este nevoie de o pedeapsa exemplara, avand in vedere ca aceasta a comis fapta cand tatal ei, Traian Basescu, era presedintele Romaniei.

Procurorul a mai cerut ca si ceilalti inculpati din acest dosar sa fie condamnati la inchisoare cu executare, inclusiv in ceea ce il priveste pe jurnalistul Dan Andronic.

Elena Udrea, la data faptelor ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului, implicata direct in campania lui Traian Basescu, candidat la alegerile prezidentiale din 2009, a fost trimisa in judecata pentru savarsirea infractiunilor de instigare la luare de mita (doua fapte) si spalare a banilor (cinci fapte).

In acelasi dosar, Ioana Basescu, notar public, fiica fostului presedinte Traian Basescu, este acuzata de instigare la delapidare si instigare la spalarea banilor, iar Dan Andronic – de marturie mincinoasa si favorizarea faptuitorului.

In dosar mai sunt judecati Gheorghe Nastasia, fost secretar general al Ministerului Dezvoltarii, Victor Tarhon, fost presedinte al Consiliului Judetean Tulcea, Ioan Silviu Wagner, la data faptei director general al companiei Oil Terminal.

Procurorii sustin ca, in cursul anului 2009, in contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidentiale, au fost colectate sume de bani provenite din infractiuni de coruptie, delapidare si evaziune fiscala, care au fost folosite, ulterior, pentru plata unor servicii prestate in campanie.

„Legatura dintre persoanele care obtineau banii pe cale nelegala si prestatorii de servicii legate de campanie era realizata de inculpata Udrea Elena Gabriela. Aceasta conducea un staff de campanie informal al unuia dintre candidati si, din aceasta pozitie, coordona atat achizitiile de servicii de campanie, cat si persoanele care au actionat ca intermediari pentru platile realizate, astfel incat sumele de bani sa ajunga la societatile prestatoare. Remiterea foloaselor infractionale s-a disimulat prin contracte fictive incheiate cu firme care prestau in realitate servicii in cadrul campaniei electorale, respectiv publicitate stradala, tiparire de afise, reclame publicate in mass-media, realizarea unor pagini de internet, monitorizarea presei, organizarea de spectacole si prestarea de servicii de consultanta”, arata DNA.

Udrea a primit o condamnare de 6 ani inchisoare in dosarul „Gala Bute”, insa pedeapsa a fost anulata, dupa ce Curtea Constitutionala a stabilit nelegalitatea completurilor de la Instanta suprema.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: