Basescu, dat pe mana CNCD pentru „discriminare” la adresa romilor. A indemnat Jandarmeria sa fie mai dura cu romii

news

Trei ONG-uri, (Centrul de Resurse Juridice, Centrul de Actiune pentru Egalitate si Drepturile Omului – ACTEDO si Asociatia MozaiQ LGBT), anunta sambata ca au sesizat Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) si Consiliul National al Audiovizualului (CNA) cu privire la o serie de declaratii „discriminatorii si incitatoare la ura” exprimate de fostul presedinte Traian Basescu la adresa minoritatii rome. Afirmatiile au fost facute vineri seara, intr-o emisiune de televiziune.

„Recidivistul Traian Basescu discrimineaza din nou

Organizatiile semnatare, Centrul de Resurse Juridice, Centrul de Actiune pentru Egalitate si Drepturile Omului – ACTEDO si Asociatia MozaiQ LGBT, informeaza pe aceasta cale si solicita Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii si Consiliului National al Audiovizualului sa isi exercite mandatul cu privire la declaratiile discriminatorii si incitatoare la ura ale lui Traian Basescu exprimate ieri, 1 mai 2020, la adresa minoritatii rome.

Printr-o interventie telefonica in cadrul emisiunii “100%” de la Realitatea Plus , cu referire la restrictiile impuse pe perioada pandemiei, incalcarea acestora si posibilul termen de 15 mai de incetare a starii de urgenta, dl Traian Basescu a avut un discurs lung de diferentiere a cetatenilor romani de etnie roma de etnicii neromi, printr-o serie de afirmatii nationaliste si rasiste, incepand cu folosirea termenului de tigan in locul celui de rom si marcand, din nou, un discurs ignorant si populist prin care statul roman isi neaga cetatenii de etnie roma: ”Uite, cred ca si aici, s-a dovedit o data in plus ca bunatatea si toleranta romanilor pana la urma ajung sa le aduca prejudicii. Pentru ca, in mod artificial, i-am numit romi prin 1991 (…). Acuma tot ce vedeti aici sa stiti ca se petrece si in strainatate, iar acolo se vorbeste despre romani. Aceasta minoritate a facut o imagine deplorabila poporului roman. Este timpul sa o spunem si, pana la urma, sa renuntam si la aceasta fantasmagorica denumire de romi. Ei sunt tigani. Asta este etnia despre care vorbim. Si asa trebuie sa o numim”.

Intr-o incercare esuata de a avea probabil si afirmatii in favoarea sa, negeneralizatoare, dl Basescu continua sa discrimineze intr-un mod similar celui in care i s-a mai constatat, in doua randuri [1] – [2], fapta de discriminare: ”Pe de alta parte, este bine sa stim un lucru. Nu toti tiganii sunt de aceasta categorie. Spre exemplu, ai tiganii caldarari, aia-s cu meserie, sunt tiganii cu palarii, care sunt respectabili, nu fura, muncesc, isi tin familiile, au creat sate ale lor, in care traiesc la fel ca romanii, sunt absolut respectabili. Dar este si aceasta categorie, care, in general, provine din randul tiganilor nomazi, care nu este capabila ea insasi de integrare, care a ramas tot cu staborul sa se judece sau sa-si transeze lucrurile intre ei, si nu prin judecatori si procurori, si care acum s-a retras acasa, pentru ca s-a introdus izolarea asta si in toata Europa”.

Acest discurs este cu atat mai ingrijorator cu cat dl. Basescu l-a folosit pentru a justifica si incita la folosirea fortei din partea autoritatilor impotriva romilor: ”Or, gruparile de tigani trebuie sa inteleaga ca nu pot fi tolerati cu modul lor de viata. (…) Romania trebuie sa ramana o tara in care institutiile statului controleaza tot teritoriul. Or ei, oricat ar ameninta, trebuie sa inteleaga ca nu va face nici Politia, nici Jandameria un pas inapoi si daca vreodata va fi nevoie, nici Armata.” Ba, considera si afirma ca, si in acest caz, autoritatile romane ar fi blande din perspectiva nivelului de forta folosit impotriva romilor: ”Daca ar mai fi in Europa, ar fi pe strazi numai ei cu carabinierii, cu politistii, cu jandarmii, si nu le-ar place, ca le-ar aplica un tratament mai rau decat cel pe care-l primesc de la jandarmii nostri”.

Intr-un stat care nu si-a asumat decat partial si discursiv o istorie de rasism impotriva romilor in Romania (precum robia si Holocaustul romilor), un stat care nu gandeste si nu isi asuma masuri reparatorii si adecvate pentru grupuri vulnerabile si discriminate, pentru romi, nici macar in situatii exceptionale precum pandemia COVID-19, este absolut obligatoriu ca niciun discurs public care blameaza si incearca sa justifice un tratament discriminatoriu, abuziv si violent impotriva unei comunitati sa nu ramana nesanctionat. Este cazul ca dl Basescu sa stie ca a recidivat, pentru a treia oara, si ca statul roman se dezice de astfel de discursuri la adresa cetatenilor sai”, se afirma in comunicatul celor trei organizatii.

Mai mult despre:

Comentarii: