Basescu loveste DUR: „Probleme au fost tot timpul cu DNA. Justitia trebuie sa aplice legea si nu ABUZUL”. Acuzele sale la adresa procurorilor

politica

Presedintele Traian Basescu a dezvaluit, luni seara, la B1 TV, ca nu a fost pe de-a intregul multumit de DNA. El s-a plans acum de „excese ale procurorilor cu arestarile preventive”.

„Probleme au fost tot timpul cu DNA. In calitate de sef al statului puteam sa le spun sefilor de institutii ‘nu cred ca e in regula asta’. Puteam sa o fac in relatia cu ei. Acum insa am obligatia sa spun ce cred ca mai este de facut. Dupa 10 ani in care s-au reformat in mandatul meu. Nu m-ati auzit niciodata sa spun ca sint perfecte. Justitia are o groaza de probleme.  E o lista lunga de probleme pe care le are Justitia”, a declarat Traian Basescu.

El a tinut sa aduca aminte ca in mansatul sau oamenii nu erau arestati doar in baza denunturilor.

„Vad insa niste efecte ale noului Cod Penal si niste excese ale procurorilor cu arestarile preventive. Un om caruia procurorul i-a pus catusele in urma unui denunt – atentie, in mandatul meu denunturile erau foarte putine, procurorii munceau pas cu pas, si mai puneau in dosar si elementele favorabile acuzatului. Este un tip de justitie care se face sub o presiune formidabila

Un om retinut si dus la arestare la Inalta Curte e primit cu un cortegiu de presa si cu informatii date presei. Deci pregatirea retinerii se face prin mijloace necinstite fata de un om care inca nu e condamnat. Se face iesirea triumfala din arest pe durata emisiunii unui anumit realizator. Apoi se duce la arestare, dar intre timp se da la presa elemente din dosar. Cine a creat isteria in opinia publica? Procurorii care dau din dosare”, a mai spus fostul presedinte.

El i-a comparat pe cei arestati cu o „musca”

„Alta presiune: un om arestat are pe capul sau SRI, DNA, Curte de Conturi, presa. Nu are nici o sansa. Denuntul a dobandit valoare de proba aproape. Eu nu pentru tipul asta de justitie am luptat. Nu am explicatie de ce s-a ajuns la asta.

Stiti cum vad eu omul dus la arestare? Ca o musca care are pe umerii sai toate institutiile statului.

Am vazut si declaratiile doamnei presedinte al Inaltei Curti, care a spus ca va fi un partener al DNA. Zau? Ce sanse are acuzatul cind stie ca presedintele Inaltei Curti a spus ca e partenerul DNA?

Nu exclud posibilitatea sa se creeze condamnari nedrepte. Cei care trebuia sa tempereze erau judecatorii. Sint cazuri in care se intimpla. Nu pot sa spun de exemplu la Sova, care a distrus probe, asta e elementara ca a distrus probe. Sau la Vilcov, nu mai ai ce sa faci, unde au gasit tablouri. Dar arestarile in vederea obtinerii marturisirilor icnalca drepturile omului si dreptul la demnitate”, a completat Traian Basescu.

Fostul presedinte a acuzat ca „moda arestarilor” a inceput dupa ce si-a terminat mandatul.

„Fratilor, in timpul meu nu se intimpla la nivelul asta. Voiculescu, Nastase, Fenechiu, Remes, Muresan – toti erau in libertate. Moda arestarilor a inceput dupa finalul mandatului meu. Moda arestarilor e o pasiune a sefilor ca sa-si mai ia un mandat la DNA sau mai stiu eu unde. Astfel de abordari va face un deserviciu institutiilor, le va decredibiliza. Ganditi-va ce justitie ne pregatim sa construim.

Nu vreau sa atac justitia, nu vreau sa compromit ce s-a facut in mandatul meu. Procurorul sa o faca cu legea in mana. Imi aduc aminte de o doamna Iordache, au nenorocit-o, au bagat-o si la beci. A castigat femeia pe toate nivelurile, dar e nenorocita. Uitati-va la cei 18 vamesi de la Otopeni, achitati toti in toate instantele. Acum, statul roman trebuie sa le plateasca salariile. Nu ar trebui sa avem legea raspunderii procurorului?”,  mai spus Basescu.

El a sustinut ca arestul preventiv reprezinta o „tortura” si a mentionat ca nu o suna pe Laura Codruta Kovesi de „sila”.

„Un om tinut in arest in mod abuziv fara probe concrete, doar pina spune ce vrea sa auda procurorul, e torturat. Arestul de la IGPR e tortura. Eu nu voi renunta. Justitia trebuie sa aplice legea si nu abuzul. In timpul mandatului meu au fost condamnati 9-10 ministri, unul nu a fost arestat. De ce trebuie arestat? Ma intreb de ce judecatorii nu tin cont ca orice om are dreptul al demnitate? Judecatorul care spune ‘du-te la arest 30 de zile’ in acel moment il lipseste pe cel acuzat de sansa de a se apara. Eu nu discut aici cazul Elena Udrea, ci discut ceea ce ma revolta si mi se pare un derapaj de la ceea ce am lasat se se construiasca in timpul mandatelor mele.

Din sila nu ii sun (pe Coldea si Kovesi). Ei sunt artizanii acestui mod ravasit de a face justitie”, a subliniat Basescu.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: