Basescu erupe furios: „Un neispravit din Teleorman a facut praf si pulbere 60 de ani de diplomatie consistenta si inteligenta in Orientul Apropiat”

politica

Fostul presedinte Traian Basescu comenteaza in termeni duri scandalul referitor la mutarea Ambasadei Romaniei in Israel de la Tel Aviv la Ierusalim si declaratiile liderului PSD Liviu Dragnea pe acest subiect, afirmand ca „un neispravit din Teleorman a facut praf si pulbere 60 de ani de diplomatie consistenta si inteligenta in Orientul Apropiat”.

El mai spune despre premier ca „biata Dancila” este in postura „marionetei nevinovate”, iar despre ministrul de Externe Teodor Melescanu afirma ca „este in situatia ticalosului care isi pune piciorul in ghips crezand ca scapa de responsabilitate”.

„Un neispravit din Teleorman a facut praf si pulbere 60 de ani de diplomatie consistenta si inteligenta in Orientul Apropiat, in relatiile cu Israelul si cu tarile arabe. Cu siguranta, Dragnea nu are cum sa inteleaga implicatia declaratiilor lui. Dragnea a fost manat pur si simplu de propriile interese, lovind crunt in interesele pe termen lung ale Romaniei. Biata Dancila este pur si simplu in postura “marionetei nevinovate”,dar cu putere, iar Melescanu este in situatia ticalosului care isi pune piciorul in ghips crezand ca scapa de responsabilitate”, scrie Basescu intr-o postare pe Facebook.

In opinia sa, decizia mutarii ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim este una cu efecte capitale in politica externa a Romaniei.

„Printre multe altele, odata cu declaratia lui Dragnea, Romania a pierdut statutul de “honest peace broker” (broker de pace onest) atat pentru Israel cat si pentru toata Lumea Araba, a calcat in picioare dreptul international, se leapada de pozitia Uniunii Europene, creste riscul terorist pe teritoriul Romaniei, rastoarna increderea pe care in mod egal o aveau in Romania si tarile arabe si Israelul. Nu mai vorbim de interesele pentru dezvoltarea relatiilor economice cu tarile arabe”, spune fostul presedinte, care se intreaba „care din atributiunile presedintelui Camerei Deputatilor il indreptatesc pe acesta la o astfel de decizie”.

Basescu afirma ca presedintele Iohannis are obligatia sa actioneze si imediat si ferm.

Fostul sef al statului are si un Post Scriptum in care subliniza, „pentru amatorii de speculatii”, ca este „un admirator al poporului evreu si al istoriei lui zbuciumate si un sustinator fara rezerve al unei solutii de pace in Orientul Apropiat”.

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a anuntat joi seara la Antena 3 ca Guvernul a adoptat un memorandum prin care s-a decis mutarea ambasadei Romaniei de la Tel Aviv la Ierusalim, iar acest gest are “o valoare foarte mare pentru administratia americana”, deoarece Romania este al doilea stat dupa SUA care face acest lucru.

“Guvernul a adoptat un memorandum prin care se decide inceperea procedurilor pentreu mutarea efectiva a ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim. Poate parea un lucru putin important. Are valoare simbolica uriasa acest gest al nostru, in primul rand o valoare simbolica pentru un stat care are o influenta nemaipomenita in lume, un stat, Israelul, cu care noi avem relatii speciale de foarte multi ani, un stat in care sunt peste 500.000 de romani, are o valoare foarte mare pentru administratia americana”, a spus Liviu Dragnea.

El mai afirma ca Romania este al doilea stat care face acest gest dupa SUA, iar decizia va aduce beneficii Romaniei

“Suntem practic a doua tara care facem acest lucru. Mutarea ambasadei la Ierusalim poate si cred ca va aduce niste beneficii pe termen si scurt, mediu si lung pentru Romania. Trebuie sa folosim aceasta sansa uriasa”, potrivit acestuia.

Presedintele Romaniei nu a fost informat sau consultat in prealabil in legatura cu mutarea Ambasadei Romaniei in Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, anunta vineri Administratia Prezidentiala, care subliniaza ca aceasta decizie nu are la baza evaluari solide si cuprinzatoare si ca „un astfel de demers nu se poate face decat in urma unei analize de profunzime, care sa ia in considerare toate consecintele si implicatiile politice externe ale acestuia”. Ministerul Afacerilor Externe precizeaza ca a fost lansat un proces de analiza si evaluare privind relocarea Ambasadei Romaniei de la Tel Aviv la Ierusalim, care va include si consultarea tuturor institutiilor si actorilor relevanti, conform Constitutiei si legilor in vigoare. Premierul Viorica Dancila spune ca a avut astazi o discutie la telefon cu presedintele Klaus Iohannis despre memorandumul privind mutarea ambasadei Romaniei de la Tel Aviv la Ierusalim, ca seful statului va fi consultat si ca documentul este clasificat de catre MAE.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: