Basescu isi accepta statutul de informator al Securitatii. A renuntat sa mai conteste decizia instantei prin care a fost declarat colaborator al fostei Securitati comuniste

politica

Fostul presedinte Traian Basescu a depus la Curtea de Apel Bucuresti, prin avocatii sai, o cerere prin care anunta judecatorii ca renunta sa conteste, printr-o cale extraordinara de atac, decizia instantei prin care a fost declarat colaborator al fostei Securitati comuniste.

Pe 27 iulie, Basescu a introdus la CAB o cerere de revizuire, prin care incerca sa obtina anularea hotararii prin care a fost declarat colaborator al Securitatii comuniste, informeaza Agerpres.

Revizuirea este o cale extraordinara de atac prin intermediul careia, pe baza unor fapte, imprejurari sau probe descoperite dupa ce judecata a avut loc, se urmareste retractarea unei hotarari judecatoresti civile definitive sau irevocabile si efectuarea unei noi judecati.

In luna martie, Instanta suprema a decis definitiv ca fostul presedinte Traian Basescu a colaborat cu Securitatea comunista.

Potrivit CNSAS, fostul presedinte Traian Basescu a dat note informative ce ar fi dus la mentinerea in tara a unui coleg de la Marina.

Din documentele depuse in instanta de CNSAS rezulta ca Basescu ar fi avut un ofiter de legatura desemnat de fosta Securitate, cu gradul de locotenent-colonel, si ca ar fi dat doua note informative olografe.

Conform CNSAS, pe parcursul colaborarii cu Securitatea, Traian Basescu a furnizat informatii prin care se denuntau activitati potrivnice regimului totalitar comunist, precum intentia de a pleca in strainatate si relatii cu cetateni straini, existente in notele informative date in 05.05.1975.

„Analizand informatiile furnizate de parat, apreciem ca acestea vizeaza ingradirea dreptului la viata privata (art. 17 din Pactul International privind Drepturile Civile si Politice) si dreptul la libera circulatie (art. 12 din Pactul International privind Drepturile Civile si Politice”, sustinea CNSAS.

Potrivit Consiliului, urmare a uneia dintre notele informative date de Traian Basescu fata de un coleg, Securitatea a avizat negativ desemnarea acestuia pe nave romanesti care plecau in afara granitelor tarii.

In timpul procesului de la Curtea de Apel Bucuresti, Traian Basescu a negat ca ar fi fost colaborator al fostei Securitati.

„Avem puncte de vedere total diferite, eu si CNSAS. Ne va impaca un al treilea, judecatorul”, a spus, atunci, Basescu.

Traian Basescu a precizat in sala de judecata ca nu a stiut ca i s-ar fi alocat un nume conspirativ, subliniind ca rapoartele sale sunt semnate „capitan Traian Basescu”.

„Nu am stiut ca mi s-a dat un nume conspirativ. Nu am semnat un angajament in care sa-mi fie introdus si un nume conspirativ. (…) Nu am stiut ca Contrainformatiile Militare sunt Securitatea. Am crezut ca e un serviciu al Ministerului Apararii Nationale”, s-a aparat el.

Basescu a mentionat ca studentii de la Sectia civila a Institutului de Marina nu aveau interdictia de a lua legatura cu cetateni straini, de a avea relatii cu acestia in afara cadrului profesional. El a amintit ca vara, ca studenti, mergeau la Mamaia, unde se intalneau cu tineri din Cehoslovacia.

„Navele romanesti operau in toate porturile lumii si la Sectia comerciala studentii erau familiarizati si pregatiti pentru contacte cu straini. (…) Niciodata nu am considerat ca acele relatii ale noastre cu studentii cehi puteau fi condamnate. Nu ne ascundeam, pentru ca nimeni nu ne interzicea”, a explicat fostul sef al statului.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: