Basescu, reactie furtunoasa in cazul extradarii jurnalistului turc: „Nu suntem pasalac turcesc”

politica

Fostul presedinte Traian Basescu declara, referindu-se la extradarea jurnalistului publicatiei Zaman Romania Kamil Demirkaya, ca nu suntem pasalac turcesc, ci buni prieteni si parteneri egali ai Turciei si avertizeaza ca acesta nu va avea parte de un proces corect in Turcia, iar viata sa va fi in pericol.

„Nu suntem pasalac turcesc, ci buni prieteni si parteneri egali ai Turciei. Autoritatile din Turcia au cerut extradarea ziaristului Kamil Demirkaya pentru opiniile criticele exprimate prin presa, la adresa puterii de la Ankara. In mod cert, acesta nu va avea parte de un proces corect in Turcia, nu-i vor fi respectate drepturile iar viata jurnalistului va fi in pericol”, scrie Basescu pe Facebook.

Fostul sef al statului considera ca Romania trebuie sa se comporte ca un stat membru al Uniunii Europene, in care valori precum dreptul la libera exprimare sunt respectate si sa respinga extradarea jurnalistului Kamil Demirkaya.

„Sper ca institutiile Statului Roman nu vor actiona ca pe vremea cand eram pasalac turcesc”, conchide Basescu.

Ziaristul turc Kamil Demirkaya, angajat al publicatiei Zaman Romania, a fost ridicat miercuri dimineata de acasa, in baza unui mandat de extradare emis la ordinul presedintelui Recep Tayyip Erdogan, potrivit informatiei publicate pe site-ul zamanromania.ro.

Potrivit aceleiasi surse, Demirkaya se afla de doi ani in Romania, unde lucreaza pentru Zaman Romania, avand un permis de sedere temporara.

In luna noiembrie 2018, el si-a depus actele pentru prelungirea permisului de sedere, documentele aflandu-se in curs de procesare.

La ordinul lui Erdogan, procuratura din Antalya a emis un mandat de arestare, ziaristul fiind acuzat ca este membru al miscarii Gulen. Guvernul turc a trimis autoritatilor romane mandatul de extradare pentru Demirkaya, iar miercuri dimineata ziaristul a fost ridicat de acasa si dus la sediul Politiei Romane.

Mai mult despre: , , ,


Comentarii: