Basescu recupereaza cadavrul fiului risipitor

politica

Odata cu fuziunea prin absorbtie dintre PMP si UNPR, putem spune ca Traian Basescu si-a recuperat fiul risipitor. UNPR nu a fost altceva decat o creatie a fostului presedinte, o formatiune politica de stransura care a adunat laolalta personaje precum Miky Spaga, Neculai Ontanu, Culita Tarata, Eugen Nicolicea sau Gabriel Oprea.

Sunt sigur ca va duceti aminte de acele momente ulterioare alegerilor prezidentiale din 2009 si de cele premergatoare scrutinului prezidential. Dupa demiterea guvernului Emil Boc prin motiune de cenzura, in 13 octombrie 2009, au urmat o serie de momente in care cele doua partide, PNL si PSD se aflau intr-un joc de-a sorecele si pisica cu Traian Basescu.

Acea coalitie ad-hoc, galben-rosie, venise cu o propunere de premier in persoana lui Klaus Iohannis, insa Traian Basescu, cel care prin Constitutie trebuia sa desemneze un premier, nu a fost de acord. Astfel, PNL-PSD aveau majoritatea pentru a sustine un guvern iar Basescu avea puterea de a desemna unul, dar nu avea sprijin parlamentar.

Asa a ajuns Lucian Croitoru, functionar in BNR, sa fie propunerea lui Basescu. Croitoru nu a gasit, insa, sprijinul majoritatii, nereusind sa convinga cele doua mari partide sa-i acorde investitura. A urmat a doua propunere a lui Basescu: Liviu Negoita, primar al Sectorului 3. Negoita a ramas la stadiul de propunere, neapucand sa mearga in fata parlamentarilor pentru a fi votat.

Au venit alegerile, Traian Basescu a castigat un nou mandat, insa tot nu avea majoritatea in Parlament care sa sustina un nou guvern PDL. Dupa experientele anterioare esuate de a-si numi premierul, Basescu a gasit de aceasta data solutia: fostul „sef al mafiei personale” a lui Adrian Nastase, Gabriel Oprea, a racolat parlamentari de la PNL si PSD si a infiintat UNPR, cu ajutorul caruia Emil Boc a revenit la Palatul Victoria.

Iar de atunci UNPR nu s-a mai dezlipit de guvernare, in afara de o scurta perioada inaintea alegerilor castigate de USL, pana cand a fost dat afara din Palatul Victoria la pachet cu Victor Ponta. S-a bucurat din plin de deliciile puterii.  Acum, cand zace intins pe catafalc, a aparut si adevaratul parinte fondator sa-si recupereze creatia. Insa cu aceasta mumie in brate, greu de crezut ca Basescu va inspira si altceva in afara de oroare.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Mai mult despre: ,

Comentarii: