Basescu: „Romania reuseste in ultima vreme sa faca o figura de prostalaul Europei”

politica

Florian Coldea, prea tanar, puscarie, Traian Basescu, Laura Codruta Kovesi

Fostul presedinte Traian Basescu a afirmat ca „Romania reuseste in ultima vreme sa faca o figura de prostalaul Europei” si considera ca ar fi o greseala ca Romania sa nu livreze Ucrainei un sistem Patriot deoarece optiunea este intre a participa la efortul de a-i opri pe rusi sau a nu participa. El a adaugat ca orice victorie a rusilor reprezinta un risc pentru securitatea nationala.

Traian Basescu a fost intrebat, duminica, la Digi 24, cum ar trebui sa judece CSAT chestiunea cu trimiterea unui sistem Patriot in Ucraina.

„Ar trebui sa judece prioritatile CSAT-ul si anume optiunea intre a participa la efortul de a-i opri pe rusi sau a nu participa la acest efort. Ori cred ca ar fi o mare greseala a Romaniei, cu atat mai mult cu cat, orice victorie a rusilor inseamna un plus de risc pentru securitatea nationala a Romaniei si nu numai a Romaniei. Deci, deocamdata, ucrainenii lupta si pentru noi, nu numai pentru ei”, a explicat Traian Basescu, citat de news.ro.

El a fost intrebat daca Romania isi poate permite sa se dispenseze de un sistem Patriot in conditiile in care avem unul singur operational.

„Pai nu spune nimeni sa se dispenseze de sistemul care e operational. Mai sunt inca trei sisteme sosite pe teritoriul Romaniei care sunt in curs de operationalizare. Unul din acestea sa fie trimis in Ucraina si operationalizat acolo”, a transmis fostul presedinte al Romaniei.

Basescu a mai fost intrebat daca este timp suficient ca ucrainienii sa poata opera acest sistem.

„Da, dar deja ucrainenii s-au specializat in operarea sistemelor Patriot le opereaza mai bine de un an si jumatate. Primite direct de la americani, pe urma de la Germania, pe urma din Olanda, pe urma din Danemarca, deci au acest sistem in operare”, a mai declarat Basescu.

Intrebat ce ar putea primi Romania in schimb pentru a fi echitabila donarea unui sistem Patriot catre Ucraina, Traian Basescu a raspuns: „Romania reuseste in ultima vreme sa faca o figura de prostalaul Europei. Ce e aia, ce sa discuti public sa vedem ce o sa primim in schimb? E o prostie fara margini. Ia decizia daca trimiti acest sistem Patriot in Ucraina sau nu si in rest negociaza tacut, fara sa te dai in stamba sa vad ce primesc, sa vad ce… Pai in Ucraina mor oameni. Vrea sa vada ce primeste? S-a dus sa primeasca NATO si a primit Patriot pentru Ucraina”.

„Ar fi o greseala sa nu dea curs acestei solicitari, pentru ca in Ucraina mor oameni, mor copii, mor batrani. Iar Romania sa stea cu ele neutilizate, ar fi o eroare, dupa parerea mea, si politica, si militara. Pentru ca nu spune nimeni ca dam gratuit acest sistem Patriot. Il dam pe bani, adica din ajutorul, din suma cu care Statele Unite ajuta Ucraina, din acea suma se vor extrage banii pentru o noua comanda pentru Romania, pentru un sistem Patriot”, a mai declarat fostul presedinte.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: