Bataia de joc continua: ministrul austriac de Interne recunoaste ca migrantii ajung in Austria prin Croatia, dar guvernul de la Viena tot refuza primirea Romaniei in Schengen

externe

Austria, reuniune, spatiul Schengen, migranti, Croatia, Romania, ipocrizie

Ministerul austriac de interne a anuntat intr-un comunicat dat publicitatii luni ca intensificarea controalelor comune din Balcani au facut ca traficantii de migranti sa aleaga o noua ruta spre Europa de vest, prin Bosnia, Croatia si Slovenia. Ministrul de interne austriac Gerhard Karner si omologul sau german, Nancy Faeser, au participat la reuniunea de la Visegrad privind frontiera sarba din 27 noiembrie 2023. Dupa reuniunea de lucru, ministrii de interne au vizitat politia de frontiera ungara de la granita cu Serbia.

Subiectele discutate in cadrul reuniunii V4 au fost situatia migratiei in Balcani, lupta impotriva traficului organizat de migranti si protectia frontierelor externe ale UE.  Ministrul de interne, Gerhard Karner, a declarat: „Pentru a reduce presiunea asupra frontierelor externe ale UE si migratia ilegala in Europa, este necesara o colaborare stransa cu tarile de origine si de tranzit. Trebuie sa impiedicam ca oamenii sa cada in mainile traficantilor si sa porneasca in calatoria periculoasa si adesea fatala spre Europa. Prin urmare, trebuie sa sprijinim statele din Africa de Nord in protejarea frontierelor lor si in eforturile lor de a impiedica barcile contrabandistilor sa porneasca la drum. Este nevoie de securitate terestra, nu de salvare pe mare.”

„In ceea ce priveste protectia frontierelor externe ale UE, ministrii de interne doresc sa exercite presiuni suplimentare asupra Comisiei Europene pentru a obtine o securitate juridica si tehnica mai solida a frontierelor. In ianuarie, la Viena, este planificat un schimb operational de investigatori pentru combaterea traficului de persoane. Austria doreste sa colaboreze si mai strans cu V4 si cu Germania in lupta impotriva contrabandei de persoane. Mai presus de toate, investigatiile structurale si descoperirea fluxurilor financiare sunt menite sa combata pe termen lung afacerile legate de criminalitatea organizata de contrabanda.

Politia austriaca este puternic implicata in Balcani pentru a combate contrabandistii inainte ca acestia sa ajunga in Austria. De exemplu, 33 de ofiteri de politie sprijina in prezent Serbia in securizarea frontierei cu Macedonia de Nord. In acelasi timp, pana la 70 de ofiteri de politie din Ungaria efectueaza controale in zona de frontiera cu Serbia, impreuna cu ofiteri de politie slovaci si cehi. Se efectueaza controale comune ale trenurilor impreuna cu ofiteri de politie germani si maghiari, iar aproximativ 40 de ofiteri de politie securizeaza apropierea frontierei austriece cu Ungaria, in cadrul operatiunii Fox”, se arata in comunicat.

Anul trecut, aproximativ 405 000 de migranti ilegali au fost retinuti in Balcani. In acest an, autoritatile au inregistrat o crestere de aproximativ 8% a acestei cifre. Cu toate acestea, autoritatile observa o schimbare tot mai accentuata a rutelor – contrabandistii incearca sa ocoleasca controalele intensive ale Austriei la punctele de frontiera si in zonele de frontiera si trec la ruta de coasta prin Bosnia, Croatia si Slovenia. Acest lucru este demonstrat si de numarul de cereri de azil in Austria, care a scazut cu 42% pana in octombrie. Reamintim ca Austria a acceptat fara nicio opozitie primirea Croatiei in spatiul Schengen, dar refuza, in continuare, sa accepte acordarea unui tratament similar si Romaniei.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: