Bataie de joc, CNA a decis sa NU sanctioneze deloc TVR pentru programul de Revelion. Radu Herjeu: „Nu putem sanctiona un om care face misto de vaccin sau face misto de cei care poarta masti”

news

CNA a decis joi sa nu sanctioneze deloc TVR pentru scandalosul program de Revelion cu Vacanta Mare. Majoritatea CNA nu a fost de acord nici macar cu o somatie publica. Radu Herjeu, trimis de PSD in CNA, a sustinut ca „nu putem sanctiona un om care face misto de vaccin sau face misto de cei care poarta masti”.

Cristina Pocora, membru al Consiliului National al Audiovizualului (CNA), a afirmat joi ca „nu toate lucrurile au fost asa cum trebuie” in emisiunea de Revelion a Televiziunii publice si a sustinut ca trebuie dat „un semnal” pentru o atentie mai mare in aceasta perioada cu unele subiecte, „pentru ca s-ar putea sa facem mai mult rau, decat bucurie, divertisment”.

„Cred ca sunt in marea majoritate cu colegii din Consiliu de acord ca nu toate lucrurile au fost asa cum trebuie in acel Revelion. Sigur, fiecare cu argumentele sau cu perspectiva lui. Pentru ca nu au fost cum trebuie si pentru ca sunt lucruri care nu ar trebui sa fie mai ales in aceasta perioada si mai ales la Televiziunea publica. Si ma refer la toata aceasta atitudine de blamare a celor care respecta conditiile de protectie impotriva virusului COVID. Pentru ca au fost luati in bascalie, pentru ca toata aceasta forma de umor, satira, cumva ne-a facut sa ne simtim ca suntem ‘cam fraieri sau boi’ ca respectam regulile si ca am putea la fel de bine sa nu le respectam. Pentru ca in unele momente a fost limbajul despre care am discutat. (…) Eu cred ca trebuie sa dam un semnal. (…) Cred ca semnalul ca lucrurile nu au fost cum trebuie trebuie dat. Ca ar trebui sa fim mai atenti in aceasta perioada cu unele subiecte, pentru ca s-ar putea sa facem mai mult rau, decat bucurie, divertisment”, a spus Pocora.

Cristina Pocora a propus sanctionarea Televiziunii publice cu o somatie publica din cauza incalcarii legislatiei audiovizuale in emisiunea de Revelion, dupa ce marti o propunere de amendare cu 10.000 de lei a Dorinei Rusu nu a intrunit votul majoritatii.

Propunerea vizand incalcarea articolului 3, alineatele 1 si 2 din Legea Audiovizualului si a articolului 32, alineatul 1 din Codul audiovizual nu a intrunit majoritatea membrilor Consiliului, dupa ce membrii CNA au rediscutat joi prestatia TVR in emisiunea de Revelion.

Pentru propunere au votat, ca si marti, Dorina Rusu, Cristina Pocora, Oana Dinca si Orsolya Borsos, impotriva fiind ceilalti membri ai CNA.

Radu Herjeu, membru CNA, a accentuat ca in legislatia audiovizuala nu exista un articol pentru a sanctiona „calitatea produsului media” din noaptea de Anul Nou de la TVR.

„Din punctul meu de vedere, calitativ sau, daca vreti, raportat la rolul pe care eu consider ca un post public ar putea sa-l aiba, ceea ce s-a intamplat in noaptea de Anul Nou la TVR n-a fost ok. (…) Eu as fi vrut de foarte multe ori sa dam un semnal, dar am realizat ca acel semnal nu poate fi dat, pentru ca legea nu ne permite sa-l dam. In acest caz, da, sigur ca am putea da un semnal despre calitatea produsului media din noaptea de Revelion. Din punctul meu de vedere si din ce am inteles si de la Juridic, nu exista un articol pentru asa ceva. (…) Atata timp cat in legislatia audiovizuala nu exista o astfel de prevedere, nu putem sanctiona un om care face misto de vaccin sau face misto de cei care poarta masti. Nu exista o astfel de prevedere. Eu nu am gasit-o”, a precizat Herjeu, citat de Agerpres.

Deputatul Iulian Bulai a afirmat pe 2 ianuarie ca TVR1 a avut, de Revelion, „un program plin de bascalie la adresa a tot ce inseamna pandemie: masca, vaccin, pericol, protejare, distantare sociala”, el adaugand ca va chema in curand la Parlament reprezentantii CNA pentru a oferi un punct de vedere asupra acestei situatii.

In aceeasi zi, o reactie fata de programul de la TVR 1 din noaptea de Revelion a avut si Dorina Rusu, membru al CNA, care a informat ca s-a autosesizat si ca emisiunea de la televiziunea publica din noaptea dintre ani va fi analizata intr-o sedinta a CNA.

Pe 5 ianuarie, dupa intalnirea cu presedintele CNA, Monica Gubernat, Iulian Bulai a declarat ca raportul privind programul de Revelion de la TVR este in lucru, iar CNA il va lua in discutie cu maxima rapiditate.

Si Ministerul Sanatatii a „dezaprobat” productia care a fost promovata de Societatea Romana de Televiziune in noaptea de Revelion, deoarece prin „discurs, mimica, mesajul transmis” ar instiga la nesupunere fata de masurile de protectie luate de autoritati.

Presedintele-director general al SRTv, Doina Gradea, a spus ca programul de Revelion din acest an al Televiziunii Publice „nu a incalcat Legea 41/1994, in baza careia Televiziunea Romana functioneaza, si nici legislatia audiovizuala”.

Mai mult despre: ,

Comentarii: