Bataie de joc. Lia Olguta Vasilescu le explica iritata celor din sanatate si asistenta sociala de ce le-au scazut salariile in februarie

news

In luna februarie, numarul zilelor nelucratoare, adica opt, a fost mai mic decat in luna ianuarie, cand au fost 11 zile, astfel explicandu-se scaderile salariale raportate de Institutul National de Statistica (INS) in domeniul sanitar, arata Ministerul Muncii.

„Singura exceptie, si anume aceea din domeniul sanitar („Castigul salarial mediu net a scazut in sanatate si asistenta sociala, -2,1%, comparativ cu luna precedenta”) se explica prin faptul ca, in luna februarie, numarul zilelor nelucratoare (opt) a fost mai mic decat in luna ianuarie (11). Mentionam ca, in sanatate si asistenta sociala, zilele nelucratoare, care se acopera prin garzi si asigurarea continuitatii, se platesc cu un spor de pana la 100% din salariul de baza. Astfel, in luna ianuarie au fost libere prin lege zilele de 1,2 si 24 ianuarie, carora li se adauga opt zile de week-end, fata de februarie, cand au fost libere doar cele opt zile de week-end”, arata Ministerul Muncii, intr-un comunicat de presa remis Mediafax.

Reactia Ministerului Muncii vine dupa ce, miercuri, Institutul National de Statistica (INS) a anuntat ca, in sanatate si asistenta sociala, castigul salarial mediu net a scazut cu 2,1%, comparativ cu luna precedenta.

Potrivit Ministerului Muncii, in luna ianuarie, in sanatate, s-au angajat 4.000 de cadre sanitare, iar pentru februarie se estimeaza o angajare de acelasi nivel. Asta inseamna o crestere lunara de circa 1% a personalului, in special cu salarii de debutant, adica mai mici.

„Precizam ca si in anii anteriori, 2016, respectiv 2017, s-a inregistrat o fluctuatie similara intre lunile ianuarie si februarie, in ceea ce priveste salarizarea, din aceleasi motive precum cele enuntate anterior”, mai arata Ministerul Muncii.

In februarie 2018, salariul mediu brut a fost de 4.128 lei, iar cel net a fost de 2487 lei, in crestere fata de luna precedenta cu 3 lei (+0,1%), iar comparativ cu februarie 2017, salariul mediu net a crescut cu 11,2%, arata un comunicat transmis miercuri de Institutul National de Statistica (INS). Potrivit INS, valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in sectorul IT (6.134 de lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (1.499 lei).

Ulterior, Ministerul Muncii si Justitiei Sociale a anuntat ca saluta cresterea salariului mediu net anuntata de Institutul National de Statistica.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: