Bataie in Parlamentul Georgiei, partidul de guvernamant vrea sa adopte o lege anti-UE inspirata de la Moscova. Mii de protestatari sunt in strada – Video

externe

Bataie Georgia

Luni, in parlamentul georgian au izbucnit un conflict violent in legatura cu reintroducerea de catre guvern a unui controversat proiect de lege privind „influenta straina”, despre care oponentii spun ca este inspirat din legislatia represiva rusa folosita pentru a reduce la tacere si a intimida disidentii.

In inregistrarile video de la o audiere parlamentara se vede cum un deputat din opozitie loveste cu pumnul in cap un deputat al partidului de guvernamant (Visul georgian), autor al legii, ceea ce a dus la incaierari si la intreruperea transmisiunii in direct.

Incaierarea a avut loc in timp ce zeci de georgieni s-au adunat in fata parlamentului impotriva legii propuse, despre care sustin ca submineaza candidatura Georgiei la aderarea la Uniunea Europeana.

Inainte de mitingul planificat pentru luni seara, protestatarii au putut fi vazuti desfasurand un steag mare al Uniunii Europene si strigand: „Nu legii rusesti!”

„Societatea georgiana este suficient de puternica pentru a nu permite ca tara sa alunece in autoritarismul de tip rusesc”, a declarat Saba Gotua, un arhitect.

„Nu vom lasa Visul Georgian sa iroseasca sansa istorica a Georgiei de a deveni membra a UE”.

Georgia incearca de ani de zile sa aprofundeze relatiile cu Occidentul, dar actualul partid de guvernamant este acuzat ca incearca sa reconecteze fosta republica sovietica cu Rusia.

Potrivit proiectului de lege, orice organizatie independenta care primeste mai mult de 20% din finantare din strainatate trebuie sa se inregistreze ca „organizatie care urmareste interesele unei puteri straine”.

Termenul „agent strain” isi are radacinile in trecutul sovietic si sugereaza ca astfel de persoane sunt tradatori si dusmani ai statului.

Saptamana trecuta, aproximativ 8.000 de persoane au organizat un miting in centrul orasului Tbilisi, dupa ce partidul de guvernamant a anuntat in mod surprinzator ca intentioneaza sa adopte legea in luna mai.

Analistii au declarat ca partidul de guvernamant – suspectat pe scara larga de cooperare ascunsa cu Kremlinul – considera ca finantarea occidentala a ONG-urilor pro-democratice si a mass-mediei independente din Georgia reprezinta o provocare la adresa puterii sale.

„Visul georgian nu face niciun secret din faptul ca legea are ca scop neutralizarea influentei occidentale”, a declarat pentru AFP analistul politic Ghia Nodia.

„Partidul continua sa spuna ca orienteaza Georgia spre UE, dar de fapt saboteaza perspectivele europene ale Georgiei”, care sunt sustinute de aproximativ 80% din populatie, potrivit sondajelor de opinie.

Premierul georgian Irakli Kobakhidze – cunoscut pentru retorica sa anti-occidentala – a insistat ca cabinetul sau este angajat in favoarea aspiratiilor europene ale tarii.

Comisia Europeana a solicitat Tbilisi sa nu adopte legea, afirmand ca aceasta contravine agendei de reforme democratice pe care Tbilisi trebuie sa o urmeze pentru a progresa pe calea aderarii la UE.

In decembrie, UE a acordat Georgiei statutul oficial de candidat, dar a declarat ca Tbilisi va trebui sa isi reformeze sistemele judiciare si electorale, sa reduca polarizarea politica, sa imbunatateasca libertatea presei si sa reduca puterea oligarhilor inainte de lansarea oficiala a negocierilor de aderare.

Saptamana trecuta, Statele Unite au declarat ca adoptarea legii ar „deraia Georgia de pe drumul sau european”.

„Suntem profund ingrijorati de faptul ca, daca va fi adoptat, acest proiect de lege va dauna organizatiilor societatii civile (si)… va impiedica organizatiile media independente”, a declarat jurnalistilor purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller.

„Ramaneti pe receptie”, a spus el cand a fost intrebat despre perspectiva ca SUA sa aplice sanctiuni Georgiei.

Adoptarea controversatei legislatii este posibil sa adanceasca si mai mult diviziunile din Georgia, al carei presedinte prooccidental convins, Salome Zurabisvili, a condamnat proiectul de lege ca fiind daunator pentru democratie.

Considerata in mod traditional un lider al transformarii democratice in randul tarilor ex-sovietice, Georgia a fost criticata in ultimii ani pentru presupusul regres democratic.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: