externe

Bataie pe zahar in supermarketurile din Rusia. Sanctiunile incep sa isi faca efectul, rusii inca nu fac legatura cu razboiul declansat in Ucraina

Noi imagini cu criza alimentara aparuta in Rusia dupa ce Putin a ordonat invadarea Ucrainei. De data aceasta, rusii s-au batut intr-un supermarket pentru pungi cu zahar.

„O ‘operatiune speciala’ pentru zahar se desfasoara in Rusia. Pun pariu ca rusii nu vad nicio legatura intre sustinerea razboiului si vanatoarea de zahar”, a scris ironic pe Twitter o consiliera a Ministerului de Externe al Ucrainei.

Rubla a pierdut aproape 50% din valoare dupa ce Putin a declansat razboiul in Ucraina. Luni, agentia de presa Interfax a anuntat, citand un proiect de document al Ministerului rus al Agriculturii, ca Rusia ar putea suspenda exporturile de grau, orz, porumb si secara pana la data de 30 iunie. Rusia este cel mai mare exportator mondial de grau, iar principalii sai clienti sunt Egiptul si Turcia.

Cel putin cinci nave se indreapta spre Rusia avand la bord aproape 200.000 de tone de zahar brut din Brazilia, dublu fata de nivelul importurilor anuale, a anuntat Reuters in umra cu doua zile.

Sanctiunile impuse Rusiei dupa invadarea Ucrainei au dus la cresterea cererii pentru zahar si alte produse alimentare de baza iar rafturile magazinelor au inceput sa se goleasca pe masura ce rusii au inceput sa isi faca stocuri.

Reuters subliniaza insa ca o cantitate de 200.000 de tone de zahar este una neobisnuit de mare avand in vedere ca in mod normal Rusia importa aproximativ 100.000 de tone de zahar pe an.

In timp ce vanzarile de zahar nu sunt vizate de sanctiunile occidentale, situatia este complet diferita in cazul tranzactiilor financiare, astfel ca traderii ar putea avea dificultati in a fi platiti pentru marfurile lor. In plus, analistii atrag atentia asupra riscurilor care exista la adresa navelor din Marea Neagra. Un trader american spune ca navele cu destinatia Rusia asteapta in prezent autorizatia de a se indrepta spre portul Novorossiysk din regiunea Krasnodar.

Pe langa livrarile de zahar catre Rusia, exista si trei nave care au la bord alte aproape 100.000 de tone de zahar si care se indreapta spre Georgia, tara vecina Rusiei. „Este posibil ca tot acest zahar sa fie descarcat in Georgia dar ulterior va fi trimis in Rusia”, a spus un trader american.

Un alt trader cu sediul in Brazilia a precizat ca volumele sunt mult prea mari pentru o perioada atat de scurta de timp, atat in ceea ce priveste Rusia cat si Georgia, adaugand ca cel mai probabil cumparatorii vor sa isi consolideze stocurile.

Datele furnizate de Organizatia Internationala a Zaharului arata ca Rusia ar urma sa importe aproximativ 100.000 de tone de zahar pe intreaga perioada a anului, nu numai din Brazilia ci de la toti furnizorii, in timp ce Georgia ar urma sa importe 130.000 de tone.

Potrivit Reuters, zaharul ce ar urma sa ajunga in Rusia si Georgia a fost incarcat pe nave care au plecat din Brazilia, cel mai mare exportator mondial de zahar, iar in spatele tranzactiilor stau trei traderi europeni (Sucden, Louis Dreyfus Co si Tereos) si compania braziliana Raizen.

Urmareste-ne si pe:
Lavinia Popa

Share
Published by
Lavinia Popa
Tags: zahar rusia

Recent Posts

Surse: Ciolacu merge la Erdogan cu o propunere halucinanta, romanii sa intre doar cu buletinul in Turcia. Ar insemna ca si turcii sa intre doar cu buletinul intr-o tara UE

Premierul Marcel Ciolacu intentioneaza sa ii propuna presedintelui Turciei, Recep Erdogan, ca romanii sa poata…

11 ore ago

Constanta: Un copil de 9 ani a cazut intr-o fantana fara apa. Doi adulti au incercat sa-l scoata si nu au mai putut iesi nici ei. Pompierii i-au salvat pe toti trei

Pompierii din cadrul ISU Dobrogea au intervenit, luni, in localitatea Mireasa din judetul Constanta, unde…

11 ore ago

Donald Tusk: Noua persoane arestate sub suspiciunea de sabotaj in numele serviciilor de informatii ruse

Premierul polonez Donald Tusk a declarat ca noua persoane au fost arestate sub suspiciunea de…

11 ore ago

706 de persoane cu numele Kyle s-au reunit in Texas. Nu a fost suficient pentru un record mondial

O incercare a orasului Kyle, Texas, de a dobori recordul mondial pentru cea mai mare…

11 ore ago

SUA spun ca Iranul a cerut ajutor dupa accidentul de elicopter in care a murit presedintele tarii, Ebrahim Raisi. Alegeri pe 28 iunie

Autoritatile iraniene au convenit sa organizeze alegerile prezidentiale pe 28 iunie, dupa moartea presedintelui Ebrahim…

11 ore ago

Campionatul european de surf pentru blanosi si tovarasii lor umani

Zeci de surferi cu blana si tovarasii lor umani au venit pe o plaja din…

11 ore ago