externe

Batalia pe vaccin. CEO-ul AstraZeneca acuza voalat UE de „egoism”: „Comportament de genul ‘mai intai eu'”

CEO-ul laboratorului farmaceutic AstraZeneca si-a exprimat luni regretul pentru lipsa de colaborare a guvernelor in lupta impotriva pandemiei, criticand comportamentul egoist al anumitor tari, relateaza AFP, citata de Agerpres.

Aceasta „ar fi putut fi un moment de tipul 4 iulie, sau Ziua Independentei (in SUA – n.r.), dar din nefericire nu a fost cazul, pentru ca a existat putin un comportament de genul ‘mai intai eu’ „, a declarat francezul Pascal Soriot, in cadrul Forumului economic mondial de la Davos.

El nu a furnizat exemple de tari, in contextul in care pandemia de coronavirus a dat nastere la o cursa contracronometru in lume pentru accesul cat mai rapid la echipamente de protectie in prima faza si apoi la vaccinuri.

„La modul global, este corect sa spunem ca am fi putut si ar fi trebuit sa fim mai bine pregatiti pentru aceasta pandemie”, a completat Soriot, care a facut aceste afirmatii in cadrul Forumului in format online din acest an.

„Ceea ce a nu a functionat dupa parerea mea este colaborarea in lume”, a spus CEO-ul AstraZeneca, desi a evocat „bune exemple” de cooperare intre public si privat, cum este cazul vaccinului AstraZeneca, dezvoltat impreuna cu Universitatea Oxford.

„Dar pot sa vad ca lucrurile se schimba si ca apare o coloborare internationala”, a spus el.

El a pledat pentru investitii „in prevenire, depistare si primele tratamente” pentru ca sistemul de sanatate sa fie pregatit pe viitor.

Soriot a facut aceste afirmatii in contextul in care grupul sau este criticat in Europa pentru lipsa de transparenta si intarzieri in livrarea vaccinului sau impotriva COVID-19, la fel ca si compania concurenta americana Pfizer.

AstraZeneca a recunoscut la sfarsitul saptamanii trecute ca livrarile vor fi mai putin importante decat cele prevazute, din cauza unei „scaderi de randament” la un loc de fabricatie.

Aceasta declaratie a provocat ingrijorare si furie in Europa, angajata intr-o cursa de viteza in contextul aparitiei unei noi tulpini de coronavirus mai periculoasa.

Vaccinul AstraZeneca/Oxford prezinta avantajul de a fi mai putin costisitor de produs decat cel al rivalelor. El este de asemenea mai usor de stocat si de transportat, in special decat cel al Pfizer/BioNTech, care trebuie tinut la o temperatura de minus 70 grade Celsius.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Barbati deghizati in femei au talharit bucuresteni atrasi de anunturi pe site-uri de escorte

Caz mai putin obisnuit de talharie in Capitala. Mai mjulti barbati deghizati in femei au…

50 de minute ago

Ciolacu merge sa-i lanseze pe Negoita si pe Simonis. Lansarea lui Negoita, intr-o sala care nu are aviz ISU

Premierul Marcel Ciolacu merge astazi sa participe la evenimentul de lansare a candidaturii lui Robert…

O oră ago

Olaf Scholz spune ca nu a mai vorbit cu Putin din decembrie 2022: „Atunci am stat la o masa foarte lunga”

Cancelarul german Olaf Scholz nu a mai vorbit cu presedintele rus Vladimir Putin din decembrie…

58 de minute ago

China, preturi de dumping pe piata mondiala la panouri solare si vehicule electrice. SUA iau atitudine

Secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, a avertizat miercuri ca China trateaza economia globala ca pe o…

O oră ago

Represaliile Moscovei contra firmelor straine care au parasit Rusia. „Taxa de iesire” de 10%, pierderile firmelor depasesc 107 miliarde de dolari

Totalul combinat al pierderilor companiilor straine care au iesit din Rusia de la inceputul invaziei…

O oră ago