Baza Bagram. Americanii au lasat in urma 3,5 milioane de obiecte: mii de masini fara chei, sute de vehicule blindate. Afganii sunt suparati ca nu au fost anuntati

externe

Armata americana a parasit aerodromul Bagram – baza sa cheie din Afganistan – in toiul noptii, fara a-i anunta pe afgani, s-a plans noul comandant afgan al bazei, citat de BBC.

UPDATE Pentagonul a anuntat marti ca nu a comunicat ora exacta la care trupele vor parasi baza Bagram „din motive de securitate”. Purtatorul de cuvant al Pentagonului, John Kirby, a spus intr-o conferinta de presa ca generalii afgani au fost informati cu doua zile mai devreme in legatura cu momentul cand americanii vor parasi baza, insa „ora exacta nu a fost divulgata din motive de securitate”.

Generalul Asadullah Kohistani a declarat pentru BBC ca SUA au parasit Bagram vineri la ora locala 03:00, iar armata afgana a aflat cateva ore mai tarziu.

La Bagram se afla si o inchisoare, iar in aceasta unitate ar mai fi ramas pana la 5.000 de prizonieri talibani.

Talibanii au avansat rapid in Afganistan pe masura ce trupele americane se retrag.

Generalul Kohistani a declarat luni ca fortele afgane se asteptau ca talibanii sa atace Bagram. Vorbind cu reporterii la baza aeriana, el a spus ca a primit deja rapoarte ca talibanii fac „miscari in zonele rurale” din apropiere.

„Stiti, daca ne comparam cu americanii, este o mare diferenta”, a declarat generalul Kohistani. „Dar in functie de capacitatile noastre… incercam sa facem tot ce este mai bun si, pe cat posibil, sa securizam si sa servim toti oamenii”.

Statele Unite au anuntat vineri ca au parasit Bagramul, finalizand efectiv campania militara din Afganistan inainte de data oficiala de incheiere, 11 septembrie, anuntata de presedintele Joe Biden la inceputul acestui an.

Americanii au lasat in urma aproximativ 3,5 milioane de articole, a declarat generalul Kohistani, inclusiv zeci de mii de sticle de apa, bauturi energizante si mese militare gata preparate, cunoscute sub numele de MRE. De asemenea, au lasat in urma mii de vehicule civile, fara chei, si sute de vehicule blindate, a relatat Associated Press.

Citeste si: Imagini din baza Bagram. Mii de masini lasate in urma de americani in Afganistan, inclusiv masini de pompieri. Afganii au jefuit baza imediat dupa plecarea militarilor


Foto: Los Angeles Times

Ei au luat cu ei armele grele si au detonat unele stocuri de munitie, dar au lasat in urma arme mici si munitie pentru afgani, a declarat generalul Kohistani.

Intrebat de Associated Press despre retragerea nocturna din baza, purtatorul de cuvant al armatei americane, colonelul Sonny Leggett, a facut referire la o declaratie emisa saptamana trecuta, in care se spunea ca fortele americane si-au coordonat plecarea din diferite baze cu liderii afgani.

La 20 de minute de la plecarea SUA, vineri seara, curentul electric a fost oprit si baza a fost cufundata in intuneric, a relatat AP – un semnal pentru jefuitorii care au spart barierele si au rascolit cladirile abandonate. Obiectele ramase in baza au ajuns in depozitele de fier vechi si in magazinele second hand din localitatile din apropiere.

La apogeul sau, baza Bagram gazduia zeci de mii de soldati. A crescut de la o mica baza aeriana afgana la un mini-oras cu piscine, cinematografe, centre spa si magazine de fast-food Burger King si Pizza Hut.

Baza a trecut din mana in mana de-a lungul anilor. A fost construita pentru prima data de americani, pentru Afganistan, in anii 1950, inainte de a cadea sub control sovietic cand Armata Rosie a invadat in 1979.

Ulterior, a fost ocupata de guvernul afgan sustinut de Moscova si apoi de o administratie mujahedina, inainte de a ajunge in cele din urma in mainile talibanilor, cand grupul a ajuns la putere la mijlocul anilor 1990.

Cand SUA au invadat Afganistanul in 2001, i-au inlaturat pe talibani si au preluat controlul bazei aeriene, transformand-o intr-un complex vast din care au purtat razboiul impotriva talibanilor.

Dupa retragerea SUA,  controlul bazei ajunge acum la o forta mult mai putin echipata, care ar putea avea dificultati in a o apara de talibani. Acestia au facut progrese rapide in ultimele saptamani in intreaga tara, cucerind districte rurale si inconjurand unele orase mari.

Talibanii sustin ca au cucerit peste 10 noi districte in ultimele 24 de ore.

Generalul Kohistani are sub comanda sa aproximativ 3.000 de soldati – mult mai putini decat zecile de mii de soldati americani si aliati care au ocupat candva baza aeriana Bagram.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: