externe

BBC: China a invadat o parte din Nepal! Localnicii acuza ca Beijingul a construit deja o serie de cladiri pe partea nepaleza a frontierei

Un raport al guvernului nepalez, care a fost dezvaluit postului BBC, acuza China de invadarea Nepalului de-a lungul granitei comune a celor doua tari. Este pentru prima data cand Nepalul face afirmatii oficiale cu privire la ingerinta chineza pe teritoriul sau.

Raportul a fost comandat in septembrie anul trecut, in urma unor afirmatii potrivit carora China ar fi incalcat teritoriul districtului Humla, in vestul indepartat al Nepalului.

Ambasada Chinei din Kathmandu neaga orice fel de intruziune.

Nu este clar de ce raportul nu a fost inca publicat. Dar guvernul nepalez a imbunatatit in ultimii ani legaturile cu China pentru a contrabalansa relatia sa de lunga durata cu India, vecinul sau de la sud.

Granita dintre Nepal si China se intinde pe o distanta de aproape 1.400 km de-a lungul muntilor Himalaya. Ea a fost stabilita printr-o serie de tratate semnate intre cele doua tari la inceputul anilor 1960.

O mare parte din aceasta regiune se afla in zone indepartate si greu accesibile. Pe teren, granita este delimitata de un lant de stalpi, amplasati la kilometri distanta. Acest lucru face ca, uneori, sa fie greu de stiut cu exactitate unde se afla granita.

Guvernul nepalez a decis sa trimita un grup operativ in Humla dupa ce au fost raportate posibile incalcari ale frontierei de catre chinezi. Unii localnici sustineau ca China ar fi construit o serie de cladiri pe partea nepaleza a frontierei.

Echipa a fost formata din reprezentanti ai politiei si ai guvernului. In raportul sau, ajuns la BBC, grupul a constatat ca activitatile de supraveghere ale fortelor de securitate chineze au restrictionat activitatile religioase de partea nepaleza a frontierei, intr-un loc numit Lalungjong.

Zona a fost in mod traditional un punct de atractie pentru pelerini datorita apropierii sale de Muntele Kailash, aflat imediat dupa granita, in China, care este un loc sacru atat pentru hindusi, cat si pentru budisti.

Raportul a concluzionat, de asemenea, ca China a limitat pasunatul fermierilor nepalezi.

In aceeasi zona, raportul a constatat ca China construieste un gard in jurul unui stalp de frontiera si incearca sa construiasca un canal si un drum pe partea nepaleza a frontierei.

Anchetatorii au constatat ca localnicii nepalezi erau adesea reticenti in a vorbi despre problemele legate de frontiera, deoarece unii dintre ei depindeau de accesul continuu la pietele chinezesti de peste granita.

Raportul a recomandat ca fortele de securitate nepaleze sa fie stationate in zona pentru a garanta securitatea.

Budhhi Narayan Shrestha, un cartograf proeminent si fost sef al departamentului de topografie al Nepalului, a declarat ca oamenilor care locuiesc in apropierea frontierei ar trebui sa li se spuna in mod clar unde se afla exact aceasta, astfel incat sa poata proteja mai bine teritoriul nepalez.

Vijay Kant Karna, un fost diplomat nepalez care acum lucreaza la un think-tank din Kathmandu, a declarat ca Beijingul ar putea fi ingrijorat de India, rivalul sau regional cu care are propriile probleme de frontiera. „Se pare ca sunt ingrijorati de infiltrarea unor forte externe, asa ca vor sa deconecteze relatiile de peste granita”, a spus el.

De asemenea, China ar putea fi ingrijorata de miscari in directia opusa. Regiunea de pe partea chineza a frontierei este Tibetul, de unde multi oameni au fugit pentru a scapa de ceea ce ei considera a fi represiunea Beijingului. Aproximativ 20.000 de refugiati tibetani traiesc in Nepal; altii au trecut prin zona in drumul lor spre India si in alte parti. In ultimii ani, China a incercat sa taie aceasta cale de scapare.

In ultimii doi ani, au existat rapoarte privind invadarea Nepalului de catre chinezi, ceea ce a dus la proteste ocazionale in capitala nepaleza, Kathmandu. Cea mai recenta demonstratie a avut loc luna trecuta.

Ca raspuns, ambasada Chinei din Nepal a emis o declaratie in ianuarie, in care se spune ca: „Nu exista niciun fel de disputa. Se spera ca poporul nepalez [nu va fi] indus in eroare cu rapoarte individuale false”.

Urmareste-ne si pe:
Mara Popescu

Share
Published by
Mara Popescu
Tags: china nepal

Recent Posts

Georgia sugereaza ca ar putea anula legea „agentilor straini” in schimbul unui pachet de sprijin economic si de securitate de la Washington

Legea „agentilor straini” care a scos sute de mii de oameni pe strazile din Tbilisi,…

2 ore ago

Micile state insulare saluta decizia Tribunalului International pentru Dreptul Marii: Gazele cu efect de sera constituie poluare marina

Tribunalul International pentru Dreptul Marii a decis, marti, ca gazele cu efect de sera constituie…

2 ore ago

Raport ONU: Jumatate din pasunile lumii s-au degradat din cauza utilizarii excesive si a schimbarilor climatice

Jumatate din pasunile naturale ale lumii au fost degradate de supraexploatare si de schimbarile climatice,…

2 ore ago

Rusia condamna un alt expert in tehnologie hipersonica la 14 ani de inchisoare pentru tradare

Fizicianul rus Anatoli Maslov a fost condamnat, marti, la 14 ani de inchisoare intr-o colonie…

3 ore ago

Judecatoarea lui Vlad Pascu a fost recuzata, procesul se reia de la zero. Judecatoarea s-a transferat la Constanta

Judecatoarea Ioana Ancuta Popoviciu, cea care gestiona dosarul accidentului de la 2 Mai, de care…

O oră ago