BBC: O moneda de aur gasita in Transilvania schimba istoria. „Ceea ce am gasit este un imparat roman al Daciei. Era o figura despre care se credea ca este un fals”

news

O moneda de aur antica, descoperita in Transilvania, dovedeste ca un imparat roman din secolul al III-lea, eliminat din istorie pe motiv ca ar fi fost un personaj fictiv, a existat cu adevarat. Profesorul Paul Pearson de la University College din Londra, care a condus cercetarea, a declarat pentru BBC News ca a fost uimit de aceasta descoperire. Un exemplar din aceasta moneda exista la Muzeul Brukenthal din Sibiu.

Moneda care poarta numele lui Sponsian si care are gravat portretul sau a fost gasita acum mai bine de 300 de ani in Transilvania, candva un avanpost indepartat al Imperiului Roman. Considerata a fi un fals, aceasta a stat inchisa intr-un dulap de muzeu. Acum, oamenii de stiinta spun ca urmele de zgarieturi vizibile la microscop dovedesc ca s-a aflat de fapt in circulatie acum 2.000 de ani, scrie BBC.

„Ceea ce am gasit este un imparat. Era o figura despre care se credea ca este un fals si care a fost data la o parte de experti. Dar noi credem ca a fost real si ca a avut un rol in istorie”, a declarat profesorul Paul Pearson de la University College din Londra

Moneda care se afla in centrul acestei descoperiri facea parte dintr-un mic tezaur descoperit in 1713. S-a crezut initial ca este o moneda romana autentica pana la jumatatea secolului al XIX-lea, cand expertii, din cauza designului destul de rudimentar, au suspectat ca ar fi fost produsa de falsificatorii din acea vreme. Lovitura de gratie a fost data in 1863, cand Henry Cohen, cel mai mare expert in monede al vremii, de la Bibliotheque Nationale de France, a subliniat acest aspect atunci cand a intocmit marele sau catalog al monedelor romane. El a spus ca aceste monede nu erau doar niste falsuri „moderne”, ci erau si prost facute si „concepute in mod ridicol”. Alti specialisti au fost de acord si pana in prezent Sponsian a fost respins in cataloagele stiintifice, precizeaza BBC.

Profesorul Paul Pearson a banuit insa ca lucrurile nu stau asa atunci cand a vazut fotografii ale monedei in timp ce facea cercetari pentru o carte despre istoria Imperiului Roman. El a putut distinge zgarieturi pe suprafata acesteia si s-a gandit ca puteau proveni de la faptul ca moneda a fost in circulatie. Profesorul a contactat atunci Muzeul Hunterian de la Universitatea din Glasgow, acolo unde moneda era tinuta inchisa intr-un dulap impreuna cu alte trei monede din tezaurul original.

Impreuna cu cercetatorii scotieni, el a examinat toate cele patru monede la un microscop puternic si a confirmat ca intr-adevar existau zgarieturi, iar modelele pareau sa indice ca monedele au fost tinute impreuna cu altele in „pungutele” pentru bani ale acelor vremuri. O analiza chimica a aratat, de asemenea, ca monedele au fost ingropate in pamant timp de sute de ani, potrivit lui Jesper Ericsson, curator la Muzeul Hunterian, care a lucrat cu profesorul Pearson la acest proiect.

Rezultatele cercetarii au fost publicate in jurnalul de specialitate „PLOS 1”.

CINE A FOST SPONSIAN

Acum, cercetatorii trebuie sa raspunda la intrebarea cine a fost Sponsian. Ei cred ca acesta a fost un comandant militar nevoit sa se incoroneze ca imparat al celei mai indepartate si greu de aparat provincii din Imperiul Roman: Dacia, scrie BBC, citat de news.ro.

Studiile arheologice au stabilit ca Dacia a fost izolata de restul imperiului roman in jurul anului 260 d.Hr. A existat o pandemie, un razboi civil, iar imperiul se fragmenta. Inconjurat de dusmani si izolat de Roma, Sponsian si-a asumat probabil comanda suprema in timpul unei perioade de haos si razboi civil, protejand militarii si populatia civila din Dacia pana cand ordinea a fost restabilita, iar provincia a fost evacuata intre 271 si 275 d.Hr., potrivit lui Jesper Ericsson.

„Interpretarea noastra este ca el a fost insarcinat cu mentinerea controlului asupra armatei si populatiei civile, care erau inconjurate si complet izolate. Pentru a crea o economie functionala in provincie, au decis sa-si bata propriile monede”, crede cercetatorul.

Aceasta teorie ar explica de ce monedele sunt diferite de cele de la Roma. „Este posibil ca ei sa nu fi stiut cine era imparatul real, deoarece a existat un razboi civil”, spune si profesorul Pearson. „Dar aveau nevoie de un comandant militar suprem in absenta unei puteri reale din partea Romei. El a preluat comanda intr-o perioada in care chiar era nevoie de comanda”, explica profesorul.

Dupa ce expertii au stabilit ca monedele erau autentice si au descoperit ceea ce ei cred a fi un imparat roman pierdut, au alertat cercetatorii de la Muzeul Brukenthal din Sibiu, care detine, de asemenea, o moneda sponsiana. Aceasta facea parte din mostenirea baronului Samuel von Brukenthal, guvernatorul habsburgic al Transilvaniei. Baronul studia moneda in momentul mortii sale, iar legenda spune ca ultimul lucru pe care l-ar fi facut a fost sa lase un bilet pe care scria „autentica”.

Specialistii de la Muzeul Brukenthal au clasificat moneda ca fiind un fals istoric, la fel ca toata lumea, dar s-au razgandit cand au vazut cercetarile britanice, scrie BBC. Descoperirea prezinta un interes deosebit pentru istoria Transilvaniei si a Romaniei, potrivit managerului interimar al Muzeului National Brukenthal, Alexandru Constantin Chituta. „Pentru istoria Transilvaniei si a Romaniei in special, dar si pentru istoria Europei in general, daca aceste rezultate vor fi acceptate de comunitatea stiintifica, ele vor insemna adaugarea unei alte figuri istorice importante in istoria noastra”, a declarat el, citat de BBC.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: