BBC: Cum vor schimba cursul razboiului tancurile occidentale care ajung in Ucraina. „Challenger 2, Leopard 2 si M1 Abrams sunt mai rapide si mai grele decat majoritatea tancurilor de fabricatie ruseasca”

analize

Saptamana aceasta s-a inregistrat un moment decisiv pentru cursul razboiului din Ucraina. O coalitie de natiuni occidentale au confirmat ca sunt in sfarsit dispuse sa furnizeze tancuri grele de lupta, de fabricatie moderna, scrie BBC in debutul unei analize despre impactul noilor tancuri asupra cursului razboiului.

Germania a anuntat ca va trimite tancuri Leopard 2, iar SUA au confirmat ca vor trimite tancuri M1 Abrams. Atat Marea Britanie, cat si Polonia au facut deja promisiuni concrete, iar alte natiuni sunt asteptate sa le urmeze.

Ben Barry, senior fellow la Institutul International pentru Studii Strategice (ISS), a declarat pentru BBC ca tancurile occidentale vor face diferenta.

In razboiul modern, tancurile au fost un element cheie pentru operatiunile ofensive – pentru a strapunge liniile inamice si a recuceri teritoriul.

Folosite in mod eficient, acestea ofera putere de foc mobila, protectie, soc si surpriza. Concentrate in numar mare, ele pot disloca apararea inamicului. Dar au nevoie, de asemenea, de sprijinul artileriei pentru a slabi mai intai defensiva inamicului si apoi de sprijinul infanteriei pentru a mentine terenul recucerit.

Istoria arata ca doar tancurile nu castiga batalii. Britanicii au folosit pentru prima data sute de tancuri in batalia de la Cambrai, in noiembrie 1917, pentru a pune capat impasului razboiului static in transee. Initial, au facut progrese semnificative, dar multe tancuri s-au defectat curand si o contraofensiva germana a transformat castigurile britanice in pierderi.

Tancurile pot fi folosite si in aparare. In 1940, au fost folosite de armatele britanice si franceze in retragere la Arras pentru a bloca invazia nazista, permitand evacuarea ulterioara a trupelor britanice de la Dunkerque.

Dar Ucraina a precizat ca doreste arme nu doar pentru a bloca o eventuala ofensiva de primavara a Rusiei, ci si pentru a-si recuceri propriul teritoriu – pentru a trece la atac.

Cum ar putea Ucraina sa foloseasca tancurile ca varfuri de lance de atac

Nu prea are sens ca Ucraina sa isi disperseze noile tancuri pe o linie de front de peste 1.000 km. Pentru a strapunge apararea rusa, Ucraina va trebui sa isi concentreze fortele – posibil pe o suprafata cuprinsa intre cinci si 20 km (intre trei si 12 mile).

Hamish de Bretton-Gordon, fost colonel in Regimentul Regal de Tancuri al armatei britanice, spune ca numarul conteaza pentru o patrundere. O brigada blindata pentru o operatiune ofensiva semnificativa ar include in mod normal cel putin 70 de tancuri. Astfel, mai mult de 100 de tancuri de lupta occidentale ar putea face o mare diferenta, spune el.

Daca Ucraina ar avea mai multe, ar putea incerca sa desfasoare operatiuni ofensive simultane in locuri diferite, asa cum a facut anul trecut in nord si in sud.

Marea Britanie nu trimite Ucrainei doar 14 tancuri Challenger, ci si 30 de tunuri autopropulsate de artilerie si vehicule blindate pentru transportul si protectia trupelor.

Acest nou pachet de sprijin militar include, de asemenea, vehicule de anihilare a minelor si vehicule de instalare a podurilor. Cu alte cuvinte, elementele esentiale necesare pentru orice operatiune ofensiva.

De asemenea, SUA furnizeaza Ucrainei peste 100 de vehicule blindate Bradley si Stryker, iar Germania 40 de vehicule de lupta pentru infanterie Marder – precum si tancuri.

Tancurile sunt varful lancii, concepute pentru a se deplasa rapid pe teren deschis. Challenger 2, Leopard 2 si M1 Abrams sunt mai rapide decat majoritatea tancurilor de fabricatie ruseasca, cu viteze de peste 40 km pe ora pe teren accidentat.

Pentru a cuceri rapid terenul, acestea vor evita probabil zonele urbane, unde ar fi mai vulnerabile la atac. Rusia a aratat inca de la inceputul acestui razboi, in incercarea esuata de a inconjura Kievul, ca o coloana lunga de blindate pe un drum este o tinta usoara.

Barry, de la ISS, spune ca orice atac cu tancuri ar cauta punctele slabe ale inamicului. Dar el avertizeaza, de asemenea, ca Rusia si-a petrecut ultimele luni consolidand pozitiile defensive cu transee si capcane pentru tancuri.

De asemenea, tancurile occidentale sunt cu aproximativ 20 de tone mai grele decat cele rusesti. Blindajul suplimentar ofera o protectie mai buna, dar inseamna, de asemenea, ca tancurile ar putea fi prea grele pentru a traversa unele poduri improvizate. Atat Rusia, cat si Ucraina au aruncat in aer poduri pentru a incetini avansarea.

Atacuri surpriza pe timp de noapte

Bretton Gordon, care a comandat o escadrila de tancuri britanice Challenger, spune ca unul dintre marile avantaje ale tancurilor de fabricatie occidentala este capacitatea lor de a actiona pe timp de noapte.

Lentilele de ochire nocturna si camera de termoviziune sunt standard. Doar tancurile mai avansate ale Rusiei – cum ar fi T-90 – sunt echipate pentru a lupta pe timp de noapte. Atacurile la adapostul intunericului adauga, de asemenea, elementul de soc si surpriza.

Cea mai mare provocare pentru Ucraina va fi logistica – mentinerea fluxului de combustibil, munitie si piese de schimb. Ucraina nu trebuie doar sa isi intretina vechiul arsenal din epoca sovietica, ci trebuie sa se preocupe si de un inventar tot mai complex de arme furnizate de Occident.

Tancurile britanice Challenger 2, de exemplu, nu folosesc aceeasi munitie standard NATO ca si tancurile Leopard si Abrams. Challenger 2 nu mai este in productie si chiar si armata britanica a fost nevoita sa canibalizeze unele piese de schimb din flota sa existenta.

Barry spune ca inginerii ucraineni ar putea fi familiarizati cu repararea motoarelor diesel – precum cele din Leopard si Challenger. Dar el spune ca Abrams, fabricat in SUA, functioneaza cu un motor cu turbina mai complicat. De asemenea, acesta consuma aproximativ de doua ori mai mult combustibil decat un Leopard fabricat in Germania.

In cazul in care promisiunile occidentale vor fi respectate, fortele armate ale Ucrainei ar putea fi suplimentate cu peste 100 de tancuri. Acest lucru ar fi totusi mult mai putin decat a cerut comandantul militar general al Ucrainei.

In octombrie anul trecut, generalul Valerii Zalujni a declarat ca Ucraina are nevoie de inca 300 de tancuri, 700 de vehicule de lupta pentru infanterie si 500 de obuziere pentru ofensiva planificata pentru acest an. S-ar putea sa obtina doar jumatate.

De asemenea, instruirea necesara pentru aceste arme va lua timp – saptamani, daca nu luni. Si inca nu este clar cand vor ajunge toate aceste echipamente.

SUA a aratat ca cele 31 de tancuri M1 Abrams ale sale ar putea ajunge abia peste cateva luni. Ucraina asteapta, de asemenea, ca Occidentul sa raspunda la cererea sa repetata de avioane de razboi moderne. O armata care ataca la sol va avea nevoie de protectie din aer.

Oficialii occidentali au sperat ca Ucraina ar putea fi capabila sa organizeze o ofensiva inca din aceasta primavara. Ei cred ca acum exista o fereastra de oportunitate, in timp ce Rusia se straduieste sa recruteze si sa isi reconstruiasca fortele lovite si sa isi refaca rezervele tot mai mici de munitie.

Ucraina a reusit sa demonstreze ca cei care se indoiau de puterea ei de rezistenta s-au inselat – dar va avea in continuare nevoie de mai mult sprijin occidental daca doreste sa isi atinga obiectivul de a expulza fortele rusesti.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: