externe

Beijing si Shenzhen slabesc din ce in ce mai multe restrictiile legate de Covid

Locuitorii Beijingului au aplaudat eliminarea cabinelor de testare pentru Covid-19, in timp ce Shenzhen a urmat altor orase anuntand ca nu va mai cere navetistilor sa prezinte rezultatele testelor pentru a putea calatori, pe masura ce ridicarea restrictiilor continua, potrivit Reuters.

Desi cazurile zilnice se apropie de maxime istorice, unele orase iau masuri pentru a relaxa cerintele de testare Covid-19 si regulile de carantina, in timp ce China incearca sa isi orienteze politica zero-Covid pe fondul incetinirii economice si al frustrarii publice in crestere care a dus la proteste.

La trei ani de la pandemie, China a fost o exceptie la nivel mondial, cu abordarea sa de toleranta zero fata de Covid, care a facut-o sa impuna restrictii si testarea frecventa a virusului. Se spune ca masurile sunt necesare pentru a salva vieti si pentru a evita coplesirea sistemului sau de sanatate.

China a inceput sa-si modifice abordarea luna trecuta, indemnand localitatile sa ia decizii mai directionate. Cu toate acestea, reactiile initiale au fost marcate de confuzie si de izolari, pe masura ce orasele s-au luptat sa tina sub control cazurile in crestere.

Luna trecuta, un incendiu mortal intr-un apartament in orasul Urumqi din vestul indepartat a declansat zeci de proteste impotriva restrictiilor, intr-un val fara precedent in China continentala de cand presedintele Xi Jinping a preluat puterea in 2012. De atunci, orase precum Guangzhou si Beijing au preluat conducerea in realizarea schimbarilor.

Sambata, orasul Shenzhen a anuntat ca nu va mai solicita oamenilor sa prezinte un rezultat negativ al testului Covid pentru a folosi transportul public sau a intra in parcuri, in urma unor miscari similare ale Chengdu si Tianjin, printre cele mai mari orase din China.

Multe cabine de testare din capitala chineza Beijing au fost, de asemenea, inchise, deoarece orasul inceteaza sa mai solicite rezultate negative ale testelor ca o conditie pentru a intra in locuri precum supermarketuri si se pregateste sa faca acest lucru pentru metrouri de luni, desi multe alte locatii, inclusiv birouri, au inca aceasta cerinta.

Un videoclip in care lucratorii din Beijing indeparteaza o cabina de testare cu macaraua pe un camion a devenit viral pe retelele sociale chineze vineri.

„Ar fi trebuit sa fie luata mai devreme!”, a spus un comentator. „Exilata in istorie”, a spus altul.

Reuters nu a putut verifica autenticitatea filmarii. La unele dintre cabinele ramase, totusi, locuitorii au mormait despre cozi de o ora pentru teste din cauza inchiderilor.

China urmeaza sa anunte in continuare o reducere la nivel national a restrictiilor.

In timpul unei intalniri cu oficialii Uniunii Europene la Beijing, joi, Xi a dat vina pentru protestele in masa pe tinerii frustrati de ani de pandemie de Covid-19, dar a spus ca varianta Omicron a virusului, acum dominanta, a deschis calea pentru mai putine restrictii.

Oficialii au inceput abia recent sa minimizeze pericolele Omicron, o schimbare semnificativa a mesajelor intr-o tara in care frica de Covid a fost adanca.

Vineri, unele cartiere din Beijing au postat pe retelele de socializare linii directoare cu privire la modul in care cazurile pozitive pot fi carantinate acasa.

Cu toate acestea, usurarea a fost insotita si de ingrijorari, in special din partea unor grupuri precum varstnicii care se simt mai expusi la o boala pe care autoritatile au descris-o in mod constant ca fiind mortala pana in aceasta saptamana.

China a raportat 32.827 de noi infectii locale cu Covid-19 pentru 2 decembrie, in scadere fata de 34.772 cu o zi mai devreme.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Ciolacu, pocnit de amnezie: „Nu stiu cine este Ion Doldurea”. Doldurea, baron local PSD, este tatal patronului statiei GPL de la Crevedia

Premierul PSD Marcel Ciolacu a pretins miercuri ca nu mai stie cine este Ion Doldurea,…

38 de minute ago

Sondaj la Brasov: Coliban (USR) – 54,6%, Scripcaru (PSD-PNL) – 45,4%. Surse: „Nemultumiri mari in PSD si PNL”

Sondaj dezastruos pentru alianta PSD-PNL la Brasov. Candidatul aliantei, fostul primar George Scripcaru, se afla…

O oră ago

Firea nu pricepe: „Ce sunt rechinii imobiliari?”. Ea acuza o „campanie facuta pe minciuna si pe ura si mai ales pe dezinformare”

Gabriela Firea, candidata PSD la Primaria Capitalei a lansat un nou atac la adresa lui…

26 de minute ago

Ucraina a lovit mai multe rafinarii rusesti peste noapte, in ciuda avertismentelor SUA. Incendii au izbucnit in jurul orasului Smolensk

Ucraina a lansat atacuri cu drone asupra mai multor rafinarii de petrol rusesti in cursul…

O oră ago

Tehnici disperate. Rusia foloseste masive perdele de fum pentru a evita atacul dronelor ucrainene – Video

Fortele rusesti ar fi produs cea mai mare perdea de fum de pana acum in…

O oră ago

„Petrolul rusesc continua sa curga in Marea Britanie” prin intermediul unei portite legislative. Cum reuseste Rusia sa faca afaceri in continuare cu Londra

Marea Britanie a fost acuzata ca "ajuta Rusia sa plateasca pentru razboiul impotriva Ucrainei" dupa…

O oră ago