Beijingul, suparat pe Moscova din cauza unui incident la granita. Acuza Rusia de „maniera brutala si excesiva” privind tratamentul aplicat unor cetateni chinezi

externe

Ambasada Chinei la Moscova a criticat tratamentul aplicat unui numar de cinci cetateni chinezi carora li s-a refuzat intrarea in Rusia si a calificat procedura la care au fost supusi ca inconsistenta cu relatiile in general prietenesti dintre cele doua tari, transmite sambata Reuters.

Celor cinci, care au incercat sa treaca la sfarsitul lunii trecute cu masina din Kazahstan in Rusia, li s-a refuzat intrarea dupa patru ore de cercetari, iar vizele lor au fost anulate, a informat vineri ambasada chineza pe contul sau social media WeChat.

Reprezentanti ai ambasadei chineze au avut intalniri la Ministerul Afacerilor Externe al Federatiei Ruse si cu agentii frontaliere, „subliniind clar ca punerea in aplicare a legii, facuta intr-o maniera brutala si excesiva, de catre Rusia in acest incident a afectat grav drepturile si interesele legitime ale cetatenilor chinezi”, a scris ambasada chineza pe WeChat.

Ambasada Chinei la Moscova a citat totodata declaratiile unor oficiali rusi conform carora cetatenii chinezi sunt bineveniti in Rusia, care nu are politici discriminatorii la adresa lor, dar ca destinatia trecuta pe solicitarile de viza ale celor cinci chinezi nu corespundea cu adevarata lor destinatie.

Beijing si Moscova au vorbit in repetate randuri despre relatiile lor puternice, de cand presedintii chinez Xi Jinping si rus Vladimir Putin au anuntat un parteneriat „fara limite” intre cele doua tari, in februarie 2022, cand Putin a vizitat Beijingul pentru a participa la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarna, cu doar cateva zile inainte de a-si lansa invazia asupra Ucrainei.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: