Belarus incearca sa darame gardul instalat de Lituania la frontiera pentru a provoca o noua criza a migrantilor ilegali. Protest hotarat al Vilniusului

externe

Lituania a transmis marti o nota de protest Belarusului pentru „cazurile repetate de deteriorare deliberata” a gardului de la frontiera, informeaza site-ul local lrt.lt.

Intr-un comunicat de presa, Ministerul de Externe a declarat ca a convocat un „reprezentant al ambasadei Belarusului in Lituania”, afirmand ca „oficialii belarusi sunt implicati in deteriorarea barierei si in sprijinirea migrantilor ilegali” sa ajunga la granita.

Astfel de actiuni ale oficialilor belarusi „constituie o provocare” si sunt „o incalcare flagranta a Tratatului lituaniano-belarus privind regimul juridic al frontierei de stat lituaniano-belaruse”, potrivit comunicatului de presa.

„Lituania cere cu fermitate ca Belarus sa ia toate masurile necesare cat mai curand posibil pentru a preveni repetarea unor astfel de incidente in viitor”, a precizat ministerul.

Vilnius si Bruxelles au acuzat anterior regimul belarus de complicitate in directionarea fluxurilor de migratie din Africa si Orientul Mijlociu prin Minsk catre Lituania si Polonia.

In luna august, Lituania a finalizat constructia gardului care se intinde pe aproximativ 550 de kilometri de-a lungul frontierei sale cu Belarus.

Autoritatile lituaniene spun ca tentativele de deteriorare a gardului s-au inmultit, acuzand ca sunt implicati politisti de frontiera belarusi inarmati si in uniforma.

Pana in prezent, nimeni nu a fost prins incercand sa deterioreze gardul.

Mai mult despre:

Comentarii: