Belarus va primi rachete Iskander-M de la Rusia. Lukasenko: „Minskul trebuie sa fie pregatit pentru orice, chiar si folosirea de armament serios pentru a ne apara patria de la Brest la Vladivostok”

externe

Rusia va furniza Belarusului sisteme de rachete Iskander-M, capabile sa transporte incarcaturi nucleare, a afirmat sambata presedintele Vladimir Putin intr-o intalnire cu omologul sau Aleksandr Lukasenko, retransmisa de televiziunea rusa, informeaza Reuters si AFP, citate de Agerpres.

‘In lunile urmatoare, vom transfera Belarusului sisteme de rachete tactice Iskander-M, care pot utiliza rachete balistice sau de croaziera, in versiunile lor conventionala si nucleara’, a spus Putin in debutul intrevederii desfasurate la Sankt Petersburg.

Iskander-M este un sistem mobil de lansatoare de rachete cu o raza de actiune de pana la 500 km. Rachetele sale pot purta incarcatura conventionala sau focoase nucleare.

In timpul intalnirii, Lukasenko i-a spus lui Putin ca Belarusul este preocupat de politicile ‘agresive’, ‘confruntationale’ si ‘respingatoare’ ale vecinilor sai Lituania si Polonia, si i-a cerut sa ajute Minskul sa desfasoare un ‘raspuns simetric’ la ceea ce el a afirmat a fi zboruri ale unor avioane NATO cu armament nuclear in apropierea granitelor Belarusului.

‘Minskul trebuie sa fie pregatit pentru orice, chiar si folosirea de armament serios pentru a ne apara patria de la Brest la Vladivostok’, a spus el, punand Belarusul si aliatul sau apropiat, Rusia, sub o singura umbrela.

‘Multe (avioane) Su-25 sunt in serviciu in armata belarusa. Ele ar putea fi imbunatatite in mod adecvat. Aceasta modernizare trebuie realizata in uzine de avioane din Rusia si antrenamentul personalului sa inceapa in acord cu aceasta’, a raspuns presedintele rus, dupa ce Lukasenko i-a cerut sa ‘adapteze’ avioanele capabile sa transporte arme nucleare.

‘Ne-am pus de acord asupra modului de a realiza acest lucru’, a adaugat Putin.

In discutia de sambata, Putin si Lukasenko au abordat si situatia pe piata cerealelor. Rusia si Belarusul fac parte dintre principalii producatori mondiali, dar afirma ca sanctiunile occidentale care le vizeaza din cauza razboiului din Ucraina le-au afectate capacitatile de export, intr-un context de ingrijorare crescanda pentru securitatea alimentara globala.

‘Am convenit sa facem tot ce putem pentru a satisface nevoile consumatorilor nostri si ale clientilor nostri’, a declarat liderul rus, adaugand ca Moscova se afla ‘in contact strans cu agentiile specializate ale Natiunilor Unite’.

Comentarii: