externe

Belgia anunta ca racheta cazuta in Polonia provine din Ucraina: „Bucati de rachete rusesti si o racheta ucraineana de interceptare au aterizat in Polonia”

Explozia care a avut loc marti in afara satului polonez Przewodow a fost probabil rezultatul faptului ca sistemul de aparare aeriana al Ucrainei a interceptat o racheta ruseasca, potrivit ministrului belgian al Apararii, Ludivine Dedonder.

„Pe baza informatiilor actuale, loviturile din Polonia par a fi rezultatul apararii aeriene ucrainene”, a scris miercuri Dedonder pe Twitter.

„Bucati de rachete rusesti si o racheta ucraineana de interceptare ar fi aterizat in Polonia. Urmeaza sa fie confirmat de investigatiile in curs”, a adaugat ea.

Doi oficiali americani au declarat miercuri ca se pare ca racheta care a ucis miercuri doua persoane in estul Poloniei provine din Ucraina, chiar daca a fost fabricata in Rusia.

Oficialii au declarat ca evaluarile serviciilor de informatii au fost discutate la reuniunea de urgenta convocata de Biden in marja summitului G20 de la Bali si vor fi, de asemenea, un subiect de discutie la o reuniune a ambasadorilor NATO la Bruxelles.

Declaratia comuna de dupa reuniunea G7 a fost, de asemenea, deliberat ambigua in ceea ce priveste incidentul, punand mult mai mult accent pe zecile de lovituri care au avut loc in orele dinaintea trecerii rachetelor in Polonia.

Un purtator de cuvant al Consiliului National de Securitate al SUA a refuzat sa comenteze rapoartele potrivit carora racheta de fabricatie ruseasca care a aterizat in estul Poloniei, ucigand doua persoane, a fost lansata de fortele ucrainene care au incercat sa intercepteze un atac rusesc.

„Nu avem niciun comentariu si nu vom confirma acest raport. Asa cum a spus presedintele astazi, sustinem ancheta in curs de desfasurare a Poloniei pentru a afla exact ce s-a intamplat”, a declarat purtatorul de cuvant, citat de CNN.

Anterior, presedintele Biden a declarat ca informatiile preliminare sugereaza ca este putin probabil ca racheta care a aterizat in Polonia sa fi fost lansata din Rusia, dupa ce s-a consultat cu aliatii la summitul G20 din Indonezia.

„Nu vreau sa spun ca [a fost trasa din Rusia] pana cand nu vom investiga complet”, a continuat Biden. „Este putin probabil, conform traiectoriei, ca a fost trasa din Rusia. Dar vom vedea”.

Atat fortele rusesti, cat si cele ucrainene au folosit munitie de fabricatie ruseasca in timpul conflictului. Ucraina a folosit rachete de fabricatie ruseasca ca parte a sistemului sau de aparare aeriana. Aceste sisteme de arme de generatie mai veche dateaza din perioada in care atat Rusia, cat si Ucraina faceau parte din Uniunea Sovietica.

Intr-o declaratie acordata miercuri pentru CNN, un consilier al presedintelui ucrainean Volodimir Zelenski nu a negat in mod explicit informatiile potrivit carora racheta provine din Ucraina, dar a subliniat responsabilitatea Rusiei pentru declansarea razboiului.

„Exista o singura logica de urmat”, a declarat Mihailo Podolyak, consilier al sefului Biroului presedintelui ucrainean. „Razboiul a fost declansat si este purtat de Rusia. Rusia ataca masiv Ucraina cu rachete de croaziera. Rusia a transformat partea de est a continentului european intr-un camp de lupta imprevizibil. Intentia, mijloacele de executie, riscurile, escaladarea – toate acestea vin doar din partea Rusiei.”

„Deci, atunci cand o tara agresoare lanseaza un atac deliberat si masiv cu rachete impotriva unei tari mari de pe continentul european cu armele sale invechite din epoca sovietica (rachete din clasa Kh -), mai devreme sau mai tarziu, tragedia se produce si pe teritoriile altor state”, a subliniat Podolyak.

Urmareste-ne si pe:
Mara Popescu

Share
Published by
Mara Popescu

Recent Posts

Revolta a politistilor, cum sunt amenintati de interlopi din Prahova: „Dai de belea cu mine daca ma mai deranjezi pana la 10 seara” – Video

Imagini revoltatoare ale modului in care doi politisti sunt amenintati de un grup de interlopi…

7 ore ago

Inteligenta Artificiala, antrenata cu episoade din „Prietenii tai” si „Teoria Big Bang” pentru a invata sa detecteze sarcasmul

Nu conteaza ca poate trece examenul de barou, poate trece testele medicale si poate citi…

13 ore ago

Gigantul Chevron se retrage din Marea Nordului dupa 55 de ani de operatiuni petroliere in zona. Care este cauza

Compania americana Chevron a declarat ca urmeaza sa isi vanda activele de petrol si gaze…

12 ore ago

SUA anunta noi sanctiuni in legatura transferurile de arme dinspre Coreea de Nord spre Rusia

Statele Unite au anuntat joi sanctiuni impotriva a doua persoane si trei companii din Rusia…

12 ore ago

Africa de Sud cere Curtii Internationale de Justitie sa ordone Israelului oprirea ofensivei in Rafah

Africa de Sud a cerut, joi, instantei superioare a ONU sa ordone oprirea ofensivei Israelului…

12 ore ago