„Am sabotat Tesla astazi”. Extremisti de stanga revendica atacul impotriva singurei fabrici Tesla din Europa

externe

tesla, berlin

Productia la fabrica Tesla de langa Berlin a fost oprita iar fabrica a fost evacuata marti dimineata, dupa un atac la reteaua electrica a extremistilor de stanga. Prin urmare, agentia de securitate de stat din cadrul Biroului de politie penala a statului Brandenburg a preluat ancheta, a declarat purtatoarea de cuvant a Directiei de politie din Brandenburg, Beate Kardels, pentru Berliner Zeitung.

„Grupul Vulkan”, clasificat drept extremist de stanga, a revendicat „atacul asupra sursei de alimentare cu energie electrica” din apropierea fabricii Tesla de langa Berlin, ca protest impotriva producatorului auto american. „Am sabotat Tesla astazi”, a precizat grupul intr-o scrisoare.

Marti dimineata devreme, un stalp de inalta tensiune a fost incendiat in apropiere de Grunheide, provocand daune grave la linia de inalta tensiune. Incendiul a fost anuntat la pompieri in jurul orei 5:15. In apropiere se afla si fabrica de automobile Tesla, care a fost paralizata de atac, deoarece a ramas brusc fara curent electric.

Stromnetz Berlin GmbH a ajutat cu generatoare de curent de urgenta pentru ca furnizorul de electricitate din Brandenburg, Edis, sa poata reporni substatia afectata.

Ministrul de interne din Brandenburg, Michael Stubgen (CDU), a vorbit despre un „atac perfid asupra infrastructurii noastre electrice”. Mii de persoane au fost private de serviciile de baza si au fost puse in pericol. Stubgen a continuat: „Statul de drept va reactiona la un astfel de act de sabotaj cu cea mai mare severitate”.

„Grupul Vulkan” a fost mai fost suspectat ca a comis un atac similar asupra alimentarii cu energie electrica a santierului Tesla in 2021. La vremea respectiva, compania Tesla a fost acuzata pe site-ul radical de stanga Indymedia.org ca nu este nici verde, nici ecologica, nici sociala. Biroul pentru protectia Constitutiei din Brandenburg a scris intr-un raport ca „in ultimii ani, extremistii de stanga au comis de mai multe ori atacuri incendiare in Berlin”.

In actuala declaratie de asumare a atentatului, publicata pe site-ul extremist de stanga Indymedia, se afirma, printre altele: „Tesla mananca pamantul, resursele, oamenii, forta de munca si in schimb scuipa 6.000 de SUV-uri, masini ucigase si camioane monstru pe saptamana”.

Autorii s-au inspirat si din „Switch Off – sistemul de distrugere!”. Sub acest motto, vehiculele si statiile de incarcare Tesla au fost in mod repetat tinta unor atacuri incendiare in intreaga tara.

Initial, autoritatile nu au comentat o posibila legatura cu protestele din jurul sediului fabricii Tesla. Incepand de joi, aproximativ 80-100 de activisti de mediu au ocupat o parte din padurea din apropierea fabricii Tesla, pe care compania lui Elon Musk intentioneaza sa o defriseze pentru lucrari de extindere a sitului sau.

Activistii au construit in jur de zece casute in copaci la o inaltime de cativa metri si au declarat ca vor sa reziste cat mai mult timp. Initiativa cetateneasca din localitatea limitrofa Grunheide se pronunta, de asemenea, impotriva planurilor de extindere a Tesla.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: