Berlinul a reluat alegerile pentru Parlamentul ales in 2021. Peste 500.000 de berlinezi au fost chemati la vot

externe

alegeri, berlin

Jumatate de milion de berlinezi au fost chemati duminica la urne pentru o repetare a alegerilor federale din Germania de acum doi ani, dupa ce s-a constatat ca votul din capitala nu a fost corect, relateaza Deutsche Welle.

In decembrie, Curtea Constitutionala a tarii a ordonat o reluare partiala a scrutinului dupa ce au fost descoperite numeroase nereguli in timpul alegerilor initiale din 26 septembrie 2021.

Acestea au inclus buletine de vot incorecte, buletine de vot care au disparut si cozi de oameni care asteptau in fata sectiilor de votare dupa ce votul s-a incheiat.

Realegerile de duminica afecteaza aproximativ o cincime din circumscriptiile electorale din Berlin – aproximativ 455 din cele 2.256 de circumscriptii electorale ale orasului -, dar nu va afecta coalitia de centru-stanga a cancelarului Olaf Scholz, intrucat vor participa mai putin de 1% din alegatorii din tara.

Desi au un impact redus asupra componentei guvernului federal, alegatorii ar putea face schimbari minore in Bundestag, camera inferioara a parlamentului german.

In prezent, Berlinul trimite in Bundestag 29 din cei 736 de parlamentari, iar unii risca sa isi piarda locurile.

Reluarea alegerilor va servi drept test de popularitate pentru coalitia de guvernare, formata din social-democratii de centru-stanga (SPD), Verzii ecologisti si Partidul Liber-Democrat (FDP), axat pe afaceri.

Guvernul lui Scholz a vazut cum sprijinul sau se prabuseste pe masura ce tara se confrunta cu o recesiune economica din cauza efectelor de durata ale inflatiei ridicate in urma pandemiei COVID-19 si a razboiului din Ucraina, precum si a scaderii cererii pentru exporturile germane.

Partidul de extrema-dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) a cunoscut o crestere a popularitatii, in special in estul Germaniei in ultimii doi ani, in timp ce face campanie impotriva imigratilor.

Cu toate acestea, este putin probabil ca partidul extremist sa obtina castiguri majore in cadrul alegerilor din Berlin, deoarece nu are acelasi nivel de sprijin in capitala.

Exista, de asemenea, riscul ca prezenta la vot sa fie mult mai scazuta decat la votul initial, care in tot orasul a fost de 75,2% din alegatorii cu drept de vot.

O alta complicatie este faptul ca unii berlinezi au atins varsta de vot dupa 2021 si sunt eligibili pentru a participa, in timp ce altii s-au mutat, in ultimii doi ani, in zonele in care se desfasoara noul vot.

Un alt obstacol este faptul ca trebuie sa participe aceiasi candidati ca la votul initial, chiar daca un fost deputat, Birgit Malsack-Winkemann, de la AfD, este in arest, acuzata de sustinerea unei organizatii teroriste de extrema dreapta.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: