externe

Berlinul elaboreaza un plan pentru a impune noi interdictii pentru eliminarea echipamentelor Huawei din retelele de telecomunicatii 5G

Guvernul german elaboreaza un plan pentru a impune noi restrictii privind utilizarea echipamentelor chinezesti pentru retelele de telecomunicatii 5G ale tarii, potrivit unui document de strategie consultat de Politico.

„Este evident ca exista dependente structurale considerabile fata de Huawei si ZTE”, se arata in document. Germania are „o nevoie urgenta de actiune … inclusiv pentru a preveni un al doilea caz de sabotaj precum Nordstream – dar in domeniul telecomunicatiilor, cu consecinte mult mai grave. La urma urmei, reteaua de telefonie mobila 5G este ‘sistemul nervos central’ al Germaniei ca locatie de afaceri”, potrivit documentului.

Oficialii de la Berlin iau in considerare posibilitatea de a le cere operatorilor de telecomunicatii sa nu mai utilizeze echipamente ale furnizorilor chinezi de telecomunicatii pentru partea centrala (sau backbone) a retelelor de telecomunicatii pana la 1 ianuarie 2026 si sa elimine treptat dependenta de kiturile chinezesti in reteaua de acces radio (RAN), care este reteaua de stalpi si statii de baza, in termen de trei ani.

Doi oficiali din industrie si un oficial guvernamental au declarat pentru Politico ca guvernul federal ia in calcul o limitare a echipamentelor chinezesti la maximum 25% in RAN, precum si o interdictie totala in zonele geografice sensibile, cum ar fi capitala.

Planurile – care sunt inca in curs de discutie intre ministere – reprezinta cea mai recenta intorsatura intr-un proces lung si dureros din punct de vedere politic pentru a limita dependenta Germaniei de gigantul chinez de telecomunicatii Huawei. Daca vor fi aprobate, planurile ar putea alimenta si mai mult tensiunile comerciale dintre Bruxelles si Beijing, care se confrunta deja cu o disputa legata de subventiile acordate de China pentru vehiculele electrice.

Secretarii de stat de la ministerele de interne, transporturi si afaceri digitale s-au intalnit marti in incercarea de a pune la punct detaliile, au confirmat oficiali din ambele ministere.

Insa ministerul afacerilor digitale – condus de politicianul liberal Volker Wissing – si-a exprimat temerea ca o interdictie in forma discutata in prezent ar putea duce Germania la o mai mare dependenta de principalii rivali ai Huawei, suedezii de la Ericsson si finlandezii de la Nokia, a declarat pentru Politico un oficial din minister familiarizat cu discutia.

Luna trecuta, ministrul de interne, Nancy Faeser, a avertizat operatorii de telecomunicatii din Germania ca este timpul sa reduca numarul furnizorilor chinezi, reflectand presiunea tot mai mare din partea UE pentru ca tarile membre sa limiteze folosirea kiturilor 5G care prezinta „riscuri substantial mai mari” decat echipamentele concurentilor europeni.

Fiind cea mai mare economie europeana, Germania este inca foarte dependenta de China pentru retelele sale de telecomunicatii, potrivit estimarilor recente din industrie compilate de compania de consultanta in telecomunicatii Strand Consult la sfarsitul anului trecut.

Germania reprezinta de ani de zile un punct sensibil pentru Uniunea Europeana si aliatul sau, Statele Unite, in ceea ce priveste dependenta sa de tehnologia chineza in domeniul telecomunicatiilor. Din 2020, UE a intensificat presiunile asupra tarilor membre pentru a impune restrictii, iar in iunie si-a reiterat apelurile de a impune masuri mai dure. Si SUA a presat in mod activ guvernele aliate sa elimine Huawei din retelele 5G.

„Riscurile sunt cunoscute de mult timp. Autoritatile noastre de securitate au avertizat in repetate randuri impotriva dependentelor unilaterale”, a declarat Faeser pentru ziarul german Handelsblatt.

Operatorii nu au fost incantati de restrictiile iminente.

„O reducere pe termen scurt ar pune in pericol acoperirea si extinderea retelei mobile pentru anii urmatori”, a declarat Stephan Broszio, purtator de cuvant al Deutsche Telekom, argumentand ca societatea a inceput sa elimine Huawei din reteaua centrala inca din 2019.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Ambasadorul Marii Britanii in Mexic a fost retras dupa ce a indreptat in gluma o arma spre un angajat al ambasadei

Ambasadorul Marii Britanii in Mexic a fost rechemat din postul sau la inceputul acestui an,…

4 minute ago

Un lac din California a devenit atat de verde din cauza algelor incat este vizibil din spatiu

Cel mai mare lac cu apa dulce din statul american California a devenit verde stralucitor…

16 minute ago

Shiloh, fiica lui Brad Pitt si a Angelinei Jolie, a solicitat unui tribunal american renuntarea la numele tatalui sau

Fiica fostului cuplu Brad Pitt-Angelina Jolie, Shiloh Jolie-Pitt, a cerut unei instante americane ca noul…

31 de minute ago

SUA: Vermont este primul stat american care cere companiilor petroliere sa plateasca pentru daunele aduse climei

Vermont a devenit primul stat american care a promulgat o lege prin care marile companii…

44 de minute ago

O femeie din Bacau primea droguri din Spania in cutii de detergent, fiind prinsa cand ridica un colet

Politistii Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Bacau, impreuna cu procurorii Directiei de Investigare a…

47 de minute ago