Berlusconi este dezamagit cu Rusia nu a cucerit Kievul: „Trupele ruse ar fi trebuit sa se concentreze numai in jurul Kievului”

externe

Fostul premier italian de dreapta Silvio Berlusconi a declarat joi ca presedintele rus Vladimir Putin a fost ”impins” de anturajul sau politic sa lanseze invazia impotriva Ucrainei, pentru a inlocui cu ”persoane decente” guvernul presedintelui Volodimir Zelenski, declaratie ce a declansat o polemica in Italia inaintea alegerilor legislative care vor avea loc duminica si la care partidul sau participa intr-o coalitie ce este favorita scrutinului, relateaza AFP si Reuters, citate de Agerpres.

”Putin s-a regasit intr-o situatie cu adevarat dificila si dramatica”, a explicat joi seara la o emisiune politica a postului public RAI liderul partidului Forza Italia, care se prezinta la alegerile de duminica intr-o coalitie cu doua partide de extrema dreapta, Fratii Italiei, a Giorgiei Meloni si Liga lui Matteo Salvini.

”O misiune a celor doua republici proruse din Donbas s-a deplasat la Moscova, a vorbit cu toata lumea, la posturile de radio, cu presa, la televiziune, cu oamenii partidului (lui Putin), cu ministrii partidului, iar apoi a mers la el ca o delegatie si i-a spus: Zelenski a intensificat atacurile fortelor ucrainene impotriva fortelor noastre si a frontierelor noastre. Am ajuns acum la 16.000 de morti. Va rugam sa ne aparati, pentru ca, daca nu o faceti, nu stim ce se va intampla”, a detaliat Berlusconi.

Apoi, potrivit acestuia, Putin a fost ”impins de populatia rusa, de partidul sau, de ministrii sai, sa angajeze aceasta operatiune speciala, asa a fost numita la inceput, si trupele ruse ar fi trebuit intr-o saptamana sa intre sa cucereasca Kievul, sa inlocuiasca guvernul Zelenski cu un guvern cu persoane decente si dupa o saptamana sa se intoarca de acolo”.

Dar planul a esuat, trupele ruse inregistrand pierderi grele dupa ce s-au lovit de rezistenta inversunata a armatei ucrainene care primise arme occidentale. Desi a ajuns la periferia Kievului, armata rusa nu a lansat niciun asalt asupra capitalei si in final s-a retras de acolo pentru a se concentra pe ofensivele din sudul si estul Ucrainei.

”Nu am inteles de ce trupele ruse s-au raspandit in jurul Ucrainei, pentru ca dupa parerea mea ele ar fi trebuit sa se concentreze numai in jurul Kievului”, a mai spus Berlusconi, care a avut o relatie apropiata cu presedintele Putin, cu care s-a intalnit si in peninsula Crimeea anexata de Rusia.

Aceste declaratii i-au adus critici in Italia, in special din partea stangii, dar si din partea unor politicieni europeni. Liderul Partidului Democrat, Enrico Letta, le-a calificat drept ”scandaloase si gravisime”, in timp ce eurodeputata socialista spaniola Iratxe Garcia Perez a vorbit despre ”afirmatii socante”.

In replica, Berlusconi a atras atentia ca declaratiile sale au fost ”extrapolate si simplificate” si a subliniat ca razboiul pornit de Putin este ”nejustificat”, el reafirmandu-si sprijinul fata de NATO, UE si SUA.

Comentarii: