Biblioteca de Seminte din Miercurea-Ciuc ofera pasionatilor de gradinarit seminte pe care acestia le returneaza dupa prima recolta

news

Biblioteca de Seminte, Miercurea Ciuc, legume, returnare, recolta

Biblioteca Judeteana „Kajoni Janos” din Miercurea-Ciuc a lansat „Biblioteca de Seminte”, un nou serviciu prin care oamenii sunt incurajati sa imprumute … seminte, pe care trebuie sa le returneze ulterior. Potrivit informatiilor postate pe site-ul institutiei, acest tip de serviciu de biblioteca, de educatie ecologica, functioneaza de mai multi ani in tarile occidentale, primele biblioteci de seminte fiind infiintate in SUA, transmite Agerpres.

„Primele biblioteci de seminte au aparut in Statele Unite si exista cateva astfel de biblioteci si in Ungaria. Populatia este din ce in ce mai concentrata pe orasele mai mari, pierzandu-si legatura stransa cu natura, de aceea este foarte important ca biblioteca sa functioneze ca un spatiu comunitar care sa faciliteze convietuirea comunitatii cu natura. Colectarea de seminte este o traditie veche, pe care oamenii din tara noastra si din judetul nostru o practica de decenii, in special cei implicati in cultivarea plantelor. Prin urmare, scopul bibliotecii de seminte este conservarea mediului inconjurator si a plantelor autohtone, precum si sprijinirea comunitatii interesate de gradinarit. Biblioteca de seminte contribuie la comunitatea sa prin colectarea si imprumutul de seminte”, se arata in descrierea proiectului.

Acest nou serviciu ecologic lansat cu sprijinul Consiliului Judetean Harghita poate fi accesat de catre utilizatorii inregistrati ai bibliotecii judetene, schimbul si imprumutul de seminte autohtone avand loc intr-un spatiu special amenajat in biblioteca.

Sursa citata precizeaza ca Biblioteca de seminte are un singur regulament nescris, respectiv cei care se ocupa de gradinarit si sunt utilizatori inregistrati ai bibliotecii trebuie sa returneze dublul semintelor imprumutate in primavara, de preferat din recolta lor proprie.

„Semintele returnate contribuie la intretinerea colectiei bibliotecii de seminte si sunt apoi disponibile altor vizitatori sau gradinari amatori. Bineinteles, biblioteca de seminte este deschisa la primirea altor seminte de plante autohtone, condimente si legume, nu doar cele imprumutate in prealabil. In curand, se va incepe umplerea bibliotecii de seminte, iar anotimpul toamnei este momentul potrivit pentru a incepe acest proiect. Rugam cititorii sa ne ajute cu colectarea de seminte! Daca aveti seminte de plante autohtone care au crescut bine anul acesta si sunt adaptate climei locale, va rugam sa le aduceti la biblioteca pentru a spori colectia de seminte”, transmit reprezentantii Bibliotecii Judetene „Kajoni Janos”.

Semintele ar trebui sa fie depozitate in plicuri de hartie, iar vizitatorii sunt rugati sa ataseze cateva informatii importante, respectiv numele semintei, specia, anul si locul colectarii semintelor, precum si cerintele semintelor privind lumina si apa.

„Oamenii care se ocupa de gradinarit sunt intotdeauna bucurosi sa impartaseasca experientele lor cu privire la cultivarea plantelor. Recolta proprie aduce mereu bucurie, asa ca biblioteca de seminte joaca si un rol de construire a comunitatii. Gradinaritul de agrement consolideaza responsabilitatea fata de mediu si empatia fata de altii. Asteptam cu drag vizitatorii nostri, fie ca cititori, gradinari, proprietari de gradini mici sau chiar viitori gradinari!”, se mai arata in postarea de pe site-ul bibliotecii.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: